Dziurawiec, lipa, koper - jakie tajemnice kryją w sobie te zioła?

Dziurawiec zwyczajny, kwiat lipy i koper włoski to bardzo popularne zioła wykorzystywane w leczeniu wielu dolegliwości. Są powszechnie znane i cieszą się ogromną popularnością, jednak czy wiemy wszystko na ich temat? Dlaczego z zielonych liści dziurawca wypływa czerwony sok? I czy wiedzieliście, że owoc kopru jest składnikiem słynnej chińskiej przyprawy „pięć smaków"? Sprawdź, co jeszcze warto wiedzieć o dziurawcu, lipie i koprze włoskim.

O dobroczynnym wpływie na zdrowie roślin leczniczych wiedziano już od starożytności. Wiedza czerpana z mądrości natury służyła przywracaniu zdrowia, a znajomość właściwości ziół w leczeniu dolegliwości była uznawana niemal za wiedzę tajemną. Dziś ta wiedza jest powszechnie znana i łatwo dostępna, a same zioła – szeroko wykorzystywane w medycynie i kosmetyce. Wciąż jednak jest wiele faktów o popularnych ziołach, które stanowią ciekawostkę. Dziś przybliżamy informacje o trzech powszechnie używanych roślinach leczniczych: koprze włoskim, lipie i dziurawcu zwyczajnym.

Dziurawiec zwyczajny – popularne zioło na trawienie pełne tajemnic

Wiemy, że picie naparu z dziurawca wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego. Warto go pić po tłustych i ciężkostrawnych posiłkach, ale też przed jedzeniem przy braku apetytu. Roślina ta ma także działanie żółciopędne i żółciotwórcze, znana jest także z korzystnego wpływu na równowagę emocjonalną. Nie każdy jednak wie, skąd się bierze nazwa „dziurawiec", dlaczego z jego liści wypływa czerwony sok i dlaczego w medycynie ludowej jest nazywany „zielem świętojańskim"?

Roślinę dziurawca łatwo rozpoznać na łące – to niewysokie pędy o charakterystycznych żółtych niewielkich kwiatach i owalnych listkach. Kiedy jednak spojrzeć na blaszki liściowe pod światło, widoczne stają się liczne kropki, które tak naprawdę są zbiornikami olejku eterycznego. Wygląda to tak, jakby listek pełen był dziurek, stąd nazwa rośliny. Najważniejszym składnikiem olejku eterycznego z liści dziurawca jest hiperycyna – to związek odpowiedzialny za dobroczynne właściwości dziurawca. Co więcej, hiperycyna jest czerwona, dlatego po zgnieceniu listka w palcach wypływa z niego czerwony płyn. A dlaczego dziurawiec określa się też jako „ziele świętojańskie"? Ponieważ jego rośliny zakwitają pod koniec czerwca, kiedy nastaje noc świętojańska, pełna magii i tajemnic. Z tego też powodu dziurawcowi przypisywano tajemną moc.

Jak przygotować herbatę z dziurawca?

Surowcem jest ziele dziurawca, które służy do przygotowywania naparów. Najprościej jest przygotować herbatę z saszetek ziół (polecamy herbatę ziołową Dziurawiec FIX – Tylko Natura). Jedną saszetkę należy zalać wrzącą wodą, następnie parzyć pod przykryciem 5-8 minut. Smak herbaty z dziurawca jest specyficzny i nie wszystkim odpowiada – lekko gorzki, z posmakiem drewna lub nieco ziemisty. Dlatego do naparu z dziurawca warto dodać miodu, brązowego cukru, imbiru lub odrobinę cynamonu.

Ważne! Na co należy uważać przy stosowaniu dziurawca?

 

Podczas stosowania dziurawca należy zwracać uwagę, aby unikać silnego światła słonecznego. Dotyczy to zwłaszcza osób z jasną karnacją lub zmianami skórnymi. Hiperycyna może bowiem wywoływać uczulenie na światło. Również osoby zażywające niektóre leki powinny skonsultować stosowanie dziurawca z lekarzem - może bowiem wchodzić w niepożądane interakcje z pewnymi substancjami. Najważniejsze grupy leków, przy których należy ostrożnie stosować dziurawiec to:

  • leki działające na układ nerwowy (leki uspokajające i nasenne, antydepresanty),
  • doustne środki antykoncepcyjne,
  • leki stosowane w leczeniu HIV,
  • cyklosporyna,
  • digoksyna,
  • niektóre leki przeciwgrzybicze (ketokonazol, itrakonazol),
  • feksofenadyna.

Dziurawiec może osłabiać lub zwiększać siłę ich działania, dlatego w pewnych przypadkach może być przeciwwskazany.

 

 

Lipa – tajemnicze drzewo jako domowy sposób na przeziębienie

Lipa kojarzona jest zwykle ze słodkim zapachem kwitnących drzew i napotnymi właściwościami herbaty lipowej. Już od dawnych czasów ludzie czcili i szanowali lipy. W starożytności to długowieczne drzewo bywało inspiracją dla poetów – lipa wspominana jest nawet w greckich mitach.

Z kwitnących drzew gatunku lipa drobnolistna (zwana też wąskolistną) pozyskuje się kwiat lipowy. Zawiera on olejek eteryczny, który nadaje charakterystycznego, słodkawego zapachu. Napar z kwiatostanu lipy przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu oddechowego. Może być stosowany w lekkich przeziębieniach. Kwiat lipy działa przede wszystkim napotnie i rozgrzewająco, ponadto lekko przeciwzapalnie, uspokajająco i łagodząco w suchym kaszlu.

Jak przygotować herbatę z lipy?

 

Jest prosty przepis na przygotowanie herbaty ziołowej z lipy. Jedną łyżeczkę suszonych kwiatów lipy lub saszetkę ziół (polecamy Lipa FIX – Tylko Natura) należy zalać wrzącą wodą i parzyć pod przykryciem przez 5-8 minut. Smak herbaty jest przyjemny, lekko słodkawy, dlatego można ją pić bez żadnych dodatków. Lipę można też zaparzać razem z rumiankiem (np. herbata ziołowa Rumianek FIX) lub miętą (np. zioła do zaparzania Mięta FIX). Podczas stosowania naparu z lipy w trakcie przeziębienia warto wziąć gorącą kąpiel lub spędzać czas w ciepłym łóżku, żeby się mocno wygrzać i dzięki temu szybciej odzyskać dobre samopoczucie.  

 

Koper (fenkuł) włoski – ceniona przyprawa dobra na trawienie

Koper włoski nie jest ani tak okazały i długowieczny jak lipy, ani nie wywołuje wokół siebie wrażenia niesamowitości, jak dziurawiec. Trzeba jednak wiedzieć, że owoce kopru zawierają w swoim składzie związki o działaniu rozkurczowym i pobudzającym trawienie, dlatego można parzyć z nich herbatę, która świetnie nadaje się do picia po obfitych i ciężkostrawnych posiłkach. Napar z owoców kopru zmniejsza uczucie pełności i usuwa wzdęcia. Ponadto jego picie łagodzi kaszel oraz pomaga zachować świeży oddech. Koper włoski jest jednym z nielicznych ziół, które może być podawane zupełnie małym dzieciom, zwłaszcza tym, które mają skłonność do kolek. Wystarczy jedną saszetkę ziół Koper włoski FIX - Tylko Natura) zalać w kubku wrzącą wodą i zaparzać pod przykryciem od 5 do 8 minut. Małym dzieciom warto podawać nieco słabszą herbatkę.

Co więcej okazuje się, że koper włoski (inaczej fenkuł włoski) jest rośliną, bez której nie mogą się obejść kuchnie na całym świecie. Owoce kopru mają silny aromat i smak, bardzo przypominający anyż. Z tego względu koper włoski zajmuje ważne miejsce w kuchniach azjatyckich: hinduskiej, afgańskiej, irańskiej, syryjskiej, libańskiej i oczywiście chińskiej. Owoc kopru jest jednym ze składników słynnej chińskiej przyprawy „pięć smaków". Poza tym koper jest niezbędnym dodatkiem do włoskiej kiełbasy „salsiccia" oraz do hiszpańskich marynowanych bakłażanów.

 

Podczas stosowania dziurawca należy zwracać uwagę, aby unikać silnego światła słonecznego. Dotyczy to zwłaszcza osób z jasną karnacją lub zmianami skórnymi. Hiperycyna może bowiem wywoływać uczulenie na światło. Również osoby zażywające niektóre leki powinny skonsultować stosowanie dziurawca z lekarzem - może bowiem wchodzić w niepożądane interakcje z pewnymi substancjami. Najważniejsze grupy leków, przy których należy ostrożnie stosować dziurawiec to:

  • leki działające na układ nerwowy (leki uspokajające i nasenne, antydepresanty),

  • doustne środki antykoncepcyjne,

  • leki stosowane w leczeniu HIV,

  • cyklosporyna,

  • digoksyna,

  • niektóre leki przeciwgrzybicze (ketokonazol, itrakonazol),

  • feksofenadyna.

Dziurawiec może osłabiać lub zwiększać siłę ich działania, dlatego w pewnych przypadkach może być przeciwwskazany.

Produkty zawierające dziurawiec zwyczajny

Porady - Dziurawiec zwyczajny

Dziurawiec, lipa, koper - jakie tajemnice kryją w sobie te zioła?

Dziurawiec zwyczajny, kwiat lipy i koper włoski to bardzo popularne zioła wykorzystywane w leczeniu wielu dolegliwości. Są powszechnie znane i cieszą się ogromną popularnością, jednak czy wiemy wszystko na ich...

czytaj całość