Odporność

Aronia ŻEL JUNIOR

Aronia ŻEL JUNIOR

Aronia żel Junior to suplement diety powstały przez połączenie składników...

czytaj całość

Witamina D3 2000 j.m.

Witamina D3 2000 j.m.

Witamina D3 2000 j.m. w postaci tabletek powlekanych zawiera wysoką...

czytaj całość

Zielony jęczmień Tylko natura

Zielony jęczmień Tylko natura

Zielony jęczmień TYLKO NATURA dzięki zawartości pędów młodego jęczmienia (Hordeum...

czytaj całość

Alliofil® forte

Alliofil® forte

Alliofil forte 350 + 50 mg - suplement diety |...

czytaj całość

Czystek liść

Czystek liść

Czystek jest naturalnym źródłem antyoksydantów (polifenoli), których największa koncentracja występuje...

czytaj całość

Bronchopect® junior

Bronchopect® junior

Zastosowanie Syrop Bronchopect® junior, suplement diety został stworzony w oparciu o...

czytaj całość

Bronchopect

Bronchopect

Zastosowanie W celu uzupełnienia diety w składniki ziołowe korzystnie wpływające na...

czytaj całość

Jak przyrządzać zioła do zaparzania? Kilka dobrych rad

Nie wiadomo dokładnie, kiedy człowiek po raz pierwszy sięgnął po zioła. Tym bardziej fascynujący jest fakt, że mimo upływu tak wielu lat zioła są wciąż popularne. Mogą służyć skutecznie w różnych dolegliwościach, mogą też dostarczać organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Współczesne herbaty ziołowe cechują się wysoką jakością, ponieważ podlegają wnikliwej kontroli na wszystkich etapach produkcji. Wyróżnia je też to, że nie zawierają żadnych sztucznych dodatków. Kiedy w takim razie warto sięgać po zioła do zaparzania i w jaki sposób je przygotowywać, aby wydobyć z nich to, co najcenniejsze?

Jak smakują napary z ziół?

Zioła do zaparzania mogą się świetnie sprawdzać w różnych drobnych dolegliwościach... Właśnie w takich sytuacjach sięga po nie większość z nas. Można też spotkać osoby, które wolą wypić kubek aromatycznego ziołowego naparu, niż filiżankę herbaty lub kawy. Rzeczywiście, niektóre zioła wyróżniają się bardzo charakterystycznym zapachem i smakiem. Najmocniej pachną te zioła, które zawierają w sobie olejki eteryczne. Można w tym miejscu wymienić melisę, miętę, rumianek i szałwię.

Smak naparu z liści melisy lekarskiej jest łagodny i odświeżający, z lekko cytrynową nutą. Melisa ma właściwości uspokajające, relaksujące i poprawiające samopoczucie. Przynosi wyciszenie po ciężkim dniu, ułatwia zasypianie, redukuje stres i uczucie rozdrażnienia. Ponadto wspomaga pracę układu trawiennego. Można ją pić wieczorem, zanim pójdzie się spać, ale także podczas popołudniowego odpoczynku albo w samym środku nerwowego poranka w pracy.

więcej o Melisa FIX - Zioła do zaparzania >>

Napar z liści mięty pieprzowej ma lekko ostry smak, wywołujący wrażenie orzeźwienia. Chyba nie sposób pomylić go z żadnym innym. Za smak mięty odpowiada mentol - jeden ze związków chemicznych, zawartych w olejku miętowym. Działa on lekko znieczulająco na zakończenia nerwów, wywołując uczucie chłodu, dlatego smak herbaty z mięty niewątpliwie kojarzy się ze świeżością. Mięta wspiera pracę przewodu pokarmowego, reguluje wydzielanie soku żołądkowego i żółci oraz ułatwia trawienie. Może też działać lekko uspokajająco. Szklanka naparu z mięty świetnie sprawdzi się po ciężkostrawnym i tłustym posiłku, przy problemach ze wzdęciem lub przy lekkim bólu brzucha.

więcej o Mięta FIX - Zioła do zaparzania >>

Także herbata z liści szałwii lekarskiej ma bardzo charakterystyczny smak- cierpki, lekko gorzki i wywołujący na języku uczucie „ściągnięcia". Dzieje się tak, ponieważ w jej skład wchodzą związki garbnikowe. Od dawna bywała używana jako przyprawa m.in. w kuchni śródziemnomorskiej i niemieckiej. Szałwia poprawia trawienie, ale znacznie częściej stosuje się ją do płukania jamy ustnej. Napar z szałwii łagodzi podrażnienia dziąseł, jamy ustnej i gardła, spowodowane podrażnieniami, pleśniawkami lub zabiegami dentystycznymi.

więcej o Szałwia FIX - Zioła do zaparzania >>

Smak naparu z kwiatów rumianku jest łagodny, lekko słodkawy, określany też niekiedy jako „kwiatowy". Nie jest tak intensywny jak mięta czy szałwia. W Hiszpanii rumianek i herbatę rumiankową określa się jednym słowem „manzanilla". Słowo to jest jednocześnie nazwą pewnego gatunku sherry, ponieważ smak tego alkoholu mocno kojarzy się właśnie z tym ziołem. Rumianek działa rozluźniająco na mięśnie, zwłaszcza przewodu pokarmowego oraz lekko uspokajająco. Przynosi ulgę przy wzdęciach, gazach i uczuciu pełności oraz pobudza apetyt. Napar z rumianku można stosować także zewnętrznie- do przemywania skóry i błon śluzowych w przypadku podrażnień oraz do płukania jamy ustnej.

więcej o Rumianek FIX - Zioła do zaparzania >>

Jak można poprawić smak ziół?

Zioła, które nie zawierają olejków eterycznych, nie pachną ani nie smakują tak intensywnie, jak te wymienione powyżej. Napary z czystka, pokrzywy zwyczajnej lub skrzypu polnego części z nas mogą po prostu nie smakować. Można wtedy zdobyć się na odrobinę wysiłku i nie zwracać uwagi na ten fakt, który i tak nie jest bardzo istotny, jeżeli pijemy zioła ze względu na ich działanie, a nie na smak. Pokrzywa jest bogatym źródłem flawonoidów, garbników i witaminy K. Działa lekko moczopędnie, oczyszcza organizm oraz pozytywnie wpływa na stan skóry. Ziele skrzypu dostarcza dobrze przyswajalnej krzemionki, dlatego pomaga utrzymać w dobrym stanie skórę, włosy i paznokcie. Regularne picie naparu z czystka wspiera odporność i chroni organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.

Należy jednak wiedzieć, że w prosty sposób można poprawić smak ziołowych herbat. Czystek smakuje bardzo przyjemnie z dodatkiem odrobiny miodu i soku z cytryny. Miód można zastąpić cukrem trzcinowym lub białym, a dla diabetyków alternatywą może być słodzik ze stewii. Cytryna z powodzeniem może też zmienić smak i aromat innych herbat (m.in. ze skrzypu, pokrzywy lub rumianku), a do naparu z szałwii świetnie nadaje się sok z limonki. Strony internetowe pełne są ciekawych porad na ten temat. Innym ciekawym rozwiązaniem może być parzenie ziół razem z czarną lub zieloną herbatą albo dwóch ziół razem. Smaczne połączenie to np. mięta i melisa. Warto przeprowadzić kilka prób na własną rękę, aby znaleźć własną, niepowtarzalną kompozycję, która sprawi, że picie ziółek stanie się czystą przyjemnością.

Zwracajmy uwagę na zalecenia producentów

Podczas zaparzania ziół powinniśmy zwracać baczną uwagę na informacje, zawarte na opakowaniu herbaty. Z reguły dotyczą one temperatury wody, używanej do parzenia. Wrzątek pozwala wydobyć z suszonych roślin ich najcenniejsze składniki. Tak samo ważny jest czas przyrządzania naparu. Z reguły wynosi od 5 do 8 minut. Jeżeli będzie zbyt krótki, substancje czynne mogą nie uwolnić się do wody.

Zanim sięgniemy po zioła, koniecznie powinniśmy zapoznać się z ewentualnymi ograniczeniami, dotyczącymi ich stosowania. Herbata z senesu wspomagająca przy zaparciach może być podawana jedynie dorosłym i młodzieży powyżej 12. roku życia, ponadto jest przeznaczona do stosowania krótkotrwałego, ponieważ organizm może się do niej przyzwyczaić. Osoby uczulone na rośliny z rodzaju Asteraceae powinny pamiętać, że należy do niej też rumianek. Regularne picie naparu ze skrzypu może spowodować niedobór witaminy B1, dlatego warto dostarczać ją organizmowi, zażywając właściwe suplementy diety. Zastosowanie się do tych rad z pewnością pomoże czerpać z ziół wszystko, co mają najlepszego.

herbapol baner herbaty 670x245

Odporność - porady

Wesprzyj swój układ odpornościowy naturalną witaminą C

Kiedy zauważysz pierwsze symptomy osłabienia, sięgnij po witaminę C! Człowiek musi pobierać witaminę C (kwas askorbinowy) wraz z pokarmem lub z suplementami diety, ponieważ synteza tej witaminy nie jest możliwa...

czytaj całość

Jak przyrządzać zioła do zaparzania? Kilka dobrych rad

Nie wiadomo dokładnie, kiedy człowiek po raz pierwszy sięgnął po zioła. Tym bardziej fascynujący jest fakt, że mimo upływu tak wielu lat zioła są wciąż popularne. Mogą służyć skutecznie w...

czytaj całość

Czystek na wzmocnienie odporności

Czystek – zioło znane medycynie naturalnej od wieków – zyskuje obecnie coraz większą popularność. Naukowcy dostrzegają w tej roślinie niezwykły potencjał. Dlaczego? Czystek zawiera wiele cennych, substancji, które znajdują zastosowanie...

czytaj całość

Czosnek - niezwykła kariera pewnej rośliny

Nie dowiemy się nigdy, kto i kiedy pierwszy sięgnął po nieduże cebulki, rozpadające się na białe, półksiężycowate ząbki. Wiemy tylko, że było to bardzo dawno temu. Czosnek był znany ludziom...

czytaj całość

Wspomóż organizm witaminą D3 – jak uniknąć niedoboru

Choć znamy ją przede wszystkim z jej udziału w budowaniu zdrowych i mocnych kości, to witamina D3 pełni wiele innych ważnych funkcji w organizmie. Coraz częściej zwraca się uwagę na...

czytaj całość

Jak wzmocnić organizm? Naturalne sposoby na odporność.

Ludzki układ odpornościowy jest skomplikowanym systemem, złożonym z licznych elementów, rozmieszczonych w różnych częściach organizmu. W jego skład wchodzą m.in. skóra, która jest nieprzepuszczalna dla drobnoustrojów, układ limfatyczny, naturalna flora...

czytaj całość

Czystek - na co działa i jak go stosować?

Prozdrowotne właściwości czystka i jego dobroczynny wpływ na organizm wynikają przede wszystkim z wysokiej zawartości naturalnych antyoksydantów. Polifenole zawarte w zielu czystka nie tylko stymulują układ odpornościowy do walki z...

czytaj całość

Wszystko, co musisz wiedzieć o witaminie D w pytaniach i odpowiedziach

Kiedy słoneczne lato dobiega końca i dużymi krokami przychodzi do nas chłodna, szara jesień, warto przypomnieć sobie o witaminie D. Jak każda witamina, jest ona niezbędna dla utrzymania organizmu w...

czytaj całość

Czystek. Jakie ma właściwości i co warto o nim wiedzieć?

Od niedawna w aptekach, w zielarniach, a nawet w osiedlowych sklepach z warzywami słychać odmieniane przez wszystkie przypadki słowo „czystek”. Nie da się ukryć, że to zioło zrobiło w ostatnim...

czytaj całość