Znajdź produkt

Ogródek ziołowy - świeże zioła dostępne przez cały rok

Świeże  zioła  to  doskonały  dodatek  do  wielu  potraw  takich  jak  sałatki, mięsa, sosy czy zupy. Rośliny te mają wiele walorów: smakowe, lecznicze czy ozdobne. Dlatego pomysł założenia ogródka ziołowego jest doskonały i spowoduje, że taka uprawa dostarczy nam wiele satysfakcji.

Miejsce uprawy

Mały  ogródek  ziołowy  możemy  wydzielić i  założyć  w  ogrodzie,  a  także  na  balkonie w odpowiednich pojemnikach. Skrzynki lub doniczki możemy również umieścić na parapecie zewnętrznym, a nawet hodować zioła w domu. Możliwości jest wiele.W ogrodzie zioła potrzebują suchego, osłoniętego od wiatru i słonecznego stanowiska. Uprawa ziół na balkonie nie rożni się specjalnie od uprawy w ogródku. W tym przypadku  jednak  szczególną  uwagę  należy zwrócić  na  wybór  odpowiednich  pojemników  np.  drewniane  skrzynki,  donice  z  terrakoty,  wiklinowe  kosze  czy  inne  ozdobne naczynia. Do uprawy najlepszym miejscem będą  słoneczne,  wschodnie  lub  zachodnie  stanowiska.  Istotne  jest  również  takie ustawienie  pojemników,  aby  rośliny  nie były  narażone  na  silne  podmuchy  wiatru.

Skuteczna jest również uprawa ziół w domu najlepiej na parapecie wewnętrznym, którego okna również powinny wychodzić na wschód, zachód lub południe. Gdy nastaną cieplejsze dni  doniczki  z  ziołami  można  wystawić  na balkon. Należy jednak pamiętać, że jeśli balkon wychodzi na ulicę, gdzie powietrze jest zanieczyszczone  spalinami,  lepiej  zioła  pozostawić  na  domowym  parapecie  co  będzie z większym pożytkiem dla naszego zdrowia.

Podłoże

Zioła  nie  są  zbyt  wymagające,  jeśli  chodzi o  warunki  uprawy,  jednak  istotne  jest,  aby ziemia, w której zostaną zasadzone w ogrodzie była wcześniej odpowiednio spulchniona. Jako podłoża do uprawy tych roślin w pojemnikach możemy wykorzystać ziemię ogrodową z worków,  jednak  musi  być  ona  pulchna.  Ziemię można  wymieszać  dosypując  do  niej  trochę piasku  lub  drobnego  keramzytu,  aby  ją  rozluźnić. Dno pojemników należy wysypać żwirkiem,  drobnymi  kamykami  lub  keramzytem, które będą stanowiły odpowiedni drenaż.

Sadzenie

Zioła  najlepiej  sadzić  na  wiosnę,  a  dobrym miesiącem  na  zasianie  nasion  jest  marzec. Nasiona  wysiewamy  np.  do  kubeczków  po jogurcie i delikatnie podlewamy tak, aby ziemia była cały czas lekko wilgotna. Pojemniki stawiamy na nasłonecznionym parapecie. Po kilku tygodniach najdorodniejsze siewki przesadzamy  do  docelowych naczyń.  Gdy  jednak  nie chcemy bawić się w takim zakresie  w  ogrodników  lub  zdecydowaliśmy się  zioła  posadzić  latem,  kupmy  gotowe  sadzonki w markecie lub sklepie ogrodniczym. Najprościej jest kupić gotowe zioła w pojemnikach i przesadzić je do nieco większych doniczek.

Pielęgnacja

Nasze  herbarium  bez  względu  czy  znajduje się  w  ogrodzie,  czy  w  pojemnikach  należy umiarkowanie,  ale  systematycznie  zraszać, gdyż zioła są wrażliwe na przesuszenie. Ziół nie należy jednak zbyt obficie podlewać, gdyż nie lubią zalewania. Rośliny w donicach najlepiej podlewać odstałą wodą o temperaturze pokojowej. Do  nawożenia  ziół  starajmy  się  nie  używać sztucznych  nawozów.  W  razie  konieczności swoją  uprawę  można  nawieźć  nawozem  organicznym takim jak biohumus.

Zbiór i wykorzystanie ziół

Zbieranie  ziół  polega  na  odrywaniu  listków i odnóżek od wierzchołków roślin. Takie działanie będzie przyczyniało się do stałego i równomiernego ich rozkrzewienia. Wówczas zioła wypuszczają  młode,  świeże  listki.  Odnóżki i listki z wierzchołków roślin są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne. Zerwane świeże zioła możemy wykorzystać m.in. w kuchni czy  do  pielęgnacji  urody.  Można  je  również suszyć  i  mrozić.  Zioła  suszymy  wkładając  je do torebek i pozostawiając w przewiewnym miejscu,  następnie  wysuszone  przekładamy do  szczelnych  pojemników.  Świeże  rośliny można również posiekać a następnie zapakowane w foliowe torebki zamrozić. Takie przetworzenie ziół spowoduje, że będziemy mogli wykorzystać je również zimą.