Znajdź produkt

Porady

Na co i jak stosować zielony jęczmień?

Ostatnio młody zielony jęczmień zyskał dużą popularność jako preparat wspomagający odchudzanie, czy to w formie zielonego proszku do przygotowania koktajli czy w postaci suplementów diety. Ale czy zielony jęczmień rzeczywiście pomaga zrzucić nadprogramowe kilogramy? W jaki jeszcze inny sposób młody jęczmień wpływa korzystnie na zdrowie?

Czytaj więcej...

Wspomóż organizm witaminą D3 – jak uniknąć niedoboru

Choć znamy ją przede wszystkim z jej udziału w budowaniu zdrowych i mocnych kości, to witamina D3 pełni wiele innych ważnych funkcji w organizmie. Coraz częściej zwraca się uwagę na jej wpływ na odporność, witalność i dobre samopoczucie. W naszej strefie klimatycznej istnieje wysokie ryzyko powstania niedoboru witaminy D3, dlatego należy zadbać o jej odpowiednie dostarczenie z dietą i suplementami. Jakie właściwości i działanie ma witamina D3? Jak zapobiegać niedoborom tej witaminy w organizmie?

Czytaj więcej...

Wszystko, co musisz wiedzieć o witaminie D w pytaniach i odpowiedziach

Kiedy słoneczne lato dobiega końca i dużymi krokami przychodzi do nas chłodna, szara jesień, warto przypomnieć sobie o witaminie D. Jak każda witamina, jest ona niezbędna dla utrzymania organizmu w zdrowiu i dobrej formie. Jej fenomen polega na tym, że ludzkie ciało jest w stanie wytwarzać ją samodzielnie w komórkach skóry, pod warunkiem że skóra będzie regularnie otrzymywać odpowiednią dawkę promieni słonecznych. Z tego powodu witamina D bywa czasem nazywana „witaminą słońca". Latem o słońce nietrudno, jednak podczas jesieni, zimy i wiosny ilość światła słonecznego może być niewystarczająca do wytworzenia właściwej dawki witaminy D, dlatego warto szukać jej w innych źródłach. Mogą to być bogate w nią pokarmy, a także suplementy diety.

Czytaj więcej...

Czystek - na co działa i jak go stosować?

Prozdrowotne właściwości czystka i jego dobroczynny wpływ na organizm wynikają przede wszystkim z wysokiej zawartości naturalnych antyoksydantów. Polifenole zawarte w zielu czystka nie tylko stymulują układ odpornościowy do walki z infekcjami, ale także chronią komórki całego organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Czytaj więcej...

Czosnek - niezwykła kariera pewnej rośliny

Nie dowiemy się nigdy, kto i kiedy pierwszy sięgnął po nieduże cebulki, rozpadające się na białe, półksiężycowate ząbki. Wiemy tylko, że było to bardzo dawno temu. Czosnek był znany ludziom ponad 2 tysiące lat przed naszą erą. O jego właściwościach najwcześniej dowiedzieli się mieszkańcy dawnych Chin oraz Egiptu. Już wtedy wykorzystywano go jako pokarm, przyprawę oraz surowiec do sporządzania leków. Mimo upływu czasu czosnek w dalszym ciągu jest znany i popularny. Stanowi niezbędny składnik wielu potraw z różnych części świata. Ze względu na swoje dobroczynne własności otrzymał także miano „naturalnego antybiotyku". Czy istnieją jeszcze inne właściwości czosnku, które powinniśmy znać? Kiedy sięgać po suplementy diety, zawierające go w składzie? Czy istnieją sposoby, aby pozbyć się zapachu czosnku po jego zjedzeniu?

Czytaj więcej...

Czystek. Jakie ma właściwości i co warto o nim wiedzieć?

Od niedawna w aptekach, w zielarniach, a nawet w osiedlowych sklepach z warzywami słychać odmieniane przez wszystkie przypadki słowo „czystek”. Nie da się ukryć, że to zioło zrobiło w ostatnim czasie błyskawiczną karierę, zyskując gdzieniegdzie miano „cudownej rośliny”. Herbata z czystka jest świetną alternatywą dla kawy i herbaty. Wiadomo także, że czystek jest wyjątkowo bogatym źródłem polifenoli, które wywierają pozytywny wpływ funkcjonowanie organizmu. Kto w takim razie może po niego sięgać? Jak przygotowywać z niego herbatę? I czy rzeczywiście jest to wynalazek z ostatnich lat, czy może był znany już wcześniej?

Czytaj więcej...

Nieznane fakty o znanych ziołach

Podstawę dawnej medycyny i farmacji stanowiły rośliny lecznicze. Na strychach aptek suszyły się całe naręcza rozmaitych ziół, a lekarze zalecali je do leczenia wielu dolegliwości. Postępy w przemyśle farmaceutycznym sprawiły, że leki roślinne straciły na znaczeniu, jednak nie można powiedzieć, że zrezygnowano z nich zupełnie. Istnieje kilka gatunków ziół, które większość ludzi zna i z powodzeniem stosuje. Ich działanie najczęściej potrafimy wymienić z pamięci. Mięta pieprzowa reguluje pracę przewodu pokarmowego, rumianek działa rozkurczowo i przeciwzapalnie, melisa- uspokajająco, szałwia- ściągająco, pokrzywa- moczopędnie, senes- przeczyszczająco, a skrzyp polny pomaga w utrzymaniu ładnej skóry i włosów. Zioła to jednak nie tylko medycyna. Na przestrzeni wieków stosowano je także w kuchni, w kosmetyce oraz w innych dziedzinach życia. Co w takim razie wiemy o innych zastosowaniach leczniczych roślin?

Czytaj więcej...

Jak przyrządzać zioła do zaparzania? Kilka dobrych rad

Nie wiadomo dokładnie, kiedy człowiek po raz pierwszy sięgnął po zioła. Tym bardziej fascynujący jest fakt, że mimo upływu tak wielu lat zioła są wciąż popularne. Mogą służyć skutecznie w różnych dolegliwościach, mogą też dostarczać organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Współczesne herbaty ziołowe cechują się wysoką jakością, ponieważ podlegają wnikliwej kontroli na wszystkich etapach produkcji. Wyróżnia je też to, że nie zawierają żadnych sztucznych dodatków. Kiedy w takim razie warto sięgać po zioła do zaparzania i w jaki sposób je przygotowywać, aby wydobyć z nich to, co najcenniejsze?

Czytaj więcej...

Jak wzmocnić organizm? Naturalne sposoby na odporność.

Ludzki układ odpornościowy jest skomplikowanym systemem, złożonym z licznych elementów, rozmieszczonych w różnych częściach organizmu. W jego skład wchodzą m.in. skóra, która jest nieprzepuszczalna dla drobnoustrojów, układ limfatyczny, naturalna flora bakteryjna (np. skóry, jelit, pochwy), białe krwinki i inne komórki, a także liczne wyspecjalizowane białka. Układ immunologiczny jest w stanie reagować na różnego rodzaju zagrożenia (bakterie, wirusy, grzyby, pasożyty) oraz przystosowywać się do takich, z którymi jeszcze nie miał do czynienia. Jego sprawne działanie pozwala unikać chorób infekcyjnych, w tym także infekcji sezonowych, takich jak grypa czy przeziębienie. Warto podczas jesieni i zimy spróbować wzmocnić odporność, aby uniknąć przeziębień i nie chorować.

Czytaj więcej...

Bronchopect suplement diety - naturalne wspomaganie organizmu jesienią i zimą

Koniec  lata  i  powrót  z  wakacji  zapowiadają  nieuchronnie  nadejście jesieni. Wszyscy  pragną,  aby  była  prawdziwie  polska,  mieniąca  się barwami spadających liści, słoneczna, złota i ciepła. Jednakże często ostatnie  miesiące  roku  to  jesienna  szaruga,  padający  i  zacinający  deszcz, przenikliwy i zimny wiatr, a także niskie temperatury. Zmienna jesienna aura, coraz mniej światła słonecznego, pogorszenie się jakości naszego odżywania -  jemy  mniej  świeżych  warzyw  i  owoców,  ograniczenie  przebywania  na świeżym powietrzu oraz stres i przemęczenie spowodowane powrotem do pracy po urlopie, to bodźce, na które jesteśmy w tym czasie ciągle narażeni. Okres jesienny sprzyja zarówno obniżeniu naszego nastroju, jak i naturalnej odporności organizmu.

Czytaj więcej...

Bronchopect i Bronchopect Junior - suplementy diety wspierające gardło, drogi oddechowe i układ odpornościowy

Zima to okres niskich temperatur, zmiennej aury i braku naturalnego światła słonecznego. Ponadto wtedy najczęściej pogarsza się jakość naszego odżywiania - jemy zdecydowanie mniej świeżych warzyw i owoców, pijemy mniej soków. Nie przebywamy już tak często na świeżym powietrzu. To powoduje, że odporność w tym okresie zarówno dorosłych, jak i dzieci gwałtownie spada.

Czytaj więcej...

Wesprzyj swój układ odpornościowy naturalną witaminą C

Kiedy zauważysz pierwsze symptomy osłabienia, sięgnij po witaminę C! Człowiek musi pobierać witaminę C (kwas askorbinowy) wraz z pokarmem lub z suplementami diety, ponieważ synteza tej witaminy nie jest możliwa w naszym organizmie, ze względu na mutację genu kodującego jeden z kluczowych enzymów w szlaku metabolicznym prowadzącym do jej powstawania. Zwierzęta natomiast (oprócz świnki morskiej oraz małp, niektórych ryb i ptaków) posiadają możliwość syntezy tego związku w swoich organizmach, gdyż nie posiadają mutacji tego genu.

Czytaj więcej...

Wiosenne oczyszczanie - ziołowy detoks organizmu

Zioła oczyszczające organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii działają na wiele sposobów. Aby oczyścić organizm na wiosnę, warto sięgnąć po herbaty ziołowe mające właściwości moczopędne, napotne, stymulujące pracę układu pokarmowego, wątroby i dróg żółciowych. Wiosenny detoks z wykorzystaniem ziół doda energii, ułatwi zrzucenie zbędnych kilogramów i poprawi samopoczucie.

Czytaj więcej...

Herbaty ziołowe i tabletki na dobre trawienie

Dolegliwości trawienne to problem, z którym każdy z nas spotyka się na co dzień. Trudności z trawieniem, uczucie pełności, zgaga, bóle brzucha, wzdęcia i zaparcia czy problemy z wątrobą mogą spotkać każdego z nas. Zioła są naturalnym i sprawdzonym sposobem poradzenia sobie z tymi dolegliwościami. Jakie herbaty ziołowe i suplementy diety pomogą w walce o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i zdrowe jelita?

Czytaj więcej...

Ziołowe sposoby na dobre trawienie

Latem dni są długie, słoneczne i ciepłe, miło spędzać jena powietrzu, zwłaszcza wśród przyjaciół i rodziny. Zapewne dlatego taką popularnością cieszą się spotkania przy grillu. Jedzenie aromatycznych i smacznych potraw to niewątpliwa przyjemność, jednak wielu z nas po ich zjedzeniu mogą dokuczać nieprzyjemne objawy ze strony układu trawiennego - zgaga, ból żołądka, ból wątroby, nudności, wzdęcia, odbijanie i uczucie pełności. Określamy je wspólnym mianem „dyspepsja", czyli niestrawność. Nie zawsze występują one u wszystkich, jednak na pewno każdy z nas choć raz skarżył się na któryś z nich. Dlaczego dochodzi do nich częściej właśnie po rodzinnym grillu? Jakie znamy sposoby, żeby uchronić się przed niestrawnością? A może da się sprawić, aby dania z grilla były bardziej lekkostrawne?

Czytaj więcej...