Len zwyczajny nasiona

Trawienie
Len zwyczajny nasiona - wspiera trawienie, charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika i białka.
Email
Szczegóły produktu

Nasiona lnu korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu trawiennego, wspomagają prawidłową perystaltykę jelit. Można je stosować jako środek powlekający, osłaniający, zmiękczający. Len zwyczajny odznacza się wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz białka. Nasiona lnu można wykorzystać też do panierowania mięs, jako dodatek do sałatek, jogurtów, musli, domowego wypieku chleba.

Składniki: 100% nasion lnu brązowego (Linum usitatissinum)

Wartość odżywcza w 100 g produktu 10 g produktu (1 porcja)
Wartość energetyczna 2258 kJ / 548kcal 226 kJ / 55kcal
Tłuszcz, w tym: 47 g 4,7 g
- kwasy tłuszczowe nasycone 3,7 g 0,4 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone 7,6 g 0,8 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone 30 g 3,0 g
Węglowodany, w tym: 0,1 g < 0,1 g
- cukry < 0,1 g < 0,1 g
Błonnik 26 g 2,6 g
Białko 18 g 1,8 g
Sól 0,19 g 0,02 g

Sposób przygotowania: 1 łyżkę stołową nasion lnu (ok. 10 g) zalać szklanką letniej wody (200 ml) i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut. Przecedzić. Stosować po przestudzeniu.

Masa netto: 300 g

Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.