Przeziębienie

Alliofil

Alliofil

  Produkt Roku 2013 w kategorii „Preparaty czosnkowe” Nagroda przyznana przez Wydawnictwo...

czytaj całość

Alliofil® forte

Alliofil® forte

Alliofil forte 350 + 50 mg - suplement diety |...

czytaj całość

Lipa® FIX

Lipa® FIX

LIPA FIX® suplement diety, zioła do zaparzania Lipa fix - TYLKO NATURA...

czytaj całość

Alliofil – lek stosowany w profilaktyce i leczeniu przeziębień, zawierający naturalny czosnek

Czosnek zawiera szeroki wachlarz właściwości leczniczych. Dlatego powinien być dostarczany organizmowi regularnie, a w przypadku większego zapotrzebowania nawet w postaci preparatów leczniczych.

Czosnek - rodzina cebuli

Nie  tylko  powszechnie  rozpoznawalny  (dla niektórych  odstraszający)  zapach  czosnku i cebuli  łączy te dwa produkty  spożywcze. Pochodzą one bowiem z jednej rodziny (cebula z łac. Allium cepa i czosnek z łac. Allium sativum). To właśnie charakterystyczny smak czosnku i cebuli umożliwia łączne ich stosowanie w przygotowywaniu posiłków.

Czosnek jest rośliną uprawną znaną od wieków. Za miejsce jego pochodzenia uznaje się kontynent azjatycki. Obecnie jest uprawiany na każdym kontynencie, natomiast w naturalny  sposób  występuje  praktycznie  na  całej półkuli północnej. W języku potocznym, mówiąc o czosnku mamy na myśli czosnek pospolity (Allium sativum). Warto jednakże zwrócić uwagę na fakt, że obecnie wyróżnia się około 700 gatunków czosnku.

Czy wiesz, że...?

Wzmianki o zastosowaniu czosnku można  odszukać  między  innymi  w  Biblii. Wówczas wykorzystywano go głównie jako  środek  zapobiegający ekspansji pasożytów,  wzmacniający odporność i ułatwiający  trawienie. W starożytnej Grecji  natomiast czosnek  był  używany jako forma pokarmu dla bogów. Potem jako środek leczniczy wszelkich zastosowań. W kulturze indyjskiej czosnek był i  wciąż  pozostaje  symbolem  ochrony przed złem.

Zawartość substancji o korzystnych właściwościach w czosnku

Czosnek  posiada  skład  bardzo  wartościowy pod  kątem  medycznym.  W  każdym  ząbku czosnku znajdują się związki takie jak:

  • błonnik,
  • cukry,
  • alliina (organiczy związek siarki),
  • skordynina (organiczy związek siarki),
  • olejki eteryczne,
  • flawonoidy,
  • flawony,
  • związki śluzowe,
  • witaminy, głównie z grupy B oraz witaminę C,
  • składniki mineralne (selen, fosfor, wapń, żelazo, magnez).

Smak i zapach czosnku

Dlaczego czosnek nieprzyjemnie pachnie?  Przede  wszystkim  dlatego,  że  zawiera  lotne  związki  siarki  (lotne,  czyli nadające zapach powietrzu). Siarka, jak doskonale wiadomo nie jest kojarzona z  miłym  zapachem  (zwykle  jej  zapach określa  się  mianem  „zgniłego  jaja”). W  przypadku  czosnku  nie  stosuje  się takiego  określa,  ponieważ  charakteryzuje  się  on  swoistym  zapachem,  jak już  wspomniano,  często  uznawanym za  odstraszający.  Kolejnym  elementem  wpływającym  na  charakterystyczną  woń  czosnku,  jest  efekt  enzymatycznego  rozpadu  związku  zawartego w  czosnku  (alliiny).  Do  tego  zjawiska dochodzi  w  trakcie  rozgniatania,  rozcinania  i  wyciskania  czosnku.  Pamiętajmy,  że  nie  każdy  jest  zwolennikiem smaku czosnku, ale równocześnie wiele osób  za  nim  przepada.  Intensywność smaku  i  zapachu,  wpływa  niekorzystnie  na  późniejszy  zapach  z  ust,  a  także  zapach  potu.  Z  tego  też  powodu niekiedy  odmawiamy  sobie  przyjemności  w  postaci  potraw  doprawianych czosnkiem, ale na szczęście istnieją na ten  problem  rozwiązania.  Aby  temu zaradzić,  po  spożyciu  potrawy  zawierającej czosnek, można rzuć liść mięty lub gumę miętową. W kwestii zapachu skóry pozostaje dodatkowy wydatek na perfumy, balsamy i dezodoranty do ciała. Najprościej jednak jest przyjmować preparaty  z  wyciągiem  z  czosnku  np. ALLIOFIL,  w  przypadku  których  efekt nieprzyjemnego zapachu z ust, a także zapachu skóry jest zdecydowanie mniej

Działanie terapeutyczne czosnku

1. Wpływ na odporność organizmu

Najbardziej znanym działaniem czosnku jest pozytywny wpływ na odporność organizmu. Czosnek  posiada  miano  „naturalnego  antybiotyku”.  Zawdzięcza  je  właśnie  działaniu bakteriobójczemu  (czyli  działaniu  za  jakie odpowiedzialne  są  antybiotyki)  na  obszarze  układu  oddechowego  i  pokarmowego. Ponadto  charakteryzuje się  właściwościami  grzybobójczymi  i  przeciwpasożytniczymi. Dodatkowo, dzięki zawartości związków  siarki,  angażuje  białe  krwinki  do zwiększenia  swojej  aktywności.  Wówczas poprawione  zostają  funkcje  obronne  organizmu,  ponieważ  to  właśnie  białe  krwinki chronią przed szkodliwym wpływem mikroorganizmów chorobotwórczych.

2. Wpływ na poziom cholesterolu we krwi

Cholesterol, a właściwie jego frakcja LDL (tak zwany  „zły  cholesterol”)  może  w  znaczący sposób  zagrażać  zdrowiu.  Jego  wchłanianie wraz z pokarmem jest nieuniknione, ale równocześnie możliwe do regulacji. Wiemy, które produkty są doskonałym źródłem cholesterolu (tłuste  mięsa,  margaryny,  słodycze),  a  które przyczyniają się do jego obniżenia (warzywa, sterole roślinne). Wiemy również, że smażenie na tłuszczu sprzyja gromadzeniu cholesterolu w  naczyniach  krwionośnych,  a  przyrządzanie potraw na parze i bez tłuszczu zapobiega zbędnej podaży tego groźnego składnika.

Czosnek  jest  także  idealnym  kompanem w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu. Czosnek nie tylko obniża ilość frakcji „złego cholesterolu”, ale również podwyższa frakcję „dobrego cholesterolu”. Czy faktycznie jest to takie istotne? Oczywiście, że tak. W  badaniach  laboratoryjnych  określa  się nie  tylko  stężenie  obydwu  frakcji,  ale  również  proporcję  jaka  między  nimi  zachodzi. I to właśnie proporcja obu typów cholesterolu informuje o faktycznym zagrożeniu dla zdrowia. Czosnek równocześnie normalizuje poziom  trójglicerydów,  które  podobnie  jak cholesterol, mogą utrudniać swobodny przepływ  krwi  przez  naczynia  krwionośne  (doprowadzając  nawet  do  udarów  mózgu,  czy zawałów serca).

3. Wpływ na poziom glukozy

Czosnek  jest  znany  ze  swoich  właściwości hipoglikemizujących, czyli obniżających stężenie glukozy we krwi. Jest to bardzo istotne działanie, biorąc pod uwagę fakt, że cukrzyca stała się chorobą coraz częściej diagnozowaną wśród społeczeństwa.

4. Wpływ na trawienie

Przyjmowanie czosnku w postaci naturalnej, lub w formie preparatów farmaceutycznych np. ALLIOFIL zapewnia  pozytywny  wpływ na trawienie pokarmów. Czosnek charakteryzuje się bowiem działaniem żółciotwórczym, żółciopędnym,  a  także  rozkurczowym  na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego.

5. Wpływ na drogi moczowe

Dzięki  właściwościom  bakteriobójczym,  czosnek może być wykorzystywany w terapii chorób układu moczowego - głównie w infekcjach dróg moczowych.

6. Leczenie owsików

Zdolność  wyciągów  z  czosnku  do  zwalczania pasożytów jest również wykorzystywana w tradycyjnych metodach leczenia owsików u dzieci.

7. Wpływ na gojenie się ran

Właściwości regeneracyjne naskórka są przypisywane  przede  wszystkim  cebuli.  Ale  pamiętajmy, że czosnek jest rośliną pochodzącą z  tego  samego  rodzaju,  więc  również  jemu zawdzięczamy  pozytywny  wpływ  na  proces  gojenia  się  ran.  Stosowanie  wyciągów z czosnku na trudno gojące się rany i blizny umożliwia przyspieszenie procesów naprawczych oraz zmniejszenie widoczności blizny.

8. Działanie przeciwnowotworowe

Obecnie  coraz  częściej  opisywane  są  właściwości  przeciwnowotworowe  czosnku. Działanie  przeciwnowotworowe  może  być kluczowym, a równocześnie prostym sposobem w walce z tak poważnym zagrożeniem dla zdrowia, jakim są nowotwory.

9. Wpływ na ciśnienie tętnicze krwi

Dodatkowym atutem czosnku jest zdolność obniżania ciśnienia tętniczego krwi.

Kto powinien przyjmować czosnek?

Czosnek  może  być  traktowany  jako  forma profilaktyki  miażdżycy,  nadciśnienia  tętniczego,  cukrzycy,  a  także  jako  wsparcie  we właściwym  funkcjonowaniu  układu  odpornościowego,  w  procesach  regeneracyjnych skóry, w dolegliwościach układu trawienia, czy układu moczowego. Wydaje się zatem, że  wobec  tak  licznych  korzystnych  właściwości czosnku, każdy powinien wprowadzić go do codziennej diety (w formie naturalnej, lub w postaci preparatów dostępnych w aptekach – np. ALLIOFIL).

Alliofil - lek zawierający czosnek

Ważne jest to, że ALLIOFIL występuje w postaci  tabletek  dojelitowych  powleczonych  specjalną  otoczką,  która  jest  oporna  na  działanie soku żołądkowego, sprawia, że tabletki ulegają rozpadowi i uwalniają lek dopiero w jelicie cienkim. Zapobiega to przede wszystkim przykremu odbijaniu się, tak jak to ma często miejsce po zjedzeniu  świeżego  czosnku,  jak  również  niepotrzebnemu obciążeniu żołądka. Tabletki ALLIOFIL należy połykać w całości, nie można ich dzielić, czy też rozgryzać, ponieważ zniszczylibyśmy otoczkę leku i substancja czynna uwolniłaby się już w żołądku.

Stosowanie leku Alliofil

Preparat ALLIOFIL stosuje  się  trzy  razy dziennie  po  1  tabletce  (w  profilaktyce  górnych  dróg  oddechowych),  lub  trzy  razy dziennie po 1 do 3 tabletek (wspomagająco w leczeniu łagodnych infekcji górnych dróg oddechowych).  Tabletki  należy  przyjmować po posiłku, bez rozgryzania.

Przeziębienie - porady

Jakie zioła na wzmocnienie odporności przed sezonem grypowym?

Zaczął się sezon jesienno – zimowy, kiedy to pogoda nie zachęca do przebywania na zewnątrz i sprzyja licznym infekcjom. Jak za pomocą naturalnych środków wzmocnić swoją odporność przed sezonem grypowym?...

czytaj całość

Alliofil – lek stosowany w profilaktyce i leczeniu przeziębień, zawierający naturalny czosnek

Czosnek zawiera szeroki wachlarz właściwości leczniczych. Dlatego powinien być dostarczany organizmowi regularnie, a w przypadku większego zapotrzebowania nawet w postaci preparatów leczniczych.

czytaj całość

Rola czosnku w profilaktyce infekcji górnych dróg oddechowych

Przeziębienie i grypa to choroby, które co roku atakują miliony Polaków. W języku potocznym obie nazwy są stosowane zamiennie, choć to zupełnie dwie, różne jednostki chorobowe. By nie mylić przeziębienia...

czytaj całość

Co wiemy o przeziębieniu?

Najczęstszym winowajcą przeziębień jest Rhinowirus. Szczególnie narażeni jesteśmy na jego atak w okresie jesienno-zimowym i u progu wiosny, kiedy nasz układ odpornościowy jest osłabiony i nie wykazuje pełnej gotowości do...

czytaj całość

Jak sprawić, aby przeziębienie i grypa nie położyły nas do łóżka? Proste sposoby na zapobieganie infekcjom

Szacuje się, że każdego roku aż 1/4 z nas wszystkich musi co najmniej jeden raz „przechorować" przeziębienie lub grypę. Złe samopoczucie, które jest związane z infekcjami sezonowymi sprawia, że staramy...

czytaj całość

5 skutecznych, ziołowych domowych sposobów na przeziębienie

Domowe sposoby na przeziębienie z wykorzystaniem ziół i roślin znane są od wieków. Wiedza czerpana z medycyny ludowej pozwala na przygotowanie szybkich i skutecznych preparatów pomocnych w walce z objawami...

czytaj całość