Znajdź produkt

Porady

Na co i jak stosować zielony jęczmień?

Ostatnio młody zielony jęczmień zyskał dużą popularność jako preparat wspomagający odchudzanie, czy to w formie zielonego proszku do przygotowania koktajli czy w postaci suplementów diety. Ale czy zielony jęczmień rzeczywiście pomaga zrzucić nadprogramowe kilogramy? W jaki jeszcze inny sposób młody jęczmień wpływa korzystnie na zdrowie?

Czytaj więcej...

Czystek na wzmocnienie odporności

Czystek – zioło znane medycynie naturalnej od wieków – zyskuje obecnie coraz większą popularność. Naukowcy dostrzegają w tej roślinie niezwykły potencjał. Dlaczego? Czystek zawiera wiele cennych, substancji, które znajdują zastosowanie w profilaktyce schorzeń. Jest to roślina znana z silnych właściwości wzmacniających odporność organizmu. Co to jest czystek? Jakie są jego właściwości l? Jak stosować czystek, aby wykorzystać pełnię właściwości? Przyjrzyjmy się bliżej tej niezwykłej roślinie.

Czytaj więcej...

Wspomóż organizm witaminą D3 – jak uniknąć niedoboru

Choć znamy ją przede wszystkim z jej udziału w budowaniu zdrowych i mocnych kości, to witamina D3 pełni wiele innych ważnych funkcji w organizmie. Coraz częściej zwraca się uwagę na jej wpływ na odporność, witalność i dobre samopoczucie. W naszej strefie klimatycznej istnieje wysokie ryzyko powstania niedoboru witaminy D3, dlatego należy zadbać o jej odpowiednie dostarczenie z dietą i suplementami. Jakie właściwości i działanie ma witamina D3? Jak zapobiegać niedoborom tej witaminy w organizmie?

Czytaj więcej...

Wszystko, co musisz wiedzieć o witaminie D w pytaniach i odpowiedziach

Kiedy słoneczne lato dobiega końca i dużymi krokami przychodzi do nas chłodna, szara jesień, warto przypomnieć sobie o witaminie D. Jak każda witamina, jest ona niezbędna dla utrzymania organizmu w zdrowiu i dobrej formie. Jej fenomen polega na tym, że ludzkie ciało jest w stanie wytwarzać ją samodzielnie w komórkach skóry, pod warunkiem że skóra będzie regularnie otrzymywać odpowiednią dawkę promieni słonecznych. Z tego powodu witamina D bywa czasem nazywana „witaminą słońca". Latem o słońce nietrudno, jednak podczas jesieni, zimy i wiosny ilość światła słonecznego może być niewystarczająca do wytworzenia właściwej dawki witaminy D, dlatego warto szukać jej w innych źródłach. Mogą to być bogate w nią pokarmy, a także suplementy diety.

Czytaj więcej...

Czystek - na co działa i jak go stosować?

Prozdrowotne właściwości czystka i jego dobroczynny wpływ na organizm wynikają przede wszystkim z wysokiej zawartości naturalnych antyoksydantów. Polifenole zawarte w zielu czystka nie tylko stymulują układ odpornościowy do walki z infekcjami, ale także chronią komórki całego organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Czytaj więcej...

Czosnek - niezwykła kariera pewnej rośliny

Nie dowiemy się nigdy, kto i kiedy pierwszy sięgnął po nieduże cebulki, rozpadające się na białe, półksiężycowate ząbki. Wiemy tylko, że było to bardzo dawno temu. Czosnek był znany ludziom ponad 2 tysiące lat przed naszą erą. O jego właściwościach najwcześniej dowiedzieli się mieszkańcy dawnych Chin oraz Egiptu. Już wtedy wykorzystywano go jako pokarm, przyprawę oraz surowiec do sporządzania leków. Mimo upływu czasu czosnek w dalszym ciągu jest znany i popularny. Stanowi niezbędny składnik wielu potraw z różnych części świata. Ze względu na swoje dobroczynne własności otrzymał także miano „naturalnego antybiotyku". Czy istnieją jeszcze inne właściwości czosnku, które powinniśmy znać? Kiedy sięgać po suplementy diety, zawierające go w składzie? Czy istnieją sposoby, aby pozbyć się zapachu czosnku po jego zjedzeniu?

Czytaj więcej...

Czystek. Jakie ma właściwości i co warto o nim wiedzieć?

Od niedawna w aptekach, w zielarniach, a nawet w osiedlowych sklepach z warzywami słychać odmieniane przez wszystkie przypadki słowo „czystek”. Nie da się ukryć, że to zioło zrobiło w ostatnim czasie błyskawiczną karierę, zyskując gdzieniegdzie miano „cudownej rośliny”. Herbata z czystka jest świetną alternatywą dla kawy i herbaty. Wiadomo także, że czystek jest wyjątkowo bogatym źródłem polifenoli, które wywierają pozytywny wpływ funkcjonowanie organizmu. Kto w takim razie może po niego sięgać? Jak przygotowywać z niego herbatę? I czy rzeczywiście jest to wynalazek z ostatnich lat, czy może był znany już wcześniej?

Czytaj więcej...

Nieznane fakty o znanych ziołach

Podstawę dawnej medycyny i farmacji stanowiły rośliny lecznicze. Na strychach aptek suszyły się całe naręcza rozmaitych ziół, a lekarze zalecali je do leczenia wielu dolegliwości. Postępy w przemyśle farmaceutycznym sprawiły, że leki roślinne straciły na znaczeniu, jednak nie można powiedzieć, że zrezygnowano z nich zupełnie. Istnieje kilka gatunków ziół, które większość ludzi zna i z powodzeniem stosuje. Ich działanie najczęściej potrafimy wymienić z pamięci. Mięta pieprzowa reguluje pracę przewodu pokarmowego, rumianek działa rozkurczowo i przeciwzapalnie, melisa- uspokajająco, szałwia- ściągająco, pokrzywa- moczopędnie, senes- przeczyszczająco, a skrzyp polny pomaga w utrzymaniu ładnej skóry i włosów. Zioła to jednak nie tylko medycyna. Na przestrzeni wieków stosowano je także w kuchni, w kosmetyce oraz w innych dziedzinach życia. Co w takim razie wiemy o innych zastosowaniach leczniczych roślin?

Czytaj więcej...

Jak przyrządzać zioła do zaparzania? Kilka dobrych rad

Nie wiadomo dokładnie, kiedy człowiek po raz pierwszy sięgnął po zioła. Tym bardziej fascynujący jest fakt, że mimo upływu tak wielu lat zioła są wciąż popularne. Mogą służyć skutecznie w różnych dolegliwościach, mogą też dostarczać organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Współczesne herbaty ziołowe cechują się wysoką jakością, ponieważ podlegają wnikliwej kontroli na wszystkich etapach produkcji. Wyróżnia je też to, że nie zawierają żadnych sztucznych dodatków. Kiedy w takim razie warto sięgać po zioła do zaparzania i w jaki sposób je przygotowywać, aby wydobyć z nich to, co najcenniejsze?

Czytaj więcej...

Jak wzmocnić organizm? Naturalne sposoby na odporność.

Ludzki układ odpornościowy jest skomplikowanym systemem, złożonym z licznych elementów, rozmieszczonych w różnych częściach organizmu. W jego skład wchodzą m.in. skóra, która jest nieprzepuszczalna dla drobnoustrojów, układ limfatyczny, naturalna flora bakteryjna (np. skóry, jelit, pochwy), białe krwinki i inne komórki, a także liczne wyspecjalizowane białka. Układ immunologiczny jest w stanie reagować na różnego rodzaju zagrożenia (bakterie, wirusy, grzyby, pasożyty) oraz przystosowywać się do takich, z którymi jeszcze nie miał do czynienia. Jego sprawne działanie pozwala unikać chorób infekcyjnych, w tym także infekcji sezonowych, takich jak grypa czy przeziębienie. Warto podczas jesieni i zimy spróbować wzmocnić odporność, aby uniknąć przeziębień i nie chorować.

Czytaj więcej...

Bronchopect suplement diety - naturalne wspomaganie organizmu jesienią i zimą

Koniec  lata  i  powrót  z  wakacji  zapowiadają  nieuchronnie  nadejście jesieni. Wszyscy  pragną,  aby  była  prawdziwie  polska,  mieniąca  się barwami spadających liści, słoneczna, złota i ciepła. Jednakże często ostatnie  miesiące  roku  to  jesienna  szaruga,  padający  i  zacinający  deszcz, przenikliwy i zimny wiatr, a także niskie temperatury. Zmienna jesienna aura, coraz mniej światła słonecznego, pogorszenie się jakości naszego odżywania -  jemy  mniej  świeżych  warzyw  i  owoców,  ograniczenie  przebywania  na świeżym powietrzu oraz stres i przemęczenie spowodowane powrotem do pracy po urlopie, to bodźce, na które jesteśmy w tym czasie ciągle narażeni. Okres jesienny sprzyja zarówno obniżeniu naszego nastroju, jak i naturalnej odporności organizmu.

Czytaj więcej...

Wesprzyj swój układ odpornościowy naturalną witaminą C

Kiedy zauważysz pierwsze symptomy osłabienia, sięgnij po witaminę C! Człowiek musi pobierać witaminę C (kwas askorbinowy) wraz z pokarmem lub z suplementami diety, ponieważ synteza tej witaminy nie jest możliwa w naszym organizmie, ze względu na mutację genu kodującego jeden z kluczowych enzymów w szlaku metabolicznym prowadzącym do jej powstawania. Zwierzęta natomiast (oprócz świnki morskiej oraz małp, niektórych ryb i ptaków) posiadają możliwość syntezy tego związku w swoich organizmach, gdyż nie posiadają mutacji tego genu.

Czytaj więcej...

Zioła pomogą Ci na wakacyjne problemy z trawieniem

Sezon grillowy w pełni, a wraz z nim ciężkostrawne i tłuste mięsne potrawy z rusztu. Ale wakacyjne problemy z trawieniem mają źródło nie tylko w grillowych ucztach. Pamiętajmy, że zaparcia i biegunki mogą pojawić się w każdej podróży i wynikać ze zmiany diety, klimatu, wody i rytmu dnia. Jak zapobiegać problemom z trawieniem podczas wakacji? Jak zioła mogą w tym pomóc?

Czytaj więcej...

Morwa biała - na cukrzycę i na odchudzanie. Właściwości i zastosowanie morwy białej.

Soki, suplementy, herbata z morwy białej, a nawet nalewki i konfitury mają szerokie zastosowanie w fitoterapi i w kuchni. Najważniejsze z nich to utrzymanie równowagi przemian metabolicznych węglowodanów w organizmie oraz ograniczenie wchłaniania cukrów. Morwa biała jest stosowana w cukrzycy i pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Jak stosować morwę białą? Jakie właściwości ma ta niezwykła roślina?

Czytaj więcej...

Zioła i domowe sposoby na dobre trawienie

Problemy z trawieniem dotyczą niemal każdego z nas. Niektórzy borykają się z nimi na co dzień, inni od czasu do czasu, np. po obfitych i ciężkostrawnych świątecznych posiłkach. Zgaga, ból brzucha, wzdęcia, zaparcia, kolka, odbijanie, uczucie ciężkości i pełności w jelitach – te nieprzyjemne objawy potrafią naprawdę utrudnić codzienne funkcjonowanie. Podpowiadamy, jak sobie z nimi radzić domowymi sposobami. Jakie zioła są dobre na trawienie?

Czytaj więcej...