Znajdź produkt

Zielono mi - letnie, ziołowe sałaty i sałatki.

Lato, to sezon  na  wspólne  grillowanie,  pikniki i  inne  imprezy  plenerowe.  Dlatego  tym  razem  proponujemy sałatki  przyprawiane  ziołami,  które  mogą  być  bohaterami letnich  spotkań, bądź  stanowić  doskonałe  uzupełnienie  mięsnych przysmaków  z  grilla.  Nie  sposób  przecenić  wartości  odżywczych świeżych sałat i sałatek doprawianych ziołami. Są one nie tylko zdrowe i  niskokaloryczne,  ale  przede  wszystkim  fantastycznie  smakują.  Bez względu  na  to  czy  delektujemy  się  nimi  w  towarzystwie  świeżego pieczywa,  czy  stanowią  dodatek  do  innych  potraw  sałatki  dostarczają nam niezbędnej dawki energii oraz wspomagająco wpływają na nasz układ trawienny.

Sałatka z ogórków z ziołami

Składniki:
3 duże ogórki sałatkowe
1/2 szklanki naturalnego jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki białego octu winnego
2 łyżki siekanej świeżej mięty
1łyżka siekanego szczypiorku
2 łyżki siekanego koperku
sól i pieprz

Przygotowanie:
Ogórki  po  umyciu  przekroić  wzdłuż  na  pół i  łyżeczką  wydłubać  pestki.  Następnie  pokroić  ogórki  na  cienkie  półplasterki.  Do  dużej miski  wlać  jogurt  i  dodać  łyżkę  oliwy  z  oliwek,  2  łyżeczki  białego  octu  winnego,  trochę  soli  i  pieprzu.  Dokładnie  wymieszać. Do sosu dodać pokrojone ogórki i siekane zioła: 2 łyżki świeżej mięty, łyżkę szczypiorku i 2 łyżki koperku. Wszystko starannie wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę.

Sałata lodowa z ziołami

Składniki:
2 główki sałaty lodowej
1 łyżka octu winnego
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki musztardy
2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego tymianku
2 łyżki świeżego oregano
2 łyżki natki pietruszki
sól i cukier

Przygotowanie:
Czosnek  rozetrzeć  z  solą,  octem  i  musztardą. Następnie ciągle mieszając dolać oliwę, doprawić solą i cukrem. Umytą i osuszoną sałatę  porwać  na  małe  kawałki,  przełożyć do  salaterki,  posypać  posiekaną  zieleniną. Na koniec polać całość schłodzonym sosem i wymieszać.

Sałata z ziołami i serem typu camembert

Składniki:
20 dag sera typu camembert
60 dag pieczarek
3 łyżki świeżych ziół - natki pietruszki, tymianku, bazylii, majeranku, kolendry
3 łyżki oliwy
50 ml octu balsamicznego
3–4 łyżeczki bulionu warzywnego
mała czerwona papryczka chili
sól i pieprz

Przygotowanie:
Oczyszczone pieczarki, pokroić w plasterki. Ser typu camembert pokroić w ósemki. Opłukane i osuszone zioła posiekać, a następnie wymieszać z octem, oliwą i bulionem warzywnym oraz doprawić solą i pieprzem. Umytą i  pozbawioną  gniazda  nasiennego  papryczkę, pokroić w cieniutkie plasterki. Wymieszać z przygotowanym wcześniej dressingiem. Pokrojone pieczarki ułożyć na 4 talerzach. Na każdym położyć także po 2 cząstki camemberta, polać sosem. Sałatki podawać że świeżym pieczywem lub jako dodatek do grillowanych mięs.