Znajdź produkt

Zdrowsze Święta - przepisy na wielkanocne potrawy

Wielkanoc to wyjątkowy i ważny okres w tradycji chrześcijańskiej, a także polskiej. Jest to czas wspólnych spotkań rodzinnych, a co za tym idzie biesiadowania. Pomimo tego, że w większości domów nie kultywuje się już tak pilnie tradycji jak kiedyś i  panuje większa swoboda kulinarna, to jednak nie sposób wyobrazić sobie, by na wielkanocnych stołach zabrakło podawanych we wszelkich postaciach jajek, zimnych mięs, białej kiełbasy, gotowanej szynki, baby wielkanocnej czy mazurka.Tym razem chcemy zachęcić Państwa do przygotowania lżejszych i  zdrowszych potraw z  wykorzystaniem ziół i  przypraw, które nie tylko poprawią ich smak ale także zadziałają wspomagająco na układ trawienny i pozwolą w pełni cieszyć się tym wyjątkowym czasem.

Jajko to zgodnie z tradycją symbol odradzającego się życia, płodności i zwycięstwa nad śmiercią. Obowiązkowo pojawia się każdego roku na wielkanocnym stole. Może warto tym razem zaprezentować jajka w nowej odsłonie, czyli jajeczne łódeczki wypełnione pastą ziołową.

Jajka faszerowane pastą ziołową

Składniki:
8 jajek
świeża bazylia
szczypiorek
3 łyżki majonezu
3 orzechy włoskie
sól i pieprz
do udekorowania sałata, pomidor, rzodkiewka

Przygotowanie:
Jajka ugotować: 7-8 min. od zagotowania wody. Obrane jajka ostrym nożem przekroić na połówki i ostrożnie wyjąć żółtka. Następnie żółtka zmiksować z posiekaną bazylią, szczypiorkiem, orzechami włoskimi i majonezem oraz doprawić pierzem i solą. Przygotowanym farszem wypełnić jajeczne miseczki. Połówki jajek udekorowane odrobiną majonezu i posypane zieleniną podawać na liściach sałaty wraz z cząstkami pomidora i rzodkiewki.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć również wędlin, szynek i mięs. Schab wb ziołach można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno, a dodatek w postaci ziół nie tylko wpłynie zbawiennie na nasz organizm, ale również podniesie walory smakowe mięsa.

Wielkanocny schab w ziołach

Składniki:
ok. 1-1,2 kg schabu bez kości
2 lub 3 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
1 łyżka oleju
sól, pieprz
zioła suszone: po jednej łyżce tymianku, oregano, majeranku, świeży tymianek i bazylia

Przygotowanie:
Wymieszać suszone zioła: tymianek, oregano, majeranek oraz sól i pieprz z rozgniecionym czosnkiem i musztardą. Opłukany i osuszony papierowymi ręcznikami schab natrzeć tak przygotowaną pastą, a następnie włożyć na ok. 1- 1,5 godz. do lodówki. Potem przełożyć mięso do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia. Podlać odrobiną wody i piec ok. 1 – 1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C, polewając je wytwarzającym się sosem. Pięć minut przed końcem pieczenia można posypać schab posiekanymi, świeżymi ziołami.