Kruszyna pospolita | Frangula alnus Mill

kruszynanspKruszyna jest krzewem, którego najistotniejszym elementem, z uwagi na korzystne właściwości terapeutyczne, jest kora.

Jak wygląda kruszyna i gdzie występuje?

Kryszyna pospolita (określana również jako szakłak kruszyna, wilczyna, troszczyna) jest gatunkiem krzewu, typowym dla Polskiego niżu, oraz niewysokich partii górskich. Zasiedla również pozostałą część Europy i obszar zachodniej Azji.

Jako krzew może osiągać znaczące rozmiary, nawet do pięciu metrów wysokości. Gałązki kruszyny są cienkie. Kora przyjmuje zabarwienie brązowo-brunatne. Liście posiadają kształt eliptyczny, są pozbawione owłosienia i charakteryzują się tępymi (nieostrymi) brzegami. Wabiącym spojrzenia elementem budowy kruszyny, są jej owoce. Początkowo są zielone, następnie czerwone, aż w końcu przyjmują kolor czarny. Co ciekawe, dojrzewanie poszczególnych owoców przebiega indywidualnie, dzięki czemu, na jednym krzewie można obserwować w danym momencie wielobarwne owoce.

Warto podkreślić, że smakowicie wyglądające owoce są trujące. W przypadku spożycia większej ich ilości, można obserwować typowe objawy zatrucia, czyli wymioty i biegunkę.

Zawartość substancji leczniczych w kruszynie

Surowcem farmaceutycznym (wykorzystywanym w lecznictwie) jest kora kruszyny. Jednakże nie z każdych zbiorów udaje się otrzymać korę o wymaganej ilości związków czynnych, w tym przypadku: antrachinonów i antranoli. Dlatego też w przemyśle farmaceutycznym poszukuje się jedynie kory zebranej z młodych pni i gałęzi, nie posiadających jeszcze liści. Antrazwiązki zawarte w korze kruszyny charakteryzują się łagodnym działaniem przeczyszczającym, porównywalnym do siły działania przeczyszczającego rzewienia. Działanie antrazwiązków polega na blokowaniu przepływu wody i jonów sodowych z jelit do krwioobiegu. Dzięki temu kał zostaje upłynniony i w zdecydowanie łatwiejszy sposób może być przesuwany w stronę odbytu. Antrazwiązki powodują również wzmożenie ruchów perystaltycznych (naprzemiennych skurczy i rozluźnień) jelit, co również przyczynia się do szybszego przemieszczania mas kałowych.

W korze kruszyny znajdują się również flawonoidy, saponiny i w niewielkich ilościach alkaloidy peptydowe, które są pozbawione działania przeważającego podstawowe właściwości przeczyszczające surowca.

Wskazania do stosowania wyciągu z kory kruszyny

Wyciąg z kory kruszyny jest przeznaczony do stosowania w terapii zaparć. Zaparcia są efektem fizjologicznych zmian, powstałych w wyniku stosowania niewłaściwie skomponowanej diety, a także efektem stanów chorobowych przebiegających w organizmie. W przypadku częstego występowania zaparć, należy uwzględniać również siedzący tryb życia i brak aktywności fizycznej. Zaparcia (obstrukcja, zatwardzenie) diagnozuje się wówczas, gdy oddawanie stolca występuje rzadziej niż co drugi dzień, oraz gdy towarzyszy temu ból.

Należy pamiętać, że leczenie zaparć powinno opierać się w sposób krótkotrwały na stosowaniu preparatów o działaniu przeczyszczającym, a w sposób długoterminowy na zmianie nawyków żywieniowych i wdrożeniu aktywności ruchowej.

Jak już wspomniano, kora kruszyny posiada łagodne działanie przeczyszczające. Jego siłę można zwiększyć, stosując połączenie z wyciągiem z aloesu (lek Alax), który charakteryzuje podobny, aczkolwiek silniejszy wpływ na perystaltykę jelit. Lek złożony z wyciągu z kory kruszyny i wyciągu z liści aloesu wykazuje szybszy efekt przeczyszczający, wynikający z synergizmu (współdziałania) wpływu leczniczego obydwu surowców. 

 

Produkty zawierające kruszynę pospolitą

Porady - Kruszyna pospolita

Sposoby na zaparcia - usprawnij trawienie na wiosnę

Gdy pojawiają się problemy z trawieniem oraz z prawidłowym funkcjonowaniem jelit, jednym z pierwszych objawów są zaparcia. Powodują one uczucie dyskomfortu, ciężkości, wypełnienia oraz bóle brzucha i trudności z wypróżnieniem....

czytaj całość

Zaparcia w podróży - jak sobie pomóc?

Zaparcia podczas wakacyjnego wyjazdu to dość powszechny problem i – niestety – mogą nam zepsuć przyjemność z urlopu. Jeśli jednak odpowiednio przygotujemy się, wówczas możemy uniknąć problemu. Co powoduje zaparcia...

czytaj całość

Co jeść, aby uniknąć zaparcia?

Zaspokojenie głodu jest jedną z podstawowych potrzeb człowieka. To, w jaki sposób ją zaspokoimy zależy tylko od nas. Posiłki możemy przygotowywać sobie sami, możemy też korzystać z szerokiego wyboru gotowych...

czytaj całość

Zdrowa dieta i inne sposoby na zaparcia

Współczesne tempo życia różni się od tempa życia poprzednich pokoleń tym, że jest o wiele szybsze. Aby za nim nadążyć, zmieniamy swoje nawyki i przyzwyczajenia, w tym także nawyki żywieniowe....

czytaj całość

Alax – naturalny sposób na zaparcia

Zaparcia to problem, który dotyka coraz szerszą grupę osób. W krajach europejskich uskarża się na niego niemal co czwarta dorosła osoba. Badania pokazują, że z każdym rokiem przybywa ludzi, których...

czytaj całość

Zaparcia - zapobieganie i leczenie. Sposoby skuteczne i bezpieczne.

Według obiegowej opinii problem zaparć dotyczy jedynie ludzi starszych. Nie jest to prawda, gdyż problem ten dotyka osoby niezależnie od wieku. Rzeczywiście, im jesteśmy starsi, tym praca układu trawiennego staje...

czytaj całość

Naturalne sposoby na wzdęcia i zaparcia

Jedzenie jest dla organizmu źródłem składników odżywczych oraz energii. Z tym zdaniem na pewno zgadzają się wszyscy. Z jedzenia można też czerpać wiele przyjemności, rozkoszując się smakiem, zapachem, a także...

czytaj całość

Pozbądź się uciążliwego problemu dnia codziennego

Zaparcia to nie tylko kwestia samego problemu z wypróżnieniem, ale także ból, konieczność częstych i nieefektywnych wizyt w toalecie, oraz ciągłe rozmyślanie, jak im zaradzić. Czy można zlikwidować zaparcia stosując...

czytaj całość