Znajdź produkt

Ziołowa herbata dobrej jakości - jak ją rozpoznać?

Trudno sobie wyobrazić dzień bez filiżanki herbaty. Jednak czy wiemy, jak rozpoznać tę dobrej jakości? Herbata herbacie nie równa, co jest szczególnie istotne przy wyborze herbat ziołowych. Na co zwrócić uwagę sięgając po ziołowe herbaty do zaparzania? Jak wybrać najlepsze mieszanki ziołowe? Podpowiadamy.

Jeszcze do niedawna herbaty ziołowe kojarzone były jedynie z leczeniem dolegliwości, ale to się zmienia. Coraz więcej osób sięga po herbaty ziołowe na co dzień, doceniając ich walory smakowe i dobroczynny wpływ na zdrowie. Odpowiednio dobierając mieszankę ziołową, możemy wspierać nasze zdrowie – zioła uzupełniają leczenie, łagodzą dolegliwości, rozgrzewają, dodają sił, relaksują i uspokajają.

Herbaty ziołowe są świetną alternatywą dla „zwykłej” (tzn. popularnej czarnej) herbaty. Co więcej – to wybór zdrowy i ekologiczny. Pijąc napary z wysokiej jakości ziela z jednej strony w naturalny sposób nawadniamy organizm i dostarczamy mu substancji o prozdrowotnych właściwościach, a z drugiej – w prosty sposób możemy wspomagać leczenie wielu dolegliwości. Jednak aby spełniały swoje funkcje, należy wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy wyborze herbaty ziołowej.

Pamiętajmy, że im lepszy surowiec roślinny, tym smaczniejszy i bardziej wartościowy napar można z niego przygotować. Im herbata lepsza gatunkowo, tym zdrowszy napar, o lepszym aromacie. Dlatego wybierając herbatę ziołową warto przede wszystkim sięgać po produkty sprawdzonych firm, mających wieloletnie doświadczenie nie tylko w produkcji herbat i mieszanek ziołowych, ale przede wszystkim tych, które same zajmują się uprawą i przetwórstwem roślin. Dlaczego? Bo to daje gwarancję zachowania największej dbałości o jakość herbaty w całym procesie produkcyjnym i pełną kontrolę nad nim. A to przekłada się na właściwości prozdrowotne i walory smakowe herbaty.

Jak sprawdzić, czy herbata ziołowa jest dobrej jakości?

Skład na opakowaniu – to pierwszy krok pozwalający ocenić jakość herbaty. Najlepsze są te herbaty do zaparzania, które w składzie mają wyłącznie surowce zielarskie (np. liście, ziele, koszyczki, kwiatostany itd.), bez dodatkowych wzmacniaczy smaku i innych wypełniaczy. Zasada ta dotyczy zarówno herbat liściastych (np. Czystek liść – zioła do zaparzania), jak i tych w torebkach (np. Rumianek do zaparzania – koszyczki w saszetkach). Szczególnie w przypadku tych drugich warto sprawdzić zawartość saszetek, ponieważ w herbacie ekspresowej trudniej ocenić jakość surowca.

Postać suszu – warto przyjrzeć się dokładnie liściom, zielu, owocom itd. Zasada jest prosta – im większe kawałki, tym lepiej. Wystrzegajmy się suszu zmielonego lub mocno rozdrobnionego – może to świadczyć o ich pochodzeniu z produkcji niższego sortu. Wyjątkiem od tej reguły mogą być niektóre herbaty w saszetkach. Ma to związek z konstrukcją maszyn użytych do ich produkcji. W przypadku herbat ekspresowych rozdrobniony susz nie musi oznaczać gorszego gatunku, ważne, aby w saszetce znajdowały się wyłącznie rozdrobnione części roślinne, bez dodatków barwników, sztucznych aromatów itp.

Kruchość ziół – dotykając suszonych części roślin wchodzących w skład herbaty ziołowej łatwo sprawdzić ich jakość. Susz powinien być kruchy, a nie miałki. Tylko odpowiednio wysuszone kruche zioła pozwolą na przygotowanie wartościowego naparu. Podczas zaparzania stopniowo uwalniają substancje odpowiedzialne za smak i aromat. Jeśli herbata podczas zaparzania od razu ma nienaturalnie intensywne zabarwienie, to sygnał, że oprócz suszu znajdują się w niej także sztuczne barwniki.

Zapach – dobrej jakości herbata ma swoisty, delikatny ziołowy zapach, bez dodatku innych woni, np. takich wynikających ze złego przechowywania, zawilgocenia lub pleśnienia. Jeśli po otwarciu opakowania nie czujemy żadnego zapachu lub jest on bardzo słaby, to sygnał, że susz jest zwietrzały. Z drugiej strony – jeśli mieszanka ma bardzo intensywny, wręcz ostry zapach, wówczas możemy podejrzewać obecność sztucznych aromatów.

Parzenie – napar z dobrej jakości herbaty jest przejrzysty, kolor i aromat są uwalniane powoli, a susz stopniowo i powoli pęcznieje. Pływające po powierzchni naparu drobno zmielone fragmenty roślin lub suche gałązki świadczą o gorszym gatunkowo surowcu zielarskim.

Jak przechowywać herbatę ziołową?

Źle przechowywane zioła bardzo szybko tracą swój aromat i smak. Co więcej – wpływa to także negatywnie na ich właściwości prozdrowotne, dlatego szczególnie w przypadku ziół warto zadbać o ich prawidłowe przechowywanie. Najlepsze w tym celu są szczelnie zamykane słoje i puszki, które zapobiegają wietrzeniu i utlenianiu substancji zawartych w suszu. Szczelne zamknięcie chroni także przed wilgocią oraz rozwojem pleśni.

W jakiej postaci kupować herbatę ziołową?

To zależy. Jakość suszu zielarskiego najłatwiej ocenić w przypadku herbat jednorodnych, gdzie w opakowaniu znajdziemy np. wyłącznie ziele, liście lub koszyczki konkretnej rośliny. W przypadku herbat w torebkach do zaparzania, można pokusić się o podobne badanie, np. zaglądając do kilku saszetek. Po herbaty ziołowe najlepiej udać się do sklepu zielarskiego, medycznego, apteki lub sklepu ze zdrową żywnością.