Znajdź produkt

10 ciekawostek o popularnych ziołach

Jak sprawić, aby pokrzywa nie parzyła? Jak mięta pomaga na zmęczone nogi? Po co wkładano gałązki rozmarynu do wianka panny młodej? I którego zioła druidzi używali w magicznych obrzędach? Odpowiadamy na te i inne pytania. Poniżej lista ciekawostek o 10 popularnych roślinach leczniczych.

Świat ziół od zawsze kojarzył się z mistycyzmem i tajemnicą. Trudno się dziwić, biorąc pod uwagę, że wiedza o właściwościach leczniczych ziół wywodzi się z wiedzy ludowej, z wieków poznawania i testowania receptur i mieszanek. Rośliny zielarskie mają bardzo szerokie zastosowanie, a o ich niektórych właściwościach zapewne jeszcze nie wiemy. A te, które są nam znane, nie zawsze są oczywiste i rozpowszechnione w naszej kulturze.

1. Mięta dobra nie tylko na niestrawność

Napar z listków mięty zwykle poleca się na problemy z trawieniem – stymulują wydzielanie soków trawiennych i pomagają na niestrawność. Jednak mięta ma także wiele innych, mniej znanych zastosowań. Moczenie w wywarze z listków mięty przynosi ulgę zmęczonym stopom po upalnym dniu. W niektórych kulturach (np. w Wielkiej Brytanii) mięta dodawana jest do wina, kakao, ponczu, mięsa, a nawet do kisielu. Można spotkać sproszkowaną miętę jako dodatek do ziemniaków. A dodanie kilku listków tego zioła do mleka chroni je przed zwarzeniem się.

Sprawdź: Mięta FIX – zioła do zaparzania

2. Magiczna szałwia na pocenie się i zdrowe zęby

Szałwia od wieków uważana była za magiczne zioło – to jedna z ulubionych roślin druidów. Była lekarstwem na wiele dolegliwości, a w tajemnych obrzędach stosowano ją nawet do próby przywracania życia umarłym. Wierzono, że spalenie w kominku krzewu szałwii pozwala oczyścić nawiedzony dom. Stare polskie porzekadło mówi, że „u kogo szałwia w ogrodzie, tego śmierć nie ubodzie” – miała chronić domostwo przed nieszczęściami. Dzisiaj napary z szałwii pomagają głównie przy nadmiernej fermentacji jelitowej, przy biegunkach i bólach brzucha. Warto jednak wiedzieć, że kąpiele z dodatkiem szałwii hamuje nadmierne pocenie się, a nacieranie listkami szałwii dziąseł przed snem pomaga zachować zdrowe zęby.

Sprawdź: Szałwia FIX – zioła do zaparzania

3. Majeranek i oregano to jedna rodzina

Obie rośliny znane są ze swoich właściwości leczniczych i często wykorzystywane są w kuchni jako aromatyczne przyprawy do potraw. Oregano i majeranek to gatunki lebiodki. Oregano to zwyczajowa nazwa lebiodki pospolitej, a ta popularna nazwa pochodzi od łacińskiej nazwy rośliny – Origanum vulgare. Z kolei majeranek to lebiodka majeranek, zwany także jako majeranek ogrodowy, po łacinie Origanum majorana.

4. Pokrzywa jako dodatek do sałatek

Liście, pędy lub kwiaty często wykorzystywane są w kuchni jako dodatki do potraw – nie tylko w formie przypraw. Podobnie zastosowanie mają liście pokrzywy. Jednak co zrobić, aby sałatka z pokrzywą nie parzyła podniebienia? Substancje drażniące skórę zawarte w liściach pokrzywy to kwas mrówkowy i histamina, które inaktywują się w temperaturze powyżej 60⁰C. Aby zatem pokrzywa nie parzyła, listki należy sparzyć najpierw w gorącej wodzie.

Sprawdź: Pokrzywa FIX – zioła do zaparzania

5. Bazylia – królewskie zioło było symbolem nienawiści

Ta aromatyczna przyprawa poprawia trawienie i świetnie nadaje się jako dodatek do wielu potraw. Jednak niewinna bazylia ma długą historię. Od wieków określana jest jako królewskie zioło (Herbe Royal), a pierwsze wzmianki o tym ziele pochodzą już z indyjskich ksiąg Wedy. W starożytnym Rzymie bazylia symbolizowała nienawiść i groźbę zemsty.

6. Rozmaryn na szczęście i powodzenie w życiu

Wierzono, że gałązki rozmarynu przynoszą szczęście, dają powodzenie w życiu, koją nerwy i pomagają podjąć dobre decyzje. Dlatego gałązki rozmarynu dodawano do wianka panny młodej. Jeśli gałązka po weselu przyjmowała się w ziemi, było to dobra wróżba dla młodych. Gałązki rozmarynu były także uznawane za talizman – warto je mieć przy sobie w trudnych chwilach. Zaleca się, aby doniczka z roślinką rozmarynu towarzyszyła osobom intensywnie uczącym się – wzmacnia pamięć i poprawia koncentrację.

7. Tymianek dodaje odwagi i oczyszcza

Rycerze używali tymianku do opatrywania ran po bitwie, a w starożytnej Grecji uważano, że dodaje on odwagi podczas walki. Warto dodawać go jako przyprawę do potraw, ponieważ nie tylko stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej, ale także pomaga usuwać pasożyty z przewodu pokarmowego. Co ciekawe, aromaterapeutyczne kąpiele z naparem tymiankowym pomagają oczyścić drogi oddechowe, co szczególnie poleca się mieszkańcom dużych miast.

8. Liście laurowe na spełnienie marzeń

Podobno noszone w portfelu liście rozmarynu, bazylii lub lauru sprawiają, że nigdy nie będzie on pusty, a fortuna będzie nam sprzyjać. A aby spełnić życzenie, wystarczy napisać je na liściu laurowym, a potem go spalić.

9. Przyprawy na rozkochanie

Wśród afrodyzjaków, które mają rozbudzić uczucia wybranki lub wybranka, a istniejące zauroczenie przerodzić w trwałą miłość, można znaleźć: lubczyk (warto dodać do rosołu!), rozmaryn, bazylię, tymianek, imbir, cynamon, chilli, cząber, kardamon. Aby jednak przyprawy te miały magiczną moc, trzeba pamiętać, aby dodawać je lewą ręką ;)

10. Koper włoski jako przystawka do mięs

Obecnie koper włoski znany jest przede wszystkim ze swojego dobroczynnego wpływu na trawienie i regulację pracy układu pokarmowego u osób w każdym wieku, podaje się go nawet niemowlętom. Jednak w dawnych czasach młode pędy kopru włoskiego były głównym składnikiem przystawki do mięs i ryb, a z korzeni kopru, miąższu chleba, wywaru drobiowego i mąki owsianej przygotowywano pożywną lekkostrawną zupę.

Sprawdź: Koper włoski FIX – zioła do zaparzania