Cebula zwyczajna | Allium cepa

cebulansp

Cebula zwyczajna, określana również mianem cebuli jadalnej, czy też w sposób poprawny botanicznie – czosnek cebula, jest typową rośliną uprawną naszego regionu geograficznego. Spotykamy ją głównie jako dodatek kulinarny, często zapominając, że charakteryzuje się działaniem leczniczym.

Jak wygląda cebula i skąd pochodzi?

Może się wydawać, że cebula będąc tak popularną w Polsce, pochodzi z naszych ojczystych terenów. Jednakże, nie jest to prawdą. Cebula zwyczajna wywodzi się z Azji środkowej, skąd została przetransportowana do Polski i wdrożona do uprawy.

Wygląd cebuli zwyczajnej jest bardzo charakterystyczny. Łodyga cebuli jest krótka, korzeń natomiast może osiągać długość 30-40 centymetrów. Mięsiste pochwy liściowe (określane potocznie warstwami), to właśnie ten fragment cebuli, który poddajemy obróbce i spożywamy. Wyrastające z cebuli liście asymilacyjne (dzięki, którym zachodzi przemiana materii), swoim kształtem przypominają szczypiorek, i często są wykorzystywane w podobny sposób jak on sam.

Cebula, cebuli nie równa, czyli liczne odmiany Allium

Doskonale znamy żółto-zielonkawą cebulę zwyczajną. Coraz częściej jednak sięgamy po odmianę czerwoną („Red Baron”), która ma łagodniejszy smak i bardziej kuszący wygląd. W zależności od kształtu wyróżnia się również cebule uprawne takie jak „Dako” (duża, spłaszczona), „Rawska” (kulista), „Wolska” (niejednorodny kształt), czy „Żytawska” (średniej wielkości, o spłaszczonym wyglądzie).

Zawartość substancji leczniczych w cebuli zwyczajnej

Cebula zwyczajna pochodzi z tej samej rodziny botanicznej co czosnek. Stąd też wynika podobny skład chemiczny obu roślin. Głównymi składnikami wyciągu z cebuli są związki siarkowe (homologii alliiny), które pod wpływem rozcięcia, ulegają dalszym modyfikacjom. Ponadto, cebula zawiera dipeptydy, prostaglandyny, olejek eteryczny, a także witaminy (witaminę A, szereg witamin z grupy B, witaminę C oraz PP) i składniki mineralne (magnez, fosfor, żelazo, wapń, sód, potas).

Cebula zwyczajna – jaki posiada wpływ na nasz organizm?

Cebula wykazuje zbliżone działanie terapeutyczne do czosnku. Można zatem oczekiwać, że ekstrakt z cebuli wywoła efekt bakteriobójczy, dezynfekujący, hipotensyjny (obniżający ciśnienie), a także łagodzący dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ponadto dowodzi się działania przeciwastmatycznego wyciągu alkoholowego z cebuli.

Bardzo często wykorzystywaną zaletą cebuli, jest jej zdolność redukowania widoczności zmian skórnych, a w szczególności blizn i rozstępów. To właśnie działanie fibrynolityczne (zdolność rozpuszczania skrzepów) wyciągu z cebuli znajduje zastosowanie w preparatach kosmetycznych (Alcepal, Alcepalan) przeznaczonych do poprawy wyglądu uszkodzonej skóry.

Dlaczego blizna staje się mniej widoczna, dzięki zastosowaniu ekstraktu z cebuli?

Jak już wspomniano, cebula charakteryzuje się działaniem przeciwbakteryjnym, dzięki czemu wpływa na ograniczenie rozwoju bakterii w obrębie rany i zmniejszenie stanu zapalnego w obszarze uszkodzenia powłok skórnych. Zdolność rozpuszczania skrzepów  to kolejny ważny aspekt, dzięki któremu blizna staje w coraz mniejszym stopniu zaczerwieniona i tym samym, mniej widoczna.

Zastosowanie kosmetyków z wyciągiem z cebuli

Wyciąg z cebuli zapewnia skuteczne i bezpieczne „radzenie sobie” z bliznami i rozstępami. Zarówno blizny pooperacyjne, po trądziku, jak i spowodowane przypadkowymi uszkodzeniami skóry można zwalczać za pomocą odpowiednich preparatów pielęgnacyjnych (Alcepal, Alcepalan). Kosmetyki zawierające wyciąg z cebuli mogą być również w sposób efektywny stosowane w przypadku owrzodzeń, czyraków, czy oparzeń.

Syrop z cebuli, czyli domowy sposób na przeziębienie

Od wielu pokoleń, tradycyjnie przekazywany jest sposób sporządzania syropu z cebuli, który ma przyspieszyć powrót do zdrowia chorego. Zgodnie z nim, cebulę należy pokroić i zasypać cukrem, a następnie wypijać powstały w ten sposób syrop, działający przede wszystkim bakteriobójczo, a stosowany w okresie jesienno-zimowych infekcji.

Dlaczego płaczemy krojąc cebulę?

Każdorazowo krojąc cebulę napotykamy ten sam problem – pojawia się silne pieczenie i łzawienie. Dokuczliwy element obróbki cebuli wynika z faktu, iż w trakcie uszkadzania jej kolejnych „warstw”, dochodzi do zmieszania enzymów, ze związkami siarki i powstania kwasów sulfonowych. W kolejnym etapie, kwasy te w sposób samoistny przekształcają się w lotny związek, który charakteryzuje zdolność podrażniania śluzówki oka.

 

Porady - Cebula zwyczajna

Naturalny sposób na blizny

Skąd biorą się blizny? Jakie elementy charakteryzują blizny? Czy można efektywnie zmniejszać ich widoczność?  

czytaj całość