Trawienie

Koper włoski® FIX

Koper włoski® FIX

KOPER WŁOSKI FIX® suplement diety, zioła do zaparzania Koper włoski fix® -...

czytaj całość

Karczoch zwyczajny Tylko natura

Karczoch zwyczajny Tylko natura

Karczoch zwyczajny TYLKO NATURA dzięki zawartości wyciągu z karczocha (Cynara...

czytaj całość

Mięta FIX®

Mięta FIX®

Mięta – wspomaga układ pokarmowy: reguluje wydzielanie soku żołądkowego i...

czytaj całość

Sylimarol® Gastro

Sylimarol® Gastro

Sylimarol® Gastro dzięki zawartości trzech ziół – mięty, kminku i...

czytaj całość

Problemy z trawieniem - jak ich skutecznie uniknąć?

Boże Narodzenie to szczególny czas, którego wszyscy oczekują z niecierpliwością. Spośród innych wolnych dni w kalendarzu święta wyróżniają się niepowtarzalną atmosferą. Jest to czas radości, serdecznych życzeń oraz świętowania w gronie rodziny i przyjaciół. Wspólnie spędzony czas prawie zawsze wiąże się ze wspólnymi posiłkami. W polskiej tradycji największą rolę odgrywa wigilijna wieczerza, podczas której całe rodziny zasiadają do suto zastawionego stołu. Często jednak zdarza się, że podczas wigilii świąteczna beztroska schodzi na dalszy plan, ponieważ dopada nas niestrawność.

Wigilijne potrawy - smakowite i ciężkostrawne

Wszystkie kraje, w których obchodzi się święta Bożego Narodzenia mają swoje własne świąteczne tradycje, a wśród nich także specyficzne świąteczne potrawy. W Danii jest to na przykład pieczona kaczka, w Norwegii - żeberka wieprzowe, a we Francji - indyk. Na tle zwyczajów innych narodów tradycyjna polska kolacja wigilijna wyróżnia się obfitością. Nigdzie indziej na świecie podczas wigilii nie podaje się tylu potraw, co u nas. Według starego obyczaju powinno ich być dwanaście. Istnieje też przesąd, aby koniecznie spróbować każdej z nich. Ma to zapewnić w nadchodzącym roku szczęście i dostatek. Trudno się więc dziwić, że dla wielu ludzi święta oznaczają wyłącznie problemy z trawieniem mimo, że powinny kojarzyć się ze spokojnym spędzaniem czasu wśród najbliższych.

Ilość spożywanego jedzenia nie jest jedyną przyczyną poświątecznej niestrawności. Polskie dania wigilijne przygotowywane są w większości z wyjątkowo ciężkostrawnych składników. Tradycyjny karp jest bardzo tłusty, kapusta z grochem często powoduje wzdęcia, suszone grzyby zmuszają układ trawienny człowieka do wyjątkowo intensywnej pracy. Także mak - składnik kresowej kutii i górnośląskich makówek nie wszystkim odpowiada. Nawet suszone owoce (śliwki, jabłka, gruszki) z kompotu mogą u niektórych wywołać dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Dodatkiem do wigilijnych dań często bywa cola, napoje gazowane lub alkoholowe. Wprawdzie nie są one częścią tradycji, ale pomimo tego trafiają na świąteczny stół. W ten sposób otrzymujemy mieszankę, która bardzo obciąża żołądek i wątrobę. Radość ze świętowania ucieka wtedy daleko, a kolejne dni Bożego Narodzenia kojarzą się tylko z bólem żołądka, wzdęciem i gazami.

Zioła na trawienie - mięta, rumianek i kminek

Ratunkiem w dolegliwościach trawiennych od najdawniejszych czasów były zioła. Opisywano je w zielnikach, dziełach medycznych, a także w książkach kucharskich, ponieważ rośliny lecznicze nierzadko pełniły rolę roślin przyprawowych. Wiele z nich przetrwało próbę czasu i zachowało popularność aż do tej pory.

Dziś, kiedy słyszymy „zioła na niestrawność", pierwszym skojarzeniem prawie zawsze jest mięta. Roślina ta pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego i była znana już w czasach starożytnych. Papirus Ebersa, egipski podręcznik lekarski sprzed ponad trzech i pół tysiąca lat wymienia miętę jako lek łagodzący bóle żołądka. Pliniusz Starszy, rzymski badacz przyrody, pisał o niej jako o środku pobudzającym apetyt i wspierającym trawienie. Mięta pojawia się także na kartach Biblii oraz wśród greckich mitów. Liście mięty pieprzowej zwiększają wydzielanie soków żołądkowych, wzmagają wydzielanie żółci i wspomagają pracę jelit.

Inną znaną rośliną, której stosowanie pomaga poprawić trawienie jest rumianek. Podobnie jak miętę, znali i cenili go dawni Egipcjanie. Według nich była to roślina przewyższająca inne pod względem dobroczynnych właściwości. Ziele rumianku było używane też przez lekarzy w starożytnej Grecji i Rzymie, a także w kolejnych epokach. Wyciąg z rumianku po podaniu doustnym ma działanie przeciwzapalne i przeciwskurczowe, zwłaszcza w odniesieniu do przewodu pokarmowego.

Rośliną, która może być zarówno cenionym lekiem, jak i przyprawą jest kminek. Do tej pory stosowany jest jako środek zapobiegający wzdęciom i poprawiający trawienie. Owoce kminku nadają się doskonale do przyprawiania mięs i dań z kapusty. Z tego względu stały się ważną częścią kuchni niemieckiej i austriackiej, które słyną z tego rodzaju potraw.

Dobroczynne właściwości wyciągów z liści mięty, ziela rumianku i owoców kminku łączy w sobie preparat Sylimarol Gastro. Jego składniki wspomagają proces trawienia oraz działają rozkurczowo i wiatropędnie. Dodatkowo zawarty w nim wyciąg z ziela ostropestu plamistego wspiera prawidłową pracę wątroby, regenerując jej komórki oraz chroniąc je przed szkodliwym wpływem np. alkoholu. Zioła wchodzące w skład suplementu pochodzą z kontrolowanych upraw, a proces jego produkcji i dystrybucji podlega rygorystycznemu nadzorowi, dlatego Sylimarol Gastro z pewnością jest produktem godnym zaufania.

Czy istnieją jeszcze inne skuteczne zioła na niestrawność?

Przyprawy, które dodaje się do różnych potraw nie muszą wpływać tylko na ich smak. Wiele roślin przyprawowych ma jednocześnie pozytywny wpływ na układ trawienny. Niektóre z nich zwiększają wydzielanie soków trawiennych, co ma bezpośredni wpływ na pobudzenie apetytu. Najlepiej nadają się do tego zioła o ostrym, intensywnym smaku, takie jak pieprz, czosnek, gorczyca czy imbir. Inne, tak samo jak opisywany powyżej kminek, chronią przed powstawaniem wzdęć, skurczów i kolki. Przykładem może być koper włoski, anyż albo lubczyk. Kurkuma, składnik przyprawy curry, wspomaga wydzielanie żółci, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako dodatek do bardzo tłustych dań. Podobnie działają również majeranek i rozmaryn.

Podczas przygotowywania wigilijnych potraw według tradycyjnych przepisów warto mieć na uwadze, jakie przyprawy trafiają do najbardziej ciężkostrawnych dań. Czasem mała zmiana może sprawić, że staną się one dużo mniej problematyczne. Można też sięgnąć po zupełnie nowe przepisy, które pozwolą na odkrycie innych smaków dobrze znanych dań. Eksperymenty ze smakami można podjąć nie tylko od święta, aby następnie obserwować, które ziołowe dodatki służą nam najlepiej.

Trochę zapomnianym sposobem na dobre samopoczucie po obfitym posiłku są tradycyjne, świąteczne pierniki. Podane na koniec wigilijnej wieczerzy również mogą w pewnym stopniu złagodzić problemy z trawieniem. Dzieje się tak, ponieważ do ciasta piernikowego dodaje się różne ostre przyprawy. Zazwyczaj są to cynamon, imbir, goździki, kardamon i gałka muszkatołowa. Zioła te są źródłem charakterystycznego, pikantnego smaku, a jednocześnie wspierają pracę przewodu pokarmowego. Zwyczaj podawania pierników po obfitych posiłkach pochodzi ze średniowiecza. Do Europy trafił z Azji Mniejszej i szybko stał się popularny w Szwecji, Niemczech, Holandii oraz w Polsce. Dziś o dobroczynnych własnościach pierników już niemal zapomniano.

Na koniec należy też wspomnieć o starej zasadzie, pomagającej chronić nie tylko przed niestrawnością, a mianowicie „Lepiej zapobiegać, niż leczyć". W odniesieniu do świątecznego stołu oznacza ona, że dobrym sposobem na uniknięcie niestrawności na pewno będzie odrobina umiaru w jedzeniu.

Trawienie - porady

Problemy z trawieniem - jak ich skutecznie uniknąć?

Boże Narodzenie to szczególny czas, którego wszyscy oczekują z niecierpliwością. Spośród innych wolnych dni w kalendarzu święta wyróżniają się niepowtarzalną atmosferą. Jest to czas radości, serdecznych życzeń oraz świętowania w...

czytaj całość

Zioła pomogą Ci na wakacyjne problemy z trawieniem

Sezon grillowy w pełni, a wraz z nim ciężkostrawne i tłuste mięsne potrawy z rusztu. Ale wakacyjne problemy z trawieniem mają źródło nie tylko w grillowych ucztach. Pamiętajmy, że zaparcia...

czytaj całość

Usprawnij trawienie – naturalnie

Jeżeli twój organizm ma problemy z prawidłowym trawieniem, możesz odczuwać takie dolegliwości jak wzdęcia, uczucie pełności, bóle brzucha, nudności, czy zaparcia. Dowiedz się, w jaki sposób możesz wspomóc procesy trawienne...

czytaj całość

Karczoch zwyczajny - właściwości i zastosowanie

Karczoch zwyczajny, nie dość że niskokaloryczny i wspomagający odchudzanie, to dzięki zawartości cynaryny wpływa korzystnie na trawienie, pracę wątroby i poziom cholesterolu we krwi. Dlaczego warto włączyć karczocha do diety...

czytaj całość

Ziołowe sposoby na dobre trawienie

Latem dni są długie, słoneczne i ciepłe, miło spędzać jena powietrzu, zwłaszcza wśród przyjaciół i rodziny. Zapewne dlatego taką popularnością cieszą się spotkania przy grillu. Jedzenie aromatycznych i smacznych potraw...

czytaj całość

Morwa biała - na cukrzycę i na odchudzanie. Właściwości i zastosowanie morwy białej.

Soki, suplementy, herbata z morwy białej, a nawet nalewki i konfitury mają szerokie zastosowanie w fitoterapi i w kuchni. Najważniejsze z nich to utrzymanie równowagi przemian metabolicznych węglowodanów w organizmie...

czytaj całość

Wiosenne oczyszczanie - ziołowy detoks organizmu

Zioła oczyszczające organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii działają na wiele sposobów. Aby oczyścić organizm na wiosnę, warto sięgnąć po herbaty ziołowe mające właściwości moczopędne, napotne, stymulujące pracę...

czytaj całość

Herbaty ziołowe i tabletki na dobre trawienie

Dolegliwości trawienne to problem, z którym każdy z nas spotyka się na co dzień. Trudności z trawieniem, uczucie pełności, zgaga, bóle brzucha, wzdęcia i zaparcia czy problemy z wątrobą mogą...

czytaj całość

Zioła i domowe sposoby na dobre trawienie

Problemy z trawieniem dotyczą niemal każdego z nas. Niektórzy borykają się z nimi na co dzień, inni od czasu do czasu, np. po obfitych i ciężkostrawnych świątecznych posiłkach. Zgaga, ból...

czytaj całość