Znajdź produkt

Korzenne zimowe przysmaki

Zimowymi wieczorami, gdy za oknem ciemno, na zewnątrz zimno, wszystkim brakuje energii i uśmiechu. Marzymy tylko o tym, aby zaszyć się na kanapie pod  ciepłym  kocem  z  dobrą  książką  lub  obejrzeć  interesujący  film.  Nic wtedy nie poprawi nam tak doskonale nastroju jak pyszne, rozgrzewające korzenne ciasta i ciasteczka. Te pełne przypraw zimowe delicje będą idealnie pasowały do gorącego kubka herbaty, kakao czy gęstej czekolady.

Ciasto korzenne

Składniki:

  • 150 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rumu
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych (może być pół szklanki orzechów laskowych i pół szklanki orzechów włoskich)
  • po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, cynamonu i goździków

Przygotowanie:

Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, natomiast cynamon, goździki oraz imbir mieszamy z orzechami włoskimi i laskowymi. Miękkie masło lub margarynę należy utrzeć z cukrem, dodając orzechy z przyprawami oraz jajka. Całość dobrze ubijamy. Później wsypujemy mąkę oraz dodajemy rum i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Następnie przekładamy je do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy keksowej o wymiarach ok. 30 x 7 cm. Ciasto należy piec w temperaturze 180ºC około 50-60 min.

Ciasteczka korzenne

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 110 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru i gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki aromatu rumowego

Przygotowanie:

Mąkę  należy  wymieszać  z  solą,  sodą,  cukrem, cynamonem, goździkami, imbirem, gałką muszkatołową  oraz  cukrem  waniliowym.  Następnie dodajemy  rozdrobnione  zimne  masło,  jajko i aromat rumowy. Wyrabiamy ciasto, które później wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie dzielimy ciasto na kilka części, rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka o grubości 1 cm. Należy pamiętać, by nie były grubsze, gdyż rosną w piekarniku. Ciastka należy piec w temperaturze 160-180ºC około 15 min. Po upieczeniu ciasteczka studzimy na kratce.

Gorąca korzenna czekolada

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady o przynajmniej
  • 60 % zawartości ziarna kakaowego
  • 2 szklanki mleka
  • 70 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • po 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu i goździków

Przygotowanie:

W rondelku o grubym dnie należy podgrzewać mleko  razem  ze  śmietaną  i  zmielonymi  przyprawami. Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu, czekając aż czekolada się rozpuści. Cały czas mieszając składniki, aby uniknąć przypalenia dodajemy miód. Gdy czekolada będzie gorąca (nie wrząca – wystarczy gdy zaobserwujemy na jej powierzchni bąbelki) dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy jeszcze chwilę, aż napój lekko zgęstnieje. Gotową czekoladę przelewamy do kubków.