Znajdź produkt

Czarne, białe, zielone, czerwone, ziołowe - czym różnią się te rodzaje herbat?

Herbata towarzyszy nam od wieków. To napój na każdą okazję, serwowany nie tylko podczas oficjalnych spotkań, ale - przede wszystkim – na co dzień podczas posiłków i w chwilach relaksu. Głównie cenimy ją za jej smak, ale warto pamiętać, że niektóre herbaty mają właściwości o pozytywnym wpływie na nasze zdrowie i samopoczucie. Czym różnią się poszczególne typy herbat?

Czy sięgając na sklepową półkę po swoją ulubioną herbatę zastanawiamy się, jaką drogę przeszła, aby móc się delektować jej smakiem i aromatem? W jaki sposób powstała? Jakie ma właściwości i czy wpływa na nasze samopoczucie? Aby odpowiedzieć na te pytania, warto najpierw dowiedzieć się, jak powstaje czarna herbata i czym różni się od białej i zielonej? Skąd pochodzi czerwona herbata? I dlaczego warto pić na co dzień herbaty ziołowe?

Podstawową różnicą pomiędzy czarną, zieloną, czerwoną i białą herbatą jest sposób obróbki listków herbacianych. Czarne herbaty powstają wskutek pełnej fermentacji, natomiast zielone herbaty w ogóle nie są poddawane temu procesowi. Czerwone herbaty najpierw się suszy, a potem dopiero poddaje fermentacji i leżakowaniu. A biała herbata uznawana jest najszlachetniejszy gatunek herbaty - produkuje się ją z jeszcze nie rozwiniętych pąków liści.

Herbata czarna – popularna, ale wciąż niedoceniana

To najpopularniejszy rodzaj herbaty. Szacuje się, że wybiera ją aż ponad 80% konsumentów herbaty na całym świecie. Produkuje się ją ze sfermentowanych listków herbacianych, które następnie poddaje się suszeniu. Taka obróbka pozwala na uzyskanie intensywnego koloru i aromatu podczas parzenia. Co ciekawe – w Chinach czarna herbata uznawana jest za czerwoną, właśnie ze względu na fakt, że jej napar ma intensywną czerwoną barwę. Czarna herbata jest także często aromatyzowana – dodaje się do niej owoce, kwiaty i zioła, np. herbata Earl Grey z bergamotką.

W porównaniu z innymi rodzajami, herbata czarna ma stosunkowo małą ilość antyoksydantów. Warto jednak wspomnieć, że w procesie fermentacji powstają tearubiginy i teaflawiny, które mają podobne działanie, jak antyoksydanty. Czarna herbata także ma właściwości prozdrowotne – pewnie każdy z nas stosował gorącą herbatę z miodem na rozgrzanie podczas mroźnych zimowych dni, a na ból brzucha polecana jest bardzo mocna gorzka czarna herbata. Ma ona także właściwości bakteriobójcze, wpływa korzystnie na układ krwionośny, poprawia koncentrację, relaksuje. Mocna herbata może stanowić dobrą alternatywę dla kawy.

Zielona herbata – na zdrowie

Zieloną herbatę produkuje się z tych samych listków, co czarną, jednak listki herbaciane nie są poddawane procesowi fermentacji. Dzięki temu zielona herbata jest delikatniejsza w smaku i zawiera dużą dawkę antyoksydantów. Zielona herbata znana jest ze swoich właściwości prozdrowotnych: pomaga w leczeniu zaburzeń trawiennych, bólów głowy, odtruwa organizm, uspokaja i wycisza. Jest bogatym źródłem witamin (m.in. A, C, E, K, PP, z grupy B), minerałów i mikroelementów (np. żelazo, potas, cynk, sód, wapń). Zawiera fluor wzmacniający kości i zęby. Regularne picie zielonej herbaty pozwala zapobiegać chorobie Alzheimera i obniża poziom „złego” cholesterolu. Co więcej – zawarte w zielonej herbacie polifenole regulują trawienie i stymulują przetwarzanie tkanki tłuszczowej w energię, czyli mówiąc prościej: ułatwiają odchudzanie.

Biała herbata – szlachetna i zdrowa alternatywa dla kawy

Nazwa pochodzi od białego puszku, jakim pokryte są młode pączki herbaciane, z których jest wytwarzana. Ceniona jest nie tylko za swój wyjątkowo delikatny smak, ale przede wszystkim za właściwości prozdrowotne. Dzięki wysokiej zawartości polifenoli i antyoksydantów i ich prozdrowotnym właściwościom, biała herbata nazywana jest eliksirem młodości. Nie tylko opóźnia procesy starzenia się komórek, ale ma silne działanie przeciwnowotworowe. Jest bogatym źródłem witaminy C i kofeiny, dlatego to idealny wybór dla osób intensywnie pracujących umysłowo. Jest świetną alternatywą dla kawy.

Czerwona herbata – na odchudzanie

Listki herbaciane najpierw krótko są suszone, następnie powolnie fermentują i leżakują. Tak powstają czerwone herbaty znane ze swoich właściwości odchudzających i detoksykujących. Najpopularniejsza odmiana tej herbaty Pu-Erh bywa nawet określana jako „niszczyciel tłuszczu”. Ponadto korzystnie wpływa na wątrobę, obniża poziom cholesterolu w organizmie i wzmacnia odporność. Czerwona herbata jest bogatym źródłem składników o prozdrowotnych właściwościach, takich jak: flawonoidy, alkaloidy, garbniki, witamina C oraz minerały (magnez, cynk, wapń, miedź, selen, mangan).

Herbaty ziołowe – wsparcie zdrowia na co dzień

Zioła do zaparzania stają się coraz popularniejszą alternatywą dla codziennej czarnej herbaty. Warto sięgać szczególnie po te wytwarzane z wysokiej jakości surowców zielarskich: kwiatów, pąków, listków, pędów itd. Smaczne mieszanki ziołowe i wysokiej jakości zioła zyskują coraz więcej zwolenników. Nie kojarzą się już tylko z gorzkimi ziółkami z apteki, ale stały się elementem zdrowego trybu życia. Herbata ze skrzypu dla wzmocnienia włosów i paznokci, czystek dla lepszej odporności, melisa dla relaksu lub napar z pokrzywy dla oczyszczenia. Dzięki szerokim właściwościom prozdrowotnym pozwalają w naturalny sposób wspierać naturalne siły organizmu.