Trawienie

Koper włoski® FIX

Koper włoski® FIX

KOPER WŁOSKI FIX® suplement diety, zioła do zaparzania Koper włoski fix® -...

czytaj całość

Karczoch zwyczajny Tylko natura

Karczoch zwyczajny Tylko natura

Karczoch zwyczajny TYLKO NATURA dzięki zawartości wyciągu z karczocha (Cynara...

czytaj całość

Mięta FIX®

Mięta FIX®

Mięta – wspomaga układ pokarmowy: reguluje wydzielanie soku żołądkowego i...

czytaj całość

Sylimarol® Gastro

Sylimarol® Gastro

Sylimarol® Gastro dzięki zawartości trzech ziół – mięty, kminku i...

czytaj całość

Ziołowe sposoby na dobre trawienie

Latem dni są długie, słoneczne i ciepłe, miło spędzać jena powietrzu, zwłaszcza wśród przyjaciół i rodziny. Zapewne dlatego taką popularnością cieszą się spotkania przy grillu. Jedzenie aromatycznych i smacznych potraw to niewątpliwa przyjemność, jednak wielu z nas po ich zjedzeniu mogą dokuczać nieprzyjemne objawy ze strony układu trawiennego - zgaga, ból żołądka, ból wątroby, nudności, wzdęcia, odbijanie i uczucie pełności. Określamy je wspólnym mianem „dyspepsja", czyli niestrawność. Nie zawsze występują one u wszystkich, jednak na pewno każdy z nas choć raz skarżył się na któryś z nich. Dlaczego dochodzi do nich częściej właśnie po rodzinnym grillu? Jakie znamy sposoby, żeby uchronić się przed niestrawnością? A może da się sprawić, aby dania z grilla były bardziej lekkostrawne?

Dlaczego po jedzeniu grillowanych potraw możemy odczuwać ból żołądka i inne objawy niestrawności?

Przyczyny niestrawności mogą być różne. Zazwyczaj mówi się, że powodem wzdęcia, zgagi lub innych dolegliwości jest ciężkostrawne jedzenie, jednak to stwierdzenie nie jest do końca prawdziwe. Wielu osobom nie służą potrawy, które są lekkie, ale jednocześnie mocno przyprawione, pikantne lub marynowane. Duża ilość przypraw pobudza żołądek do intensywnej pracy, co może skończyć się atakiem zgagi.

Do niestrawności przyczyniają się również zdenerwowanie i stres. Podczas weekendowego spotkania ze znajomymi, powinniśmy unikać drażliwych tematów, pośpiechu i starać się spędzić ten czas możliwie spokojnie.

Trzecią możliwą przyczyną niestrawności po spotkaniu przy grillu jest alkohol. Każda jego ilość, nawet ta umiarkowana, jest obciążeniem dla wątroby, ponieważ właśnie tam odbywa się proces detoksykacji tego związku. Poza tym zawsze jest to dodatkowa porcja kalorii do strawienia. Niestrawność może być również wywoływana przez obecny w grillowanym mięsie tłuszcz. Kiełbasy, kaszanki i karkówka mogą zawierać jego sporą ilość. Wprawdzie podczas pieczenia na grillu część tłuszczu z mięsa wytapia się, jednak nie da się go usunąć w całości. Proces trawienia tłuszczu trwa dłużej, niż innych składników odżywczych i niekiedy mocno angażuje woreczek żółciowy, a pośrednio także wątrobę, która odpowiada za wytwarzanie żółci. W końcu należy pamiętać o tym, że częstym powodem problemów z trawieniem jest nadmiar jedzenia. Jeżeli po wieczornym grillu odczuwamy uczucie pełności lub wzdęcie, jest całkiem prawdopodobne, że po prostu zjedliśmy zbyt dużo i organizm będzie potrzebował więcej czasu, aby strawić wszystkie potrawy.

Jakie wybierać zioła na wątrobę i lepsze trawienie?

Na dolegliwości ze strony układu trawiennego natura proponuje nam cały szereg różnych ziół w postaci tabletek albo ziołowych herbat. Są bezpieczne dla naszego organizmu, dlatego możemy przyjmować je bez obaw. Mięta pieprzowa reguluje wydzielanie soku żołądkowego i żółci, a także ułatwia trawienie. Rumianek pospolity reguluje pracę jelit, wpływa korzystnie na apetyt oraz zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się gazów. Te dwie rośliny mają postać ziół do zaparzania, które można pić w trakcie lub po posiłku. Jedną saszetkę zalewamy w kubku wrzącą wodą i zaparzamy pod przykryciem od 5 do 8 minut. Mięta i rumianek wchodzą również w skład suplementu diety Sylimarol Gastro. Jest to preparat wspomagający proces trawienia, działający rozkurczająco i wiatropędnie oraz wspierający właściwą pracę wątroby. Oprócz wyciągów z liści mięty i ziela rumianku Sylimarol Gastro zawiera wyciąg z owoców ostropestu plamistego oraz owoce kminku zwyczajnego. Ostropest ma pozytywny wpływ na wątrobę, pomaga w jej regeneracji i chroni przed szkodliwym wpływem, np. alkoholu. Kminek działa wiatropędnie i rozluźnia mięśnie przewodu pokarmowego. Zalecane dzienne spożycie suplementu Sylimarol Gastro to dwie kapsułki dziennie. Wyciąg z owoców ostropestu wchodzi w skład również innych preparatów: Sylimarol 35, Sylimarol 70, Sylivit 150, Sylicynar i Syliflex. Są one przeznaczone do stosowania w różnych dolegliwościach wątroby oraz w niestrawności. Każdy z nich ma swój schemat dawkowania, uzależniony od tego, w jakiej sytuacji jest stosowany.

Co zrobić, aby wieczór przy grillu nie skończył się niestrawnością?

Jeżeli sami zapraszamy gości na letniego grilla, możemy skorzystać z kilku sposobów, które sprawią, że zapamiętają oni wyśmienity smak potraw i wyjątkową atmosferę spotkania, a nie to, że po wszystkim rozbolały ich brzuchy. W tym celu warto zapomnieć o utartym schemacie, który mówi, że do pieczenia nadają się tylko kiełbasy, kaszanka, boczek i karkówka. Znacznie bardziej lekkostrawna, a przy tym zdrowsza może być pierś z kurczaka lub indyka. Należy tylko pamiętać, aby mięso przed upieczeniem odpowiednio zamarynować. Jest to mięso chude, dlatego położone na grillu zupełnie bez marynaty wyschłoby dosyć szybko i stałoby się bardzo twarde. Istnieje mnóstwo przepisów na smaczne marynaty do kurczaka i indyka. Innym zdrowym i lekkim wyborem mogą być grillowane ryby, np. łosoś. Można je przyprawiać na wiele sposobów, aby wydobyć z nich jak najwięcej smaku. Jeżeli nie chcemy zrezygnować z pieczonej kiełbasy, możemy wybrać takie, które zawiera mniej tłuszczu, niż zwykłe wędliny wieprzowe. Ciekawym wyborem może być na przykład kiełbasa z mięsa drobiowego. Jeżeli natomiast najbardziej odpowiada nam wieprzowina, to powinniśmy wybierać kawałki, zawierające najmniej tłuszczu. Może to być schab, polędwica lub szynka. Przed upieczeniem warto odciąć tłuste fragmenty i zamarynować mięso, aby nie wyschło podczas pieczenia. Dla fanów grillowanych własnoręcznie burgerów również jest rada- można je podawać bez plasterka sera w środku. Żółty ser jest dość tłusty, słony i ciężkostrawny, dlatego rezygnacja z niego przyniesie niewątpliwą korzyść dla przewodu pokarmowego.

Dodatki do mięsnych dań także mogą być mniej lub bardziej lekkostrawne. Wszelkie sałatki ze śmietaną i majonezem to niezbyt dobry wybór. Lepsze będą surówki ze świeżych jarzyn, skropione odrobiną octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Można też podpiekać warzywa na grillu lub robić z nich warzywne szaszłyki. Możliwości jest tutaj mnóstwo i każdy może znaleźć coś, co będzie smakowało gościom, a przy okazji będzie lekkostrawne. Jeżeli chcielibyśmy rozpocząć spotkanie od czegoś słodkiego, to zamiast ciastek z kremem możemy podać sałatkę owocową (niekoniecznie z bitą śmietaną), a zamiast lodów śmietankowych - owocowy sorbet. Dla piwa także można znaleźć alternatywę. Bezalkoholowe piwo typu light nie ustępuje smakiem innym gatunkom piwa, ponadto zawiera znacznie mniej kalorii. Dzięki tym sposobom spotkania przy grillu pozostaną w pamięci wszystkich na długo.

 

 

 

Trawienie - porady

Problemy z trawieniem - jak ich skutecznie uniknąć?

Boże Narodzenie to szczególny czas, którego wszyscy oczekują z niecierpliwością. Spośród innych wolnych dni w kalendarzu święta wyróżniają się niepowtarzalną atmosferą. Jest to czas radości, serdecznych życzeń oraz świętowania w...

czytaj całość

Usprawnij trawienie – naturalnie

Jeżeli twój organizm ma problemy z prawidłowym trawieniem, możesz odczuwać takie dolegliwości jak wzdęcia, uczucie pełności, bóle brzucha, nudności, czy zaparcia. Dowiedz się, w jaki sposób możesz wspomóc procesy trawienne...

czytaj całość

Zioła i domowe sposoby na dobre trawienie

Problemy z trawieniem dotyczą niemal każdego z nas. Niektórzy borykają się z nimi na co dzień, inni od czasu do czasu, np. po obfitych i ciężkostrawnych świątecznych posiłkach. Zgaga, ból...

czytaj całość

Herbaty ziołowe i tabletki na dobre trawienie

Dolegliwości trawienne to problem, z którym każdy z nas spotyka się na co dzień. Trudności z trawieniem, uczucie pełności, zgaga, bóle brzucha, wzdęcia i zaparcia czy problemy z wątrobą mogą...

czytaj całość

Wiosenne oczyszczanie - ziołowy detoks organizmu

Zioła oczyszczające organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii działają na wiele sposobów. Aby oczyścić organizm na wiosnę, warto sięgnąć po herbaty ziołowe mające właściwości moczopędne, napotne, stymulujące pracę...

czytaj całość

Karczoch zwyczajny - właściwości i zastosowanie

Karczoch zwyczajny, nie dość że niskokaloryczny i wspomagający odchudzanie, to dzięki zawartości cynaryny wpływa korzystnie na trawienie, pracę wątroby i poziom cholesterolu we krwi. Dlaczego warto włączyć karczocha do diety...

czytaj całość

Ziołowe sposoby na dobre trawienie

Latem dni są długie, słoneczne i ciepłe, miło spędzać jena powietrzu, zwłaszcza wśród przyjaciół i rodziny. Zapewne dlatego taką popularnością cieszą się spotkania przy grillu. Jedzenie aromatycznych i smacznych potraw...

czytaj całość

Zioła pomogą Ci na wakacyjne problemy z trawieniem

Sezon grillowy w pełni, a wraz z nim ciężkostrawne i tłuste mięsne potrawy z rusztu. Ale wakacyjne problemy z trawieniem mają źródło nie tylko w grillowych ucztach. Pamiętajmy, że zaparcia...

czytaj całość

Morwa biała - na cukrzycę i na odchudzanie. Właściwości i zastosowanie morwy białej.

Soki, suplementy, herbata z morwy białej, a nawet nalewki i konfitury mają szerokie zastosowanie w fitoterapi i w kuchni. Najważniejsze z nich to utrzymanie równowagi przemian metabolicznych węglowodanów w organizmie...

czytaj całość