Gazetka

Kwartalnik nr 3 (15) / JESIEŃ 2017

 HBP TYN nr-17-JESIEN-2017 2017-08-10 magazyn v2 pojedyncze-page-001

Jesień nie sprzyja odchudzaniu, wręcz przeciwnie – otuleni miękkim kocem, z gorącą herbatą w dłoniach... co chwilę podjadamy. Ciasteczka domowej roboty? Proszę bardzo! Chlebek z wiśniowym dżemem? Czemu nie!

Ogórek kiszony?

Stop! Akurat kiszone ogórki i kapusta raczej sprzyjają odchudzaniu, a nie tyciu, dlatego warto poświęcić im nieco więcej uwagi.

Warzywa i owoce kisi się na całym świecie, na Węgrzech kisi się np. arbuzy, w Maroku cytryny. Niegdyś Słowianie kisili przeróżne rośliny, owoce, korzenie, zioła – w sumie ponad 300 produktów! Fermentacja i fermentowana żywność mają dwie wielkie zalety, jedzenie poddane fermentacji jest pożywniejsze. Ponadto kiszonki dostarczają nam dobrych bakterii, których skutecznie pozbywamy się w trakcie m.in. kuracji antybiotykowych. Bakterie te wzmacniają naszą florę jelitową, a tym samym system odpornościowy. Zanim więc zapadniemy w długi zimowy sen, zakiśmy buraki, ogórki, marchew, czosnek, kalafior..., a wtedy z czystym sumieniem możemy zdrowo podjadać na tapczanie, czytając llub oglądając ulubiony serial.

Redakcja

 

Zapraszamy do lektury!
Poznańskie Zakłady Zielarskie Herbapol S.A.

przeglądaj gazetkę >>

Poprzednie gazetki

HBP TYN nr-14-lato-17 2017-05-16 magazyn v06-page-001
gazetka zima 2017
gazetka jesień 2016 0001 net1 HBP TYN 9-wiosna-2016 cover
HBP TYN Numer-8-zima cover HBP TYN nr 7 jesien 2015 cover HBP TYN lato 2015 okladka
HBP TYN wiosna 2015 okladka kwartalnik wiosna 2014 kwartalnik wiosna 2013b

kwartalnik zima 2013

kwartalnik wiosna 2013a
kwartalnik zima 2012
kwartalnik jesien 2012

kwartalnik lato 2012
kwartalnik wiosna 2012  kwartalnik zima 2011 kwartalnik jesien 2011

A ponadto w tym wydaniu magazynu dużo słonecznych tematów, wszak mamy lato. Warto więc zapoznać się z radami na tema plażowania, efektywnego odpoczywania i miejsc, do których warto jechać z całą rodziną.

 

Do zobaczenia na wakacyjnych szlakach.

 

Redakcja