Znajdź produkt

„Lekka” Wielkanoc - czyli jak ograniczyć skutki świątecznego łakomstwa

Nadeszła wiosna i zbliża się Wielkanoc. Jak każdy okres świąteczny wiąże się on z odwiedzinami rodziny i przyjaciół. Spotkania te zwykle skupiają się wokół stołu z pysznym jedzeniem. Obfitość jedzenia na wielkanocnych stołach może spowodować, że Święta zamiast spędzać w przyjemnej atmosferze trzeba będzie „odchorować”. Dlatego tak ważne jest, aby mając na uwadze tradycję i nie tracąc nic z kulinarnego dziedzictwa, przyrządzać wielkanocne potrawy w taki sposób, by były smaczne, lekkie i zdrowe.

Wielkanocne śniadanie może być obfite, jednak do sałatek i sosów możemy użyć zamiast wysokokalorycznego majonezu lub śmietany jogurtu  naturalnego  czy  chudego  twarożku.
Przygotowując chude mięsa - takie jak schab, polędwicę czy drób - warto pamiętać, że sposób ich obróbki termicznej nie jest bez znaczenia dla naszego zdrowia. Duszenie, pieczenie i gotowanie w przeciwieństwie do smażenia spowoduje,  że  dania  te  będą  mniej  kaloryczne i łatwiejsze w trawieniu. Dodając do potraw wielkanocnych świeże bądź suszone zioła takie jak: kminek, imbir, rozmaryn, majeranek, tymianek, pieprz czy jałowiec wspomożemy pracę układu trawiennego i zniwelujemy skutki świątecznego łakomstwa.

ŻUREK WIELKANOCNY

Składniki:
3 suszone grzybki
2 l bulionu warzywnego
1/2 l zakwasu (gotowy)
2-3 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka chrzanu
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka suszonego majeranku
2 łyżki oleju
30 dag białej parzonej kiełbasy
4 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Grzybki  należy  namoczyć,  a  cebule  posiekać. Olej  rozgrzać  w  rondlu  i  podsmażyć  cebule. Następnie wlać bulion i zakwas, dodać namoczone  grzyby  i  ziele  angielskie.  Gotować  ok. 20 minut. Czosnek posiekać, utrzeć z odrobiną soli,  a  potem  dodać  do zupy.  Wsypać  majeranek oraz doprawić solą i pieprzem.  Kiełbasę  pokroić w plasterki, przełożyć do zupy i podgrzać. Na talerzach  ułożyć  ćwiartki  ugotowanych  jajek, zalać żurkiem.

BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z DODATKIEM ZIÓŁ

Składniki:
6 szt. białej kiełbasy
4 łyżki oleju
2 łyżki suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Na początek posiekać czosnek, następnie dodać  olej  oraz  bazylię  i  oregano.  Wszystkie składniki wymieszać. Kiełbasy ponacinać i posmarować  przygotowaną  ziołową  mieszanką. Dodać gałązki świeżego rozmarynu i tymianku. Następnie ułożone w żaroodpornym naczyniu kiełbasy wstawić do piekarnika i piec około godziny w temperaturze 180ºC.