Odporność

Aronia ŻEL JUNIOR

Aronia ŻEL JUNIOR

Aronia żel Junior to suplement diety powstały przez połączenie składników...

czytaj całość

Witamina D3 2000 j.m.

Witamina D3 2000 j.m.

Witamina D3 2000 j.m. w postaci tabletek powlekanych zawiera wysoką...

czytaj całość

Zielony jęczmień Tylko natura

Zielony jęczmień Tylko natura

Zielony jęczmień TYLKO NATURA dzięki zawartości pędów młodego jęczmienia (Hordeum...

czytaj całość

Alliofil® forte

Alliofil® forte

Alliofil forte 350 + 50 mg - suplement diety |...

czytaj całość

Czystek liść

Czystek liść

Czystek jest naturalnym źródłem antyoksydantów (polifenoli), których największa koncentracja występuje...

czytaj całość

Bronchopect® junior

Bronchopect® junior

Zastosowanie Syrop Bronchopect® junior, suplement diety został stworzony w oparciu o...

czytaj całość

Bronchopect

Bronchopect

Zastosowanie W celu uzupełnienia diety w składniki ziołowe korzystnie wpływające na...

czytaj całość

Nieznane fakty o znanych ziołach

Podstawę dawnej medycyny i farmacji stanowiły rośliny lecznicze. Na strychach aptek suszyły się całe naręcza rozmaitych ziół, a lekarze zalecali je do leczenia wielu dolegliwości. Postępy w przemyśle farmaceutycznym sprawiły, że leki roślinne straciły na znaczeniu, jednak nie można powiedzieć, że zrezygnowano z nich zupełnie. Istnieje kilka gatunków ziół, które większość ludzi zna i z powodzeniem stosuje. Ich działanie najczęściej potrafimy wymienić z pamięci. Mięta pieprzowa reguluje pracę przewodu pokarmowego, rumianek działa rozkurczowo i przeciwzapalnie, melisa- uspokajająco, szałwia- ściągająco, pokrzywa- moczopędnie, senes- przeczyszczająco, a skrzyp polny pomaga w utrzymaniu ładnej skóry i włosów. Zioła to jednak nie tylko medycyna. Na przestrzeni wieków stosowano je także w kuchni, w kosmetyce oraz w innych dziedzinach życia. Co w takim razie wiemy o innych zastosowaniach leczniczych roślin?

Mięta

Problemy żołądkowe, niestrawność... Kiedy skarżymy się na takie dolegliwości, zazwyczaj słyszymy od babci lub cioci dobrą radę: „Zaparz sobie miętę.” Rzeczywiście, napar z liści mięty pieprzowej reguluje wydzielanie soku żołądkowego i żółci, wspomaga trawienie oraz działa lekko uspokajająco. Wiedziano o tym od bardzo dawna. Papirus Ebersa, czyli jeden z najstarszych podręczników lekarskich starożytnego Egiptu wymienia ją jako lekarstwo na ból brzucha. W dawnej Grecji uważano, że liście mięty, wplecione do wieńca na głowę pobudzają umysł i duszę. Jej charakterystyczny smak i zapach znają chyba wszyscy. Mięta bywa też stosowana jako przyprawa w kuchni amerykańskiej, hiszpańskiej i arabskiej, a przede wszystkim angielskiej, jako składnik słynnego sosu miętowego do baraniny i jagnięciny.

więcej o: Mięta do zaparzania - Zioła Fix >>

Rumianek

Rumianek można stosować przy problemach z trawieniem, uczuciu pełności, wzdęciach i nadmiernym gromadzeniu się gazów. Picie naparu z rumianku ma korzystny wpływ na apetyt. Można go także stosować zewnętrznie- do przemywania podrażnionej skóry i błon śluzowych jamy ustnej, okolic odbytu i narządów płciowych. Dobroczynne właściwości rumianku znano już w starożytności- jego kwiaty stosowano jako naturalny kosmetyk, rozcierając je na skórze. Napar z rumianku służył też jako płukanka do blond włosów, nadająca im blasku i intensywnej barwy. Mało kto wie, że zwyczaj ten pochodzi ze średniowiecza i wbrew pozorom nie służył tylko pięknym kobietom, ale też wojownikom Normanów i Wikingów, którzy używali rumianku do pielęgnowania swoich długich, jasnych loków.

więcej o: Rumianek do zaparzania - Zioła Fix >>

Melisa

W języku greckim słowo „melissa” oznacza pszczołę. Rzeczywiście, dawni Grecy mieli zwyczaj sadzenia tej rośliny przy ulach, ponieważ w ten sposób przyciągali do nich pszczoły. W innych krajach w tym celu zielem melisy nacierano wnętrza pustych uli. Ta właściwość sprawiła, że ludowe nazwy tego ziela to m.in. rojownik lub pszczelnik. Rzymski lekarz Dioskorides uważał, że melisa jest lekarstwem na ukąszenia jadowitych stworzeń i wściekłych psów. Wiadomo jednak, że wpływ melisy lekarskiej na zdrowie jest zupełnie inny. Według dawnych poradników włożenie pod poduszkę woreczka z suszonymi liśćmi melisy zapewniało zdrowy, relaksujący sen. Picie naparu z melisy lekarskiej działa uspokajająco, zwłaszcza przy bezsenności, stresie lub zespole przewlekłego zmęczenia. Ponadto melisa wspomaga pracę układu trawiennego.

więcej o: Melisa do zaparzania - Zioła Fix >>

Szałwia

Łacińska nazwa tej rośliny- Salvia- pochodzi od czasownika „salvare”, oznaczającego „ratować, wybawiać”. Szałwia także była wymieniana w papirusie Ebersa jako lek na świąd. W starożytności stosowano ją też na problemy żołądkowe i bóle zębów. Roślina ta była znana i ceniona także w średniowieczu oraz w kolejnych epokach. Dzisiaj napar z szałwii lekarskiej stosuje się wewnętrznie, jako środek na umiarkowane zaburzenia przewodu pokarmowego oraz zewnętrznie- do płukania jamy ustnej przy problemach z dziąsłami lub do płukania gardła. Szałwia jest też rośliną przyprawową, niezbędną m.in. w kuchni włoskiej, bałkańskiej i bliskowschodniej. Najlepiej pasuje do tłustych mięs, takich jak wieprzowina, gęś czy kaczka. Sprawdza się też jako dodatek do potraw z drobiu i ryb.

więcej o: Szałwia do zaparzania - Zioła Fix >>

Skrzyp

Medyczny autorytet dawnego Rzymu, Klaudiusz Galen twierdził, że ziele skrzypu ma działanie chłodzące i wysuszające organizm. Dziś wiadomo powszechnie, że skrzyp polny działa moczopędnie, dlatego można go stosować jako środek wspierający pracę układu moczowego. Jest także bogatym źródłem krzemionki oraz innych minerałów i witamin wzmacniających włosy i paznokcie. Napar ze skrzypu polnego można popijać, aby poprawić ich kondycję, a także przy problemach z popękanymi naczynkami i podrażnieniami skóry. Różne gatunki skrzypu stosowano z powodzeniem w tradycyjnej medycynie hinduskiej, tybetańskiej oraz rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Pędy skrzypu bywały używane także do polerowania przedmiotów z cyny, ołowiu i drewna. Ta właściwość także wynika z dużej zawartości krzemionki, która jest dobrym materiałem ściernym.

więcej o: Skrzyp do zaparzania - Zioła Fix >>

Pokrzywa

W medycynie bywała stosowana już w najdawniejszych czasach. Równie stara jest umiejętność pozyskiwania z pokrzyw włókna, służącego do wyrobu tkanin. Korzystano z niej bardzo długo. Kiedy w latach I wojny światowej na światowym rynku zapanował deficyt bawełny, płótno z pokrzyw z powodzeniem ją zastępowało. Podobnie jak inne znane zioła, pokrzywa była wymieniana w podręcznikach lekarskich w dawnym Egipcie. Stosowano ją do leczenia reumatyzmu i lumbago. Można też zaryzykować stwierdzenie, że pokrzywy pomogły starożytnym Rzymianom podbić prawie cały znany im świat. Legionistom niestraszne były długie marsze, ponieważ podczas odpoczynków chłostali swoje nogi świeżymi pokrzywami, aby w ten sposób pobudzić krążenie. Napar z pokrzywy działa moczopędnie, reguluje ilość i przepływ moczu, wspomaga odporność oraz oczyszcza organizm. Łagodzi także zmiany skórne i reguluje łojotok skóry. Pokrzywa odnalazła swoje miejsce także w kuchni, zarówno tej najdawniejszej, jak i współczesnej. Listki młodych pokrzyw świetnie nadają się do sałatek, a w smaku przypominają szpinak z ogórkiem.

więcej o: Pokrzywa do zaparzania - Zioła Fix >>

Senes

Pierwsze wzmianki o leczniczym zastosowaniu tej rośliny pochodzą z IX wieku po Chrystusie. Arabscy lekarze opisywali senes jako lek o działaniu przeczyszczającym. Dzisiaj jako surowiec zielarski stosuje się liście senesu, natomiast dawniej w powszechnym użyciu były jego owoce i łodygi. Obecnie senes dla celów medycznych uprawia się szeroko na plantacjach, natomiast w przeszłości wyprawiano się po niego do Egiptu i Sudanu. Na statki płynące do Europy ładowano go w Aleksandrii, stąd niekiedy roślinę tę nazywano senesem aleksandryjskim. W 1813 roku Anglicy założyli duże plantacje senesu w południowych Indiach, ponieważ sułtan Egiptu ograniczył jego dostawy na rynek europejski, a uprawy na Wyspach Brytyjskich nie pokrywały dużego zapotrzebowania na ten surowiec. Napar z senesu jest przeznaczony do krótkotrwałego leczenia zaparć, spowodowanych błędami żywieniowymi. Przeciwwskazaniem do stosowania jest wiek poniżej 12. roku życia oraz stany zapalne wyrostka robaczkowego, owrzodzenia jelita grubego, niewydolność nerek, krwawienia miesiączkowe oraz okres ciąży i karmienia piersią.

więcej o: Senes do zaparzania - Zioła Fix >>

herbapol baner herbaty 670x245

Odporność - porady

Czarny bez na odporność dla dzieci - jakie ma właściwości?

Czarny bez od dawna w medycynie ludowej był znany jako roślina o szczególnych właściwościach. Owoce, kwiaty, kora – te surowce także obecnie wykorzystywane są w ziołolecznictwie do wspierania układu trawiennego,...

czytaj całość

Czosnek - niezwykła kariera pewnej rośliny

Nie dowiemy się nigdy, kto i kiedy pierwszy sięgnął po nieduże cebulki, rozpadające się na białe, półksiężycowate ząbki. Wiemy tylko, że było to bardzo dawno temu. Czosnek był znany ludziom...

czytaj całość

Jak przyrządzać zioła do zaparzania? Kilka dobrych rad

Nie wiadomo dokładnie, kiedy człowiek po raz pierwszy sięgnął po zioła. Tym bardziej fascynujący jest fakt, że mimo upływu tak wielu lat zioła są wciąż popularne. Mogą służyć skutecznie w...

czytaj całość

Czystek - na co działa i jak go stosować?

Prozdrowotne właściwości czystka i jego dobroczynny wpływ na organizm wynikają przede wszystkim z wysokiej zawartości naturalnych antyoksydantów. Polifenole zawarte w zielu czystka nie tylko stymulują układ odpornościowy do walki z...

czytaj całość

Wspomóż organizm witaminą D3 – jak uniknąć niedoboru

Choć znamy ją przede wszystkim z jej udziału w budowaniu zdrowych i mocnych kości, to witamina D3 pełni wiele innych ważnych funkcji w organizmie. Coraz częściej zwraca się uwagę na...

czytaj całość

Nieznane fakty o znanych ziołach

Podstawę dawnej medycyny i farmacji stanowiły rośliny lecznicze. Na strychach aptek suszyły się całe naręcza rozmaitych ziół, a lekarze zalecali je do leczenia wielu dolegliwości. Postępy w przemyśle farmaceutycznym sprawiły,...

czytaj całość

Wszystko, co musisz wiedzieć o witaminie D w pytaniach i odpowiedziach

Kiedy słoneczne lato dobiega końca i dużymi krokami przychodzi do nas chłodna, szara jesień, warto przypomnieć sobie o witaminie D. Jak każda witamina, jest ona niezbędna dla utrzymania organizmu w...

czytaj całość

Czystek. Jakie ma właściwości i co warto o nim wiedzieć?

Od niedawna w aptekach, w zielarniach, a nawet w osiedlowych sklepach z warzywami słychać odmieniane przez wszystkie przypadki słowo „czystek”. Nie da się ukryć, że to zioło zrobiło w ostatnim...

czytaj całość

Wesprzyj swój układ odpornościowy naturalną witaminą C

Kiedy zauważysz pierwsze symptomy osłabienia, sięgnij po witaminę C! Człowiek musi pobierać witaminę C (kwas askorbinowy) wraz z pokarmem lub z suplementami diety, ponieważ synteza tej witaminy nie jest możliwa...

czytaj całość