Kminek zwyczajny | Carum carvi

Kminek zwyczajny jest nie tylko przyprawą o charakterystycznym, intensywnym zapachu i smaku, ale również surowcem farmaceutycznym, wykorzystywanym w terapii.

Jak wygląda kminek i gdzie można go obserwować?

Kwiaty kminku, zwykle białe, zebrane w baldachy, są osadzone na długiej, cienkiej i licznie rozgałęzionej łodydze. Owoce kminku - najistotniejsze z uwagi na działanie terapeutyczne, osiągają niewielkie rozmiary. Występują w formie rozłupni, podwieszonej na wspólnym więzadle. Łukowaty kształt i charakterystyczne „żeberka” na zewnętrznej stronie owoców, nadają kminkowi cechę rozpoznawalności.

Kminek zwyczajny jest dwuletnią rośliną, występującą w sposób naturalny na obszarze całej Europy i Azji, a także na terenie Afryki (w Tunezji). W Polsce, poza miejscami, gdzie rośnie dziko, jest również uprawiany w celach przemysłowych (na Żuławach).

Zawartość substancji leczniczych w owocach kminku zwyczajnego

Owoce kminku zwyczajnego zawierają olejek eteryczny, w skład którego wchodzi karwon, limonen, alkohol terpenowy karweol, i dihydrokarwon. Ponadto w owocach kminku znajdują się flawonoidy, leukoantocyjany, poliacetyleny, olej tłusty, cukry, białka i kwas kawowy.

Lekko żółtawy olejek eteryczny, otrzymywany z owoców kminku, posiada przyjemny zapach i piekący, korzenny smak.

Działanie olejku eterycznego zawartego z owocach kminku

Olejek eteryczny, pozyskiwany poprzez destylację z owoców kminku, znalazł zastosowanie w lecznictwie jako tak zwane „carminativum aromatyczne”. Określenie to informuje, że w efekcie stosowania wyciągu z owoców kminku, dochodzi do rozluźnienia mięśni gładkich, w tym głównie mięśni przewodu pokarmowego (działanie spazmolityczne, przeciwskurczowe). Ponadto, owoce kminku charakteryzuje działanie bakteriobójcze, wiatropędne, ułatwiające trawienie i poniekąd pobudzające laktację (wydzielanie mleka z gruczołów mlekowych, umożliwiające karmienie piersią).

Wskazania do stosowania kminku zwyczajnego

Wyciąg z kminku zwyczajnego jest składnikiem wielu preparatów złożonych, występujących w formie kapsułek (suplement diety Gastrochol), czy mieszanek ziołowych. Działanie wiatropędne, w największym stopniu kojarzone z owocami kminku, znajduje zastosowanie w terapii wzdęć, ociężałości po posiłku, a także w przypadku kolki niemowlęcej. Efekt rozluźniający mięśnie przewodu pokarmowego wykorzystuje się w leczeniu bolesnych skurczów w obrębie brzucha. Cenną właściwością owoców kminku, jest zdolność pobudzania trawienia pokarmów. Co ciekawe, wyciąg z owoców kminku, wsparty ekstraktem z rumianku i mięty (suplement diety  Gastrochol), zapewnia w sposób kompleksowy właściwe trawienie, ochronę przed wzdęciami i uczuciem ociężałości po jedzeniu.

Czy kminek stosowany w formie przyprawy, również posiada działanie lecznicze?
Zdecydowanie tak. Dodatek kminku do pieczywa i potraw, nie tylko intensyfikuje doznania smakowe i węchowe, ale również wpływa na poprawę trawienia. Pamiętajmy jednak, że odpowiednio spreparowany wyciąg z owoców kminku, o zdefiniowanej (wyraźnie określonej przez producenta) zawartości olejku eterycznego, który znajduje się w konkretnym preparacie (np. Gastrochol) posiada zdecydowanie bardziej efektywny wpływ na organizm, niż dodatek kilku-, czy kilkunastu „ziarenek” kminku do posiłku.

Jak samodzielnie sporządzić napar z kminku?

Właściwe sporządzenie naparu, zapewnia uzyskanie efektu leczniczego. Dlatego też warto wiedzieć, jakie czynności wykonać i w jakiej kolejności, aby nie utracić właściwości leczniczych owoców kminku.

Jedną łyżeczkę owoców kminku, należy zmiażdżyć, a potem zalać szklanką wrzącej wody i zaparzać pod przykryciem przez kilkanaście minut. Następnie wywar należy odcedzić, ostudzić i podzielić na kilka małych porcji. Porcje te, należy spożywać kilkakrotnie w ciągu dnia.

Sporządzony napar można wykorzystać, jako formę wsparcia dla leczenia, takich schorzeń jak: wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy, schorzenia wątroby, oraz w przypadku zaburzeń trawienia, wzdęć i dyskomfortu po posiłku.

 

Produkty zawierające kminek zwyczajny

Porady - Kminek zwyczajny

Herbaty ziołowe i tabletki na dobre trawienie

Dolegliwości trawienne to problem, z którym każdy z nas spotyka się na co dzień. Trudności z trawieniem, uczucie pełności, zgaga, bóle brzucha, wzdęcia i zaparcia czy problemy z wątrobą mogą...

czytaj całość

Karczoch zwyczajny - właściwości i zastosowanie

Karczoch zwyczajny, nie dość że niskokaloryczny i wspomagający odchudzanie, to dzięki zawartości cynaryny wpływa korzystnie na trawienie, pracę wątroby i poziom cholesterolu we krwi. Dlaczego warto włączyć karczocha do diety...

czytaj całość

Morwa biała - na cukrzycę i na odchudzanie. Właściwości i zastosowanie morwy białej.

Soki, suplementy, herbata z morwy białej, a nawet nalewki i konfitury mają szerokie zastosowanie w fitoterapi i w kuchni. Najważniejsze z nich to utrzymanie równowagi przemian metabolicznych węglowodanów w organizmie...

czytaj całość

Problemy z trawieniem - jak ich skutecznie uniknąć?

Boże Narodzenie to szczególny czas, którego wszyscy oczekują z niecierpliwością. Spośród innych wolnych dni w kalendarzu święta wyróżniają się niepowtarzalną atmosferą. Jest to czas radości, serdecznych życzeń oraz świętowania w...

czytaj całość

Usprawnij trawienie – naturalnie

Jeżeli twój organizm ma problemy z prawidłowym trawieniem, możesz odczuwać takie dolegliwości jak wzdęcia, uczucie pełności, bóle brzucha, nudności, czy zaparcia. Dowiedz się, w jaki sposób możesz wspomóc procesy trawienne...

czytaj całość

Wiosenne oczyszczanie - ziołowy detoks organizmu

Zioła oczyszczające organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii działają na wiele sposobów. Aby oczyścić organizm na wiosnę, warto sięgnąć po herbaty ziołowe mające właściwości moczopędne, napotne, stymulujące pracę...

czytaj całość

Zioła i domowe sposoby na dobre trawienie

Problemy z trawieniem dotyczą niemal każdego z nas. Niektórzy borykają się z nimi na co dzień, inni od czasu do czasu, np. po obfitych i ciężkostrawnych świątecznych posiłkach. Zgaga, ból...

czytaj całość

Zioła pomogą Ci na wakacyjne problemy z trawieniem

Sezon grillowy w pełni, a wraz z nim ciężkostrawne i tłuste mięsne potrawy z rusztu. Ale wakacyjne problemy z trawieniem mają źródło nie tylko w grillowych ucztach. Pamiętajmy, że zaparcia...

czytaj całość

Ziołowe sposoby na dobre trawienie

Latem dni są długie, słoneczne i ciepłe, miło spędzać jena powietrzu, zwłaszcza wśród przyjaciół i rodziny. Zapewne dlatego taką popularnością cieszą się spotkania przy grillu. Jedzenie aromatycznych i smacznych potraw...

czytaj całość