Karczoch zwyczajny - właściwości i zastosowanie - Herbapol Poznań

Karczoch zwyczajny | Cynara scolymus

Karczoch zwyczajny | Cynara scolymusKarczoch zwyczajny jest rośliną, która poza zastosowaniem w sztuce kulinarnej, znajduje się w gronie surowców naturalnych wykorzystywanych w lecznictwie.

Jak wygląda karczoch i skąd pochodzi?

Specyficzny wygląd kwiatów karczocha zwyczajnego, pozwala na jego łatwe rozpoznanie. Kwiaty bowiem są zebrane w kuliste kwiatostany, otoczone grubymi liśćmi w kształcie łusek.

Karczoch zwyczajny pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Jego uprawa rozprzestrzeniła się po całej Europie i przeniosła również do Ameryki Północnej.

Konkurencyjną odmianą karczocha zwyczajnego, jest karczoch hiszpański. Jego odmienny wygląd – kolczaste liście, oraz intensywnie niebieskie kwiaty, umożliwia łatwe odróżnienie od karczocha zwyczajnego. Ta odmiana karczocha jest także wykorzystywana w sztuce kulinarnej i w ziołolecznictwie, jednak w znacznie mniejszym stopniu, niż ma to miejsce w przypadku karczocha zwyczajnego.

Zawartość substancji leczniczych w karczochu

Najbardziej cenionym składnikiem karczocha jest cynaryna (kwas 1,5-dikawoilochinowy). Substancja ta charakteryzuje się znaczącym wpływem na funkcjonowanie wątroby. Cynaryna posiada właściwości żółciotwórcze i żółciopędne, dzięki czemu ułatwia trawienie pokarmów. Protekcyjny wpływ na komórki wątroby, to również zasługa działania cynaryny.

Kolejnym pozytywnym aspektem stosowania wyciągu z karczocha jest efekt obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego (łącznej frakcji „złego” i „dobrego” cholesterolu we krwi), a także lipidów (trójglicerydów). W składzie karczocha znajduje się również inulina, która wpływa na regulację poziomu cukru we krwi, przy równoczesnym sprzyjaniu utracie zbędnych kilogramów.

Karczoch – zastosowanie

Karczoch jest typowym warzywem kuchni włoskiej. W polskiej tradycji kulinarnej nie znalazł dużego zainteresowania, aczkolwiek z uwagi na korzystny wpływ na stan wątroby, powinien zostać bardziej doceniony. Fragmentem, który spożywamy są główki kwiatostanów, pozbawione twardych, łuskowatych liści. Przyrządzanie karczocha polega na jego ugotowaniu, usmażeniu lub upieczeniu. Nie powinien wówczas stracić na wartości.

Cynara scolymus to również surowiec farmaceutyczny. Ekstrakt z karczocha, zwykle w postaci tabletek (produkt leczniczy Sylicynar) lub ewentualnie wyciągów płynnych, jest coraz częściej docenianym preparatem aptecznym. Preparaty zawierające wyciąg z karczocha są przeznaczone dla osób, które chcą wspomóc pracę swojej wątroby, ułatwić jej regenerację i usprawnić trawienie pokarmów. Również pacjentom o podwyższonym poziomie cholesterolu, jak i o zwiększonej zawartości trójglicerydów we krwi, zaleca się stosowanie wyciągu z tej rośliny.  

Ciekawą właściwością karczocha, jest zdolność pobudzania wydzielania żółci przez wątrobę. Zwiększona ilość żółci, jak również jej ułatwiony przepływ przez drogi żółciowe, skutkuje polepszeniem zdolności trawienia przyjętych pokarmów.

Sugeruje się, że karczoch może wykazywać także działanie odtruwające i lekko moczopędne, a także działanie polegające na ograniczaniu rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych. Wspomniane właściwości przyczyniają się do efektywnego oczyszczania organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii (substancji mogących mieć negatywny wpływ na stan organizmu).

Wyciąg z karczochu współgra z wyciągiem z ostropestu (Sylibi mariani)

Zestawienie tych dwóch wyciągów roślinnych w jednym preparacie (Sylicynar) skutkuje zwielokrotnieniem pozytywnego wpływu na wątrobę oraz stężenie cholesterolu we krwi. Wyciąg z ostropestu pomaga w procesie odtruwania organizmu, pobudza regenerację komórek wątroby i zapobiega jej marskości. Ponadto reguluje przepływ żółci, również u pacjentów z kamicą żółciową, czy po przebytej żółtaczce.

 

Produkty zawierające karczoch zwyczajny

Porady - Karczoch zwyczajny

Dieta i zioła na obniżenie cholesterolu

Głównym czynnikiem mającym wpływ na zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi, w tym jego „złej" frakcji LDL, jest niewłaściwa dieta. Jak w takim razie należy zmienić nawyki żywieniowe i co...

czytaj całość

Dobry cholesterol nie jest zły - fakty i mity

Wokół tematu cholesterolu narosło już wiele mitów. Czy rzeczywiście należy całkowicie wyeliminować go z diety? Jak to naprawdę jest z tym „dobrym” i „złym” cholesterolem? I w jaki sposób obniżyć...

czytaj całość

Podwyższony cholesterol - sygnał ostrzegawczy dla organizmu

Właściwy poziom cholesterolu we krwi jest jednym ze wskaźników dobrego stanu zdrowia. Wszystkie osoby dorosłe powinny regularnie badać stężenie trójglicerydów oraz poszczególnych frakcji cholesterolu (cholesterol całkowity, HDL i LDL) we...

czytaj całość

Wyciąg z karczocha - naturalny środek na obniżenie poziomu cholesterolu

Cholesterol jest związkiem, który jest niezbędny do prawidłowego działania organizmu. Szkodliwe konsekwencje dla zdrowia są powodowane nie przez samą jego obecność, tylko przez jego nadmiar. Właściwy poziom cholesterolu razem z...

czytaj całość