Odporność

Aronia ŻEL JUNIOR

Aronia ŻEL JUNIOR

Aronia żel Junior to suplement diety powstały przez połączenie składników...

czytaj całość

Witamina D3 2000 j.m.

Witamina D3 2000 j.m.

Witamina D3 2000 j.m. w postaci tabletek powlekanych zawiera wysoką...

czytaj całość

Zielony jęczmień Tylko natura

Zielony jęczmień Tylko natura

Zielony jęczmień TYLKO NATURA dzięki zawartości pędów młodego jęczmienia (Hordeum...

czytaj całość

Alliofil® forte

Alliofil® forte

Alliofil forte 350 + 50 mg - suplement diety |...

czytaj całość

Czystek liść

Czystek liść

Czystek jest naturalnym źródłem antyoksydantów (polifenoli), których największa koncentracja występuje...

czytaj całość

Bronchopect® junior

Bronchopect® junior

Zastosowanie Syrop Bronchopect® junior, suplement diety został stworzony w oparciu o...

czytaj całość

Bronchopect

Bronchopect

Zastosowanie W celu uzupełnienia diety w składniki ziołowe korzystnie wpływające na...

czytaj całość

Czosnek - niezwykła kariera pewnej rośliny

Nie dowiemy się nigdy, kto i kiedy pierwszy sięgnął po nieduże cebulki, rozpadające się na białe, półksiężycowate ząbki. Wiemy tylko, że było to bardzo dawno temu. Czosnek był znany ludziom ponad 2 tysiące lat przed naszą erą. O jego właściwościach najwcześniej dowiedzieli się mieszkańcy dawnych Chin oraz Egiptu. Już wtedy wykorzystywano go jako pokarm, przyprawę oraz surowiec do sporządzania leków. Mimo upływu czasu czosnek w dalszym ciągu jest znany i popularny. Stanowi niezbędny składnik wielu potraw z różnych części świata. Ze względu na swoje dobroczynne własności otrzymał także miano „naturalnego antybiotyku". Czy istnieją jeszcze inne właściwości czosnku, które powinniśmy znać? Kiedy sięgać po suplementy diety, zawierające go w składzie? Czy istnieją sposoby, aby pozbyć się zapachu czosnku po jego zjedzeniu?

Zastosowanie czosnku w dawnej medycynie

Czosnek pospolity odgrywał ważną rolę w systemach medycznych starożytnego Egiptu, Chin oraz Indii. Warto zwrócić w tym miejscu uwagę na fakt, że te cywilizacje nie miały ze sobą kontaktu, a jednak doszły do podobnych wniosków odnośnie zastosowania tego zioła w lecznictwie. Egipskie podręczniki medyczne wymieniają czosnek jako lek na problemy z krążeniem, ogólne osłabienie oraz zakażenia pasożytami. W podobnych celach polecali go lekarze hinduscy. W Chinach stanowił on składnik mikstur, podawanych by wzmocnić organizm. Budowniczowie piramid egipskich otrzymywali czosnek w swoich codziennych porcjach żywności, ponieważ wierzono wówczas, że dodaje on sił do ciężkiej pracy, a kiedy pewnego razu nie wydano go robotnikom - wybuchł bunt.

W dawnej Grecji był podawany żołnierzom, którzy mieli stanąć do bitwy oraz sportowcom przed startem w zawodach olimpijskich, aby zwiększyć ich siłę. Czosnek pojawia się też na kartach dzieł medycznych wszystkich autorytetów medycznych starożytności: Hipokratesa, Pliniusza, Galena i Dioskoridesa. Ten ostatni pisał, że czosnek „oczyszcza tętnice”. Stwierdzenie to było oparte na intuicji, ponieważ w tych czasach nie znano dokładnie układu krążenia, jednak z czasem okazało się, że jednak nie jest ono zupełnie pozbawione sensu. Pamięć o czosnku przetrwała upadek dawnych cywilizacji.

W średniowieczu był on uprawiany w ogrodach klasztornych całej Europy, a kiedy nasz kontynent pustoszyły epidemie, stał się ważnym składnikiem mikstur, chroniących przed zakażeniami. Odkrywcy Ameryki zawieźli go do Nowego Świata, gdzie również zdobył popularność, zarówno jako lek, jak i przyprawa. Czosnek stanowił środek odkażający aż do nastania ery antybiotyków. Podczas I wojny światowej armia brytyjska stosowała opatrunki nasączone czosnkiem, aby zapobiegać zakażeniom ran. Dopiero odkrycie pierwszych antybiotyków sprawiło, że czosnek stał się mniej popularny. Stan ten nie trwał jednak długo.

Czosnek – nie tylko „naturalny antybiotyk"

W XX i XXI wieku czosnek i jego właściwości stały się przedmiotem licznych badań. Wykazano w nich, że ząbki czosnku zawierają związek czynny alliinę. Pod wpływem enzymu alliinazy rozpada się ona do allicyny. W cząsteczkach alliiny, allicyny oraz innych substancji pochodzących z czosnku znajdują się atomy siarki. Właśnie one odpowiadają za charakterystyczny zapach czosnku, określany czasem jako nieprzyjemny, a niekiedy jako odrażający. Związki czynne zawarte w czosnku wywierają szeroki wpływ na organizm. Najbardziej znane jest ich działanie bakteriobójcze i przeciwpasożytnicze. Ponadto czosnek wspiera układ odpornościowy, wspomagając naturalne mechanizmy obronne organizmu.

W okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo o przeziębienie lub grypę, chętnie sięgamy po mleko z miodem i czosnkiem. To bardzo popularny, domowy sposób, pozwalający wzmocnić odporność. Innym ciekawym przetworem jest nalewka czosnkowa, otrzymywana przez zalanie ząbków czosnku spirytusem. Spośród właściwości czosnku należy wyróżnić także korzystny wpływ na układ krążenia oraz na obniżenie poziomu cukru i lipidów we krwi. Obecnie jest to bardzo ważna właściwość, ponieważ tzw. choroby cywilizacyjne mają nierozłączny związek z zaburzeniami poziomu cukru i związków tłuszczowych we krwi.

Ponadto czosnek działa żółciopędnie, żółciotwórczo oraz rozkurczowo na przewód pokarmowy. Dzięki temu jego dodatek do tłustych potraw nie wpływa tylko na ich walory smakowe, ale też sprawia, że nasz przewód pokarmowy trawi je szybciej. Warto też wiedzieć, że czosnek jest źródłem witamin (głównie C, a także PP i wit. z grupy B) oraz minerałów (magnezu, fosforu i żelaza).

Alliofil forte - suplement diety z dużą zawartością czosnku

Spożywanie czosnku w postaci domowych przetworów albo dodawanie go do potraw może sprawić, że jego zapach będzie wyczuwalny w naszym oddechu lub pocie. Co można zrobić, jeżeli zależy nam na skorzystaniu z dobroczynnych właściwości czosnku, a nie chcemy przy tym mieć problemów z nieprzyjemną wonią? Rozwiązaniem jest zażywanie czosnku w postaci suplementów diety. Preparat Alliofil forte zawiera wysoką dawkę wysuszonego, sproszkowanego czosnku oraz pokrzywy, który także wzmacnia układ odpornościowy, a jednocześnie działa moczopędnie oraz wspomagająco na przemianę materii. Zalecana dawka wynosi 1-2 kapsułek dziennie. Najlepiej jest zażywać je podczas jedzenia, popijając dużą ilością wody. Czosnek w postaci kapsułek nie uwalnia drażniącego zapachu i jest przy tym wygodny w stosowaniu.

Jak pozbyć się zapachu czosnku?

Czosnek to nie tylko suplement diety - to także ważna przyprawa. Szereg potraw nie może obyć się bez dodatku czosnku. Ich lista jest długa. Jako przykłady można wymienić: prowansalski sos ailloli, włoskie spaghetti aglio, olio e peperoncino, bułgarską lutenicę oraz koreańskie kimchi. W naszej kulinarnej tradycji czosnek jest niezbędnym dodatkiem do kiszenia ogórków oraz do górnośląskiej wodzionki.

Istnieje kilka sposobów, które pozwalają na pozbycie się nieprzyjemnego, czosnkowego zapachu, który jest wyczuwalny w oddechu przez jakiś czas po jego zjedzeniu. Woń czosnku jest neutralizowana przez chlorofil, dlatego rozwiązaniem może być żucie natki pietruszki po jedzeniu. Inne sposoby to np. ssanie ziaren kawy, goździków lub kawałka świeżego korzenia imbiru. Można także zjeść po posiłku jabłko lub napić się zielonej herbaty. Niektóre źródła wymieniają w tym miejscu także picie mleka, należy jednak pamiętać, aby pić je w trakcie jedzenia, a nie po jego skończeniu. W pozbyciu się nieprzyjemnego zapachu może pomóc mikstura: do szklanki wody należy dodać trzy łyżeczki miodu i sok z ćwiartki cytryny. Z pewnością każdy może znaleźć dla siebie sposób prosty i skuteczny. Warto jednak wiedzieć, że nie ma środka, który chroniłby przed wydzielaniem zapachu czosnku przez skórę.



 

Odporność - porady

Wszystko, co musisz wiedzieć o witaminie D w pytaniach i odpowiedziach

Kiedy słoneczne lato dobiega końca i dużymi krokami przychodzi do nas chłodna, szara jesień, warto przypomnieć sobie o witaminie D. Jak każda witamina, jest ona niezbędna dla utrzymania organizmu w...

czytaj całość

Wesprzyj swój układ odpornościowy naturalną witaminą C

Kiedy zauważysz pierwsze symptomy osłabienia, sięgnij po witaminę C! Człowiek musi pobierać witaminę C (kwas askorbinowy) wraz z pokarmem lub z suplementami diety, ponieważ synteza tej witaminy nie jest możliwa...

czytaj całość

Jak przyrządzać zioła do zaparzania? Kilka dobrych rad

Nie wiadomo dokładnie, kiedy człowiek po raz pierwszy sięgnął po zioła. Tym bardziej fascynujący jest fakt, że mimo upływu tak wielu lat zioła są wciąż popularne. Mogą służyć skutecznie w...

czytaj całość

Czosnek - niezwykła kariera pewnej rośliny

Nie dowiemy się nigdy, kto i kiedy pierwszy sięgnął po nieduże cebulki, rozpadające się na białe, półksiężycowate ząbki. Wiemy tylko, że było to bardzo dawno temu. Czosnek był znany ludziom...

czytaj całość

Jak wzmocnić organizm? Naturalne sposoby na odporność.

Ludzki układ odpornościowy jest skomplikowanym systemem, złożonym z licznych elementów, rozmieszczonych w różnych częściach organizmu. W jego skład wchodzą m.in. skóra, która jest nieprzepuszczalna dla drobnoustrojów, układ limfatyczny, naturalna flora...

czytaj całość

Czystek. Jakie ma właściwości i co warto o nim wiedzieć?

Od niedawna w aptekach, w zielarniach, a nawet w osiedlowych sklepach z warzywami słychać odmieniane przez wszystkie przypadki słowo „czystek”. Nie da się ukryć, że to zioło zrobiło w ostatnim...

czytaj całość

Wspomóż organizm witaminą D3 – jak uniknąć niedoboru

Choć znamy ją przede wszystkim z jej udziału w budowaniu zdrowych i mocnych kości, to witamina D3 pełni wiele innych ważnych funkcji w organizmie. Coraz częściej zwraca się uwagę na...

czytaj całość

Bronchopect suplement diety - naturalne wspomaganie organizmu jesienią i zimą

Koniec  lata  i  powrót  z  wakacji  zapowiadają  nieuchronnie  nadejście jesieni. Wszyscy  pragną,  aby  była  prawdziwie  polska,  mieniąca  się barwami spadających liści, słoneczna, złota i ciepła. Jednakże często ostatnie  miesiące  roku ...

czytaj całość

Czystek na wzmocnienie odporności

Czystek – zioło znane medycynie naturalnej od wieków – zyskuje obecnie coraz większą popularność. Naukowcy dostrzegają w tej roślinie niezwykły potencjał. Dlaczego? Czystek zawiera wiele cennych, substancji, które znajdują zastosowanie...

czytaj całość