Znajdź produkt

Leśne specjały - grzyby z ziołami

Jesienią  grzybobrania  ściągają  do  lasów  i  zagajników  tłumy zbieraczy.  Warto  podczas  spacerów  poszukać  tych  leśnych przysmaków.  Ponieważ  grzyby  mogą  być  ciężkostrawne  dobrze je  doprawić  ziołami,  które  nie  tylko  poprawią  ich  smak  ale  także ograniczą niepożądane skutki „grzybowego łakomstwa”.

Kurki w śmietanie z rzeżuchą

Składniki:

  • 30 dag kurek
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • rzeżucha
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • gorczyca

Przygotowanie:

Kurki oczyścić i opłukać, podsmażyć na patelni na maśle. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie dodać śmietanę, gorczycę, wymieszać i poddusić. Wyłożyć na talerz i posypać rzeżuchą.

Omlet z grzybami

Składniki:

  • duża garść kurek,
  • 4-5 prawdziwków lub podgrzybków,
  • 1 nieduża cebulka,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka posiekanej kolendry,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Grzyby  oczyścić  i  opłukać.  Niewielkie  kurki pozostawić w całości pozostałe grzyby pokroić w paski. Na patelni rozgrzać część masła i zeszklić posiekaną cebulę. Nastepnie dodać grzyby, smażyć kilka minut aż puszczą sok, chwilę poddusić pod przykryciem i dodać szczypiorek. Jajka wbić do miseczki, energicznie roztrzepać aby  je  napowietrzyć,  doprawić  solą  i  pieprzem. Dodać starty ser i całość wymieszać. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę z resztą masła, wylać na to masę jajeczną - nie mieszać! Kiedy spód będzie rumiany a góra prawie ścięta, na wierzch wykładamy usmażone grzyby i całość zsuwamy na talerz, zaginając do środka, mniej więcej na pół. Posypujemy kolendrą.

Krucha tarta ziołowa z grzybami

Składniki:

  • 10 dag masła,
  • 20 dag mąki,
  • 40 dag kurek,
  • 0,2 l śmietany,
  • 2 jajka,
  • 5 dag startego sera,
  • 2 łyżki masła,
  • tymianek, rozmaryn, sól, pieprz

Przygotowanie:

Pokrojone masło wymieszać z mąką. Nastepnie dodać 3 łyżki zimnej wody i szczyptę soli. Zagnieść ciasto i uformować z niego kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min. Grzyby podsmażyć na maśle z ziołami, solą i  pieprzem.  Schłodzone  ciasto  rozwałkować  i  wyłożyć nim formę o  średnicy ok. 24 cm. Ciasto nakłuć delikatnie widelcem w kilku miejscach. Piec  10  minut  w  temperaturze  200ºC.  Na
podpieczonym spodzie ułożyć wcześniej podsmażone kurki. Śmietanę zmieszać z jajkami i  tak  przygotowaną  masą  zalać  dokładnie grzyby. Wierzch posypać obficie startym serem. Nastepnie piec kolejne 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC.

Grzyby w ziołach

Porcja na 3 osoby. Przygotowanie 15 min. Pieczenie: 40 min.

Składniki

  • 1 kg różnych świeżych grzybów
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 1/2 filiżanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii
  • 1/4 filiżanki posiekanej świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Oczyścić  grzyby.  Oddzielić  kapelusze  od ogonków, zdjąć skórkę i pociąć na spore kawałki (jeśli kapelusze nie są zbyt duże, zostawić je całe). Do oliwy dodać czosnek, zioła i  przyprawy.  Włożyć  grzyby  do  głębokiej miski,  polać  je  oliwą  z przyprawami  i wymieszać  dokładnie.  Przełożyć  do  naczynia żaroodpornego, włożyć do piekarnika i piec około 30-40 minut. Gdy  grzyby  będą  miękkie, wyjąć z piekarnika i spryskać je octem balsamicznym. Podawać ze świeżą bagietką lub kaszą.

Smacznego!