Czosnek pospolity | Allium sativum

czosneknspCzosnek stanowi potoczne określenie czosnku pospolitego (Allium sativum), który jest najlepiej znany pośród pozostałych około 700 gatunków czosnku.

Jak wygląda czosnek i skąd pochodzi?

Fragment czosnku, który spożywamy jest częścią podziemną, określaną mianem cebuli (nie można tej nazwy mylić z gatunkiem rośliny z tej samej rodziny - cebulą zwyczajną). Kulisty, aczkolwiek nieregularny kształt cebuli czosnku jest pokryty delikatnymi, suchymi łuskami. „Wnętrze” cebuli zawiera ściśle do siebie przylegające „półksiężycowe ząbki czosnku”, ułożone wokół centralnego trzonu.  

Czosnek, podobnie jak cebula zwyczajna pochodzi z kontynentu Azjatyckiego. Obecnie, raczej nie występuje w postaci dzikiej, lecz w formie rośliny uprawnej.

Zawartość substancji leczniczych w czosnku

Czosnek to cenne źródło wielu składników przyczyniających się do poprawy naszego zdrowia. Wśród nich znajdują się między innymi flawonoidy, związki organiczne siarki (alliina, skordynina), śluzy, olejki eteryczne, a także witaminy (z grupy B, witamina C, PP oraz A) i sole mineralne (takie jak fosfor, wapń, żelazo, selen, magnez). Ciekawostką jest także zawartość substancji odżywczych (cukrów) i regulujących trawienie (błonnika).   

Czosnek – w jaki sposób wpływa na nasz organizm?

Czosnek jest powszechnie określany mianem panaceum, czyli leku na wszelakie dolegliwości. Równocześnie, można się spotkać z tezą, w której czosnek jest ujmowany jako „naturalny antybiotyk” (pomimo, że nie jest surowcem do produkcji właściwych antybiotyków). Skąd takie wysokie uznanie dla tej rośliny?

Czosnek, posiada szereg korzystnych właściwości, w tym między innymi działanie:

  • hipoglikemizujące (obniżające stężenie cukru we krwi),
  • obniżające poziom cholesterolu,
  • zwiększające odporność organizmu,
  • usprawniające trawienie,
  • bakteriobójcze i przeciwpasożytnicze,
  • ułatwiające gojenie się ran,
  • obniżające ciśnienie tętnicze krwi (hipotensyjne),
  • przeciwnowotworowe.

Właściwości hipoglikemizujące oraz hipotensyjne są niezwykle istotne w obecnym czasie, gdy cukrzyca i nadciśnienie znajdują się wśród czołówki chorób najczęściej diagnozowanych w społeczeństwie. Równie istotny jest wpływ obniżający stężenie cholesterolu we krwi, z uwagi na fakt, że jego wysoki poziom, stanowi czynnik ryzyka rozwoju nadciśnienia, cukrzycy i chorób z nimi związanych (w tym głównie miażdżycy naczyń krwionośnych, chorób serca i udaru mózgu).  

Kolejną zaletą stosowania ekstraktu z czosnku (czy to w formie naturalnej, czy w postaci preparatów farmaceutycznych, takich jak np. Alliofil) jest efekt zwiększenia sił obronnych organizmu, przed rozwojem infekcji bakteryjnych, wirusowych, grzybiczych i pasożytniczych. Efekt ten, zostaje osiągnięty dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu, przeciwwirusowemu, przeciwgrzybiczemu i przeciwpasożytniczemu, ale także dzięki obecności związków siarki, które wpływają na wzmożenie aktywności czerwonych krwinek, odpowiedzialnych za uruchomienie sił obronnych organizmu.

Czosnek posiada również działanie żółciopędne, żółciotwórcze oraz rozkurczowe wobec mięśni przewodu pokarmowego, dzięki czemu może znaleźć zastosowanie w usprawnianiu trawienia pokarmów.

Dlaczego czosnek nieprzyjemnie pachnie?

Zapach czosnku wynika z zawartości związków siarki. W trakcie rozgniatania i rozcinania ząbków czosnku, dochodzi do rozpadu wspomnianej już wcześniej alliiny i wówczas wydzielana jest specyficzna woń czosnku, przez niektórych uznawana za nieprzyjemną, a przez innych lubiana.

Kto powinien stosować czosnek?

Z uwagi na szeroki wachlarz pozytywnych działań czosnku, do grona osób go przyjmujących może należeć większość z nas. Osoby nie przepadające za smakiem i zapachem czosnku, mogą wybierać leki zawierające ekstrakt czosnku (np. Alliofil). Dla smakoszy cebuli czosnku, poleca się dodawanie go do potraw.

 

Produkty zawierające czosnek

Porady - Czosnek pospolity

Alliofil – lek stosowany w profilaktyce i leczeniu przeziębień, zawierający naturalny czosnek

Czosnek zawiera szeroki wachlarz właściwości leczniczych. Dlatego powinien być dostarczany organizmowi regularnie, a w przypadku większego zapotrzebowania nawet w postaci preparatów leczniczych.

czytaj całość

Jak sprawić, aby przeziębienie i grypa nie położyły nas do łóżka? Proste sposoby na zapobieganie infekcjom

Szacuje się, że każdego roku aż 1/4 z nas wszystkich musi co najmniej jeden raz „przechorować" przeziębienie lub grypę. Złe samopoczucie, które jest związane z infekcjami sezonowymi sprawia, że staramy...

czytaj całość

5 skutecznych, ziołowych domowych sposobów na przeziębienie

Domowe sposoby na przeziębienie z wykorzystaniem ziół i roślin znane są od wieków. Wiedza czerpana z medycyny ludowej pozwala na przygotowanie szybkich i skutecznych preparatów pomocnych w walce z objawami...

czytaj całość

Rola czosnku w profilaktyce infekcji górnych dróg oddechowych

Przeziębienie i grypa to choroby, które co roku atakują miliony Polaków. W języku potocznym obie nazwy są stosowane zamiennie, choć to zupełnie dwie, różne jednostki chorobowe. By nie mylić przeziębienia...

czytaj całość

Co wiemy o przeziębieniu?

Najczęstszym winowajcą przeziębień jest Rhinowirus. Szczególnie narażeni jesteśmy na jego atak w okresie jesienno-zimowym i u progu wiosny, kiedy nasz układ odpornościowy jest osłabiony i nie wykazuje pełnej gotowości do...

czytaj całość

Grypa i sposoby jej leczenia

Bardzo często mylimy grypę z przeziębieniem. Stosujemy nieodpowiednie leki, nie uwzględniające przyczyny choroby. Niestety grypy nie można lekceważyć, ponieważ jej szkodliwy wpływ na organizm jest niebagatelny.

czytaj całość