Znajdź produkt

Morwa biała - właściwości i zastosowanie

Morwa biała to roślina o wielokierunkowym zastosowaniu. Przede wszystkim przyczynia się do utrzymania równowagi metabolicznej w organizmie, co wpływa na jej korzystne działanie wspomagające odchudzanie . Liście morwy białej polecane są diabetykom ze względu na ich działanie hipoglikemiczne. Morwa na cukrzycę, na cholesterol, na odchudzanie – na co jeszcze? Morwa biała – jakie ma właściwości i zastosowanie? Kto powinien sięgnąć po preparaty z morwą białą?

Jeszcze do niedawna morwa biała kojarzona była wyłącznie z jedwabiem, bowiem liście tej rośliny są pokarmem dla larw jedwabników. W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszą się także inne właściwości tej drogocennej rośliny. Działanie prozdrowotne mają liście i owoce morwy białej. Te ostatnie wyglądem przypominają jeżyny, jednak – w zależności od odmiany – mają biały, czarny, czerwony lub różowy kolor. Roślina taka jak morwa biała owoce ma jadalne. Można je jeść na surowo, są lekko słodkawe. Dostępna jest także morwa biała suszona.

Wśród najważniejszych składników liści morwy białej wyróżnia się: flawonoidy o silnym działaniu antyoksydacyjnym (w tym także kwercetyna), alkaloidy (w tym kluczowy przy hamowaniu wchłaniania węglowodanów ze światła przewodu pokarmowego związek o nazwie DNJ), witaminy z grupy B: witamina B1 (tiamina), witamina B2 (ryboflawina), witamina B6 (pirydoksyna) oraz witamina PP.

Morwa biała - właściwości

Biała morwa (Morus alba) to roślina o różnych właściwościach. Jadalne owoce morwy białej są wykorzystywane od wieków m.in. jako środek moczopędny oraz pobudzający laktację (produkcję mleka u matek karmiących). W medycynie naturalnej wykorzystuje się także ekstrakty z kory korzenia morwy, który działa ochronnie na nerki i wątrobę.

Morwa biała

Liście białej morwy są polecane diabetykom ze względu na ich działanie hipoglikemiczne. Substancje zawarte w liściach białej morwy obniżają aktywność enzymów biorących udział w rozkładzie węglowodanów w przewodzie pokarmowym, co także wpływa na metabolizm cukrów złożonych (np. skrobi, sacharozy) i ogranicza ich rozkład do łatwo przyswajalnej glukozy. Mówiąc prościej – liście morwy białej powodują, że część węglowodanów nie jest trawiona w jelicie i zostaje wydalona z kałem.

Pamiętajmy, że działanie stabilizujące poziom glukozy we krwi mają jedynie liście, a nie owoce morwy białej. Powinni o tym pamiętać szczególnie diabetycy, ponieważ owoce są bogatym źródłem łatwo przyswajalnych cukrów. Z tego względu nie są wskazane dla osób z chorobami metabolicznymi. Preparaty z morwy białej są dostępne w postaci kapsułek z wyciągiem z liści białej morwy (np. Morwa biała – suplement diety), suszu do zaparzania (morwa biała – herbata) czy tabletek.

Morwa biała – odchudzanie

Hamując aktywność enzymów obecnych w jelicie – glikozydaz, które rozkładają cukry złożone do cukrów prostych, a tym samym ograniczając ich wchłonięcie przez układ pokarmowy, liście morwy białej polecane są również jako wspomagające odchudzanie.

Morwa biała na cholesterol i miażdżycę

Wyciąg z morwy białej ma właściwości antyoksydacyjne, co hamuje utlenianie niektórych frakcji cholesterolu, przez co wspiera utrzymanie jego właściwego poziomu. Podsumowując biała morwa – właściwości:

  • regulacja poziomu glukozy we krwi – polecana osobom z podwyższonym cukrem i problemami metabolicznymi
  • wspomaganie odchudzania – ograniczenie wchłaniania węglowodanów
  • zmniejszenie uczucia łaknienia i nadmiernego apetytu
  • wpieranie utrzymania właściwego poziomu cholesterolu
  • korzystny wpływ na układ nerwowy, poprawę samopoczucia i funkcjonowanie mózgu – dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B