Odporność

Aronia ŻEL JUNIOR

Aronia ŻEL JUNIOR

Aronia żel Junior to suplement diety powstały przez połączenie składników...

czytaj całość

Witamina D3 2000 j.m.

Witamina D3 2000 j.m.

Witamina D3 2000 j.m. w postaci tabletek powlekanych zawiera wysoką...

czytaj całość

Zielony jęczmień Tylko natura

Zielony jęczmień Tylko natura

Zielony jęczmień TYLKO NATURA dzięki zawartości pędów młodego jęczmienia (Hordeum...

czytaj całość

Alliofil® forte

Alliofil® forte

Alliofil forte 350 + 50 mg - suplement diety |...

czytaj całość

Czystek liść

Czystek liść

Czystek jest naturalnym źródłem antyoksydantów (polifenoli), których największa koncentracja występuje...

czytaj całość

Bronchopect® junior

Bronchopect® junior

Zastosowanie Syrop Bronchopect® junior, suplement diety został stworzony w oparciu o...

czytaj całość

Bronchopect

Bronchopect

Zastosowanie W celu uzupełnienia diety w składniki ziołowe korzystnie wpływające na...

czytaj całość

Jak wzmocnić organizm? Naturalne sposoby na odporność.

Ludzki układ odpornościowy jest skomplikowanym systemem, złożonym z licznych elementów, rozmieszczonych w różnych częściach organizmu. W jego skład wchodzą m.in. skóra, która jest nieprzepuszczalna dla drobnoustrojów, układ limfatyczny, naturalna flora bakteryjna (np. skóry, jelit, pochwy), białe krwinki i inne komórki, a także liczne wyspecjalizowane białka. Układ immunologiczny jest w stanie reagować na różnego rodzaju zagrożenia (bakterie, wirusy, grzyby, pasożyty) oraz przystosowywać się do takich, z którymi jeszcze nie miał do czynienia. Jego sprawne działanie pozwala unikać chorób infekcyjnych, w tym także infekcji sezonowych, takich jak grypa czy przeziębienie. Warto podczas jesieni i zimy spróbować wzmocnić odporność, aby uniknąć przeziębień i nie chorować.

Leki na odporność z kuchennego kredensu.

Wiemy wszyscy, że dla zachowania zdrowia niezbędne są witaminy, a ich najlepszym źródłem są warzywa i owoce. Pozytywny wpływ na układ odpornościowy mają przede wszystkim witaminy A, C, D i E. Dzieje się tak dlatego, że mają one silne działanie antyoksydacyjne. Antyoksydanty są substancjami, które neutralizują wolne rodniki, powodujące uszkodzenia komórek. Ponadto witamina A odpowiada za prawidłowy stan tkanki nabłonkowej, stanowiącej zewnętrzną barierę, chroniącą organizm przed wnikaniem mikroorganizmów.

  • Najbogatsze źródła witaminy A to m.in. marchew, szpinak, brokuł i dynia.
  • Witamina C występuje we większości warzyw i owoców, ale owoce aceroli zawierają jej znacznie więcej, niż pozostałe. Należy pamiętać, że pod wpływem wysokiej temperatury witamina C ulega rozkładowi, dlatego najlepiej jest czerpać ją z owoców świeżych.
  • Witamina E występuje przede wszystkim w olejach roślinnych (sojowym, kukurydzianym, słonecznikowym).
  • Odpowiednią dawkę witaminy D organizm jest w stanie wytworzyć sobie sam pod wpływem promieniowania słonecznego. W sezonie jesienno-zimowym znacznie mniej korzystamy ze słońca, dlatego warto sięgać po pokarmy bogate w tą witaminę. Mogą to być np. tłuste ryby lub tran.
  • Potencjał antyoksydacyjny mają także mikroelementy: cynk, selen i mangan.

Jeżeli codzienny jadłospis nie dostarcza odpowiednich dawek witamin i minerałów, warto rozważyć włączenie do diety odpowiednich suplementów, pomagających uzupełnić niedobory tych składników.

Bakterie probiotyczne

Niebagatelne znaczenie dla odporności mają również bakterie probiotyczne. Pobudzają one do pracy elementy układu immunologicznego, a także wchodzą w skład flory fizjologicznej. Dobrze rozwinięta flora fizjologiczna zapobiega wnikaniu drobnoustrojów chorobotwórczych do organizmu oraz pomaga w przywróceniu organizmowi równowagi po przebytej chorobie.

Bakterie probiotyczne występują przede wszystkim w fermentowanych produktach mlecznych - jogurcie i kefirze. Mniej oczywiste źródła „dobrych bakterii” to kiszone ogórki, kiszona kapusta i ocet jabłkowy. Ich przygotowanie także polega na procesie fermentacji mlekowej. Kiszona kapusta jest także bardzo bogata w witaminę C. W tradycyjnej kuchni Dalekiego Wschodu można znaleźć produkty probiotyczne, np. fermentowana pasta z nasion soi lub różne kiszone jarzyny.

Czosnek - naturalny lek na grypę i przeziębienie.

Wśród pokarmów szczególne miejsce zajmują produkty znane jako „naturalne antybiotyki”. Zawarte w nich substancje wykazują silne działanie bakteriobójcze. Jednym z nich jest czosnek pospolity. Roślina ta od wieków służyła ludziom jako pokarm, przyprawa oraz jako lekarstwo. Znały i ceniły go prawie wszystkie cywilizacje starożytne. Podczas średniowiecza jego zażywanie skutecznie chroniło przed „morowym powietrzem”, czyli epidemiami, które pustoszyły Europę. Stosowano go jako środek odkażający rany jeszcze podczas I wojny światowej, a Amerykanie podawali go żołnierzom nawet w drugiej połowie XX wieku, podczas wojny w Korei.

Zawarte w czosnku związki siarkowe - alliina i allicyna - zwalczają liczne szczepy bakterii tlenowych i beztlenowych. Do tej pory mleko z miodem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku stanowi popularny domowy lek na przeziębienie. Ma on jednak pewną wadę, która skutecznie odstrasza wielu ludzi od jego używania. Czosnek ma bardzo intensywny i nieprzyjemny zapach, odczuwalny długo po jego spożyciu. Jest on wyczuwalny w oddechu oraz w pocie.

Alliofil – lek na bazie czosnku

Skutecznym rozwiązaniem dla osób, którym nie odpowiada zapach czosnku jest podawanie go w innej formie. Preparat Alliofil ma postać tabletek dojelitowych. Dzięki temu substancje czynne są uwalniane dopiero w końcowym odcinku przewodu pokarmowego, dlatego po zażyciu można uniknąć charakterystycznej woni.

Lek Alliofil jest przeznaczony dla osób dorosłych. Przeciwwskazania do stosowania to: nadwrażliwość na związki siarkowe, niewydolność wątroby, astma oskrzelowa, alergie pokarmowe. W profilaktyce grypy i przeziębienia zażywa się preparat 3 razy dziennie po 1 tabletce. W stanach chorobowych można zażywać 3 razy dziennie od 1 do 3 tabletek po głównych posiłkach. Poprawę stanu pacjenta obserwuje się zazwyczaj po przyjmowaniu leku przez okres od 2 do 3 tygodni w stanach przeziębieniowych oraz do 6 miesięcy w profilaktyce. Tabletek nie należy rozgryzać, tylko połykać w całości, aby zapach czosnku nie był odczuwalny.

Inne sposoby na wzmocnienie odporności

Zdrowa dieta i odpowiednie leki z pewnością pozwolą na uniknięcie infekcji sezonowych. Warto też wiedzieć o innych sposobach na przetrwanie zimy bez uskarżania się na objawy grypy i przeziębienia. Przestrzeganie tych zaleceń także po zakończeniu sezonu grypowego pozwoli wzmocnić organizm i utrzymać go w dobrej formie.

Odpowiednia ilość snu

Dla zdrowia niezbędna jest odpowiednia ilość snu. Sen krótszy niż 7 godzin może powodować spadek poziomu przeciwciał we krwi oraz podwyższenie poziomu kortyzolu, nazywanego „hormonem stresu”. Mechanizm tego procesu nie został jeszcze dokładnie poznany, ale badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych potwierdziły jego istnienie. Optymalna dawka snu mieści się w granicach 7-9 godzin każdego dnia.

Ograniczenie ilości cukru w diecie

Równie istotne jest ograniczenie ilości cukru w diecie. Nie wnosi on wiele dla zdrowia, dostarcza tylko nie zawsze koniecznych kalorii. Zamiast cukru do słodzenia herbaty można używać miodu. Ma on własności odkażające, ponadto stanowi źródło witamin i mikroelementów. Jest powszechnie stosowany w profilaktyce przeziębień, mogą spożywać go też osoby chore. Jedynym przeciwwskazaniem do używania miodu jest alergia na produkty pszczele.

Unikanie stresu

Naukowcy z amerykańskich uniwersytetów wykazali również, że pozytywny wpływ na pracę układu immunologicznego ma unikanie stresu. Mniejszy stres oznacza lepszy i spokojniejszy sen, a to pozwala skuteczniej zapobiegać i szybciej zwalczać choroby. Podobny efekt ma utrzymywanie dobrych relacji z ludźmi. Osoby, które nie mają wielu przyjaciół i znajomych z reguły przeziębiają się szybciej i chorują dłużej. Wiadomo też, że lepszym zdrowiem cieszą się osoby pozytywnie nastawione do życia i świata. Ich układ odpornościowy jest silniejszy, niż u pozostałych, co także zostało potwierdzone przez badania naukowe.

Odporność - porady

Czosnek - niezwykła kariera pewnej rośliny

Nie dowiemy się nigdy, kto i kiedy pierwszy sięgnął po nieduże cebulki, rozpadające się na białe, półksiężycowate ząbki. Wiemy tylko, że było to bardzo dawno temu. Czosnek był znany ludziom...

czytaj całość

Jak wzmocnić organizm? Naturalne sposoby na odporność.

Ludzki układ odpornościowy jest skomplikowanym systemem, złożonym z licznych elementów, rozmieszczonych w różnych częściach organizmu. W jego skład wchodzą m.in. skóra, która jest nieprzepuszczalna dla drobnoustrojów, układ limfatyczny, naturalna flora...

czytaj całość

Czystek. Jakie ma właściwości i co warto o nim wiedzieć?

Od niedawna w aptekach, w zielarniach, a nawet w osiedlowych sklepach z warzywami słychać odmieniane przez wszystkie przypadki słowo „czystek”. Nie da się ukryć, że to zioło zrobiło w ostatnim...

czytaj całość

Bronchopect suplement diety - naturalne wspomaganie organizmu jesienią i zimą

Koniec  lata  i  powrót  z  wakacji  zapowiadają  nieuchronnie  nadejście jesieni. Wszyscy  pragną,  aby  była  prawdziwie  polska,  mieniąca  się barwami spadających liści, słoneczna, złota i ciepła. Jednakże często ostatnie  miesiące  roku ...

czytaj całość

Czystek na wzmocnienie odporności

Czystek – zioło znane medycynie naturalnej od wieków – zyskuje obecnie coraz większą popularność. Naukowcy dostrzegają w tej roślinie niezwykły potencjał. Dlaczego? Czystek zawiera wiele cennych, substancji, które znajdują zastosowanie...

czytaj całość

Wesprzyj swój układ odpornościowy naturalną witaminą C

Kiedy zauważysz pierwsze symptomy osłabienia, sięgnij po witaminę C! Człowiek musi pobierać witaminę C (kwas askorbinowy) wraz z pokarmem lub z suplementami diety, ponieważ synteza tej witaminy nie jest możliwa...

czytaj całość

Czystek - na co działa i jak go stosować?

Prozdrowotne właściwości czystka i jego dobroczynny wpływ na organizm wynikają przede wszystkim z wysokiej zawartości naturalnych antyoksydantów. Polifenole zawarte w zielu czystka nie tylko stymulują układ odpornościowy do walki z...

czytaj całość

Nieznane fakty o znanych ziołach

Podstawę dawnej medycyny i farmacji stanowiły rośliny lecznicze. Na strychach aptek suszyły się całe naręcza rozmaitych ziół, a lekarze zalecali je do leczenia wielu dolegliwości. Postępy w przemyśle farmaceutycznym sprawiły,...

czytaj całość

Czarny bez na odporność dla dzieci - jakie ma właściwości?

Czarny bez od dawna w medycynie ludowej był znany jako roślina o szczególnych właściwościach. Owoce, kwiaty, kora – te surowce także obecnie wykorzystywane są w ziołolecznictwie do wspierania układu trawiennego,...

czytaj całość