Trawienie

Koper włoski® FIX

Koper włoski® FIX

KOPER WŁOSKI FIX® suplement diety, zioła do zaparzania Koper włoski fix® -...

czytaj całość

Karczoch zwyczajny Tylko natura

Karczoch zwyczajny Tylko natura

Karczoch zwyczajny TYLKO NATURA dzięki zawartości wyciągu z karczocha (Cynara...

czytaj całość

Mięta FIX®

Mięta FIX®

Mięta – wspomaga układ pokarmowy: reguluje wydzielanie soku żołądkowego i...

czytaj całość

Sylimarol® Gastro

Sylimarol® Gastro

Sylimarol® Gastro dzięki zawartości trzech ziół – mięty, kminku i...

czytaj całość

Morwa biała - na cukrzycę i na odchudzanie. Właściwości i zastosowanie morwy białej.

Soki, suplementy, herbata z morwy białej, a nawet nalewki i konfitury mają szerokie zastosowanie w fitoterapi i w kuchni. Najważniejsze z nich to utrzymanie równowagi przemian metabolicznych węglowodanów w organizmie oraz ograniczenie wchłaniania cukrów. Morwa biała jest stosowana w cukrzycy i pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Jak stosować morwę białą? Jakie właściwości ma ta niezwykła roślina?

Najczęściej wykorzystuje się właściwości morwy białej (Morus alba), choć stosuje się także morwę czarną, różową i czerwoną. Surowce pozyskiwane są z niemal całej rośliny morwy białej – z liści, korzeni oraz z jadalnych owoców. Zdecydowanie najbogatszym źródłem aktywnych substancji o dobroczynnym wpływie na zdrowie są liście morwy. Herbaty i suplementy diety z morwy białej oparte są właśnie na wyciągach z liści, które są bogatym źródłem witamin z grupy B (B1 – tiaminy, B2 – ryboflawiny, B6 – pirydoksyny) oraz witaminy PP (kwasu nikotynowego). Liście z morwy białej zawierają substancje obniżające poziom cukru we krwi, regulujące gospodarkę węglowodanową. jadalne słodkie owoce poprawiają pracę jelit, łagodzą objawy choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz usuwają z organizmu wolne rodniki.

Morwa biała na cukrzycę – jak działa?

Składniki zawarte w liściach morwy białej hamują aktywność enzymów, które rozkładają cukry złożone (sacharozę i skrobię) na cukry proste (np. glukozę), co skutkuje ograniczeniem ich wchłaniania w przewodzie pokarmowym. W ten sposób część węglowodanów pozostaje niestrawiona i wydalona z organizmu. To z kolei obniża poziom cukru we krwi. Dlatego napary i suplementy diety oparte na wyciągach z liści morwy białej są wartościowym napojem nie tylko dla diabetyków, ale także dla osób odchudzających się.

Morwa biała dla osób z nadwagą

Mniej glukozy w organizmie to mniejsze odkładanie się tkanki tłuszczowej. W ten sposób składniki morwy białej, poprzez blokadę rozkładu węglowodanów i zmniejszone wchłanianie cukrów obniżają liczbę kalorii dostarczonych z pokarmami do organizmu. W konsekwencji wymiernie wspomagają proces odchudzania się. Przekładając to na praktyczny język – skrobia z makaronów i ziemniaków tylko w ograniczonym stopniu wpływa na stężenie glukozy we krwi. Co więcej – składniki morwy białej zmniejszają także łaknienie, szczególnie na słodycze. Te właściwości morwy białej sprawiają, że jest ona skutecznym sojusznikiem w walce z nadprogramowymi kilogramami.

Morwa biała – jak stosować?

Jest wiele sposobów na wykorzystanie prozdrowotnych właściwości morwy białej. Na rynku dostępne są suszone owoce morwy białej – to słodka przekąska bez pestek, polecana szczególnie cukrzykom. Świeże owoce morwy białej są jadalne, słodkie, choć lekko mdławe, mogą być spożywane nawet przez dzieci. Wyglądem przypominają jeżyny. Owoce morwy (także czerwonej i czarnej, choć te bardzo rzadko występują w Polsce) wykorzystuje się także do produkcji nalewek, soków, win, kompotów, likierów, dżemów i marmolad. Nalewki, soki i syropy z morwy mają działanie przeciwzapalne i obkurczają śluzówkę dróg oddechowych. Stąd ich wykorzystanie w medycynie ludowej w walce z infekcjami, w leczeniu kaszlu, czy bronchitu.

Popularne jest stosowanie morwy białej poprzez picie naparów. W sklepach zielarskich można dostać suszone liście morwy białej do samodzielnego przygotowania herbat ziołowych oraz jako dodatek do mieszanek ziołowych. W medycynie ludowej napary z morwy białej wykorzystywane są od wieków jako środek przeciwgorączkowy, moczopędny oraz pobudzający laktację. Dużo wygodniejszą formą jest regularne zażywanie ekstraktów z liści morwy białej w postaci suplementów diety, np. w postaci kapsułek z wyciągiem z liści morwy białej.

Trawienie - porady

Problemy z trawieniem - jak ich skutecznie uniknąć?

Boże Narodzenie to szczególny czas, którego wszyscy oczekują z niecierpliwością. Spośród innych wolnych dni w kalendarzu święta wyróżniają się niepowtarzalną atmosferą. Jest to czas radości, serdecznych życzeń oraz świętowania w...

czytaj całość

Ziołowe sposoby na dobre trawienie

Latem dni są długie, słoneczne i ciepłe, miło spędzać jena powietrzu, zwłaszcza wśród przyjaciół i rodziny. Zapewne dlatego taką popularnością cieszą się spotkania przy grillu. Jedzenie aromatycznych i smacznych potraw...

czytaj całość

Usprawnij trawienie – naturalnie

Jeżeli twój organizm ma problemy z prawidłowym trawieniem, możesz odczuwać takie dolegliwości jak wzdęcia, uczucie pełności, bóle brzucha, nudności, czy zaparcia. Dowiedz się, w jaki sposób możesz wspomóc procesy trawienne...

czytaj całość

Morwa biała - na cukrzycę i na odchudzanie. Właściwości i zastosowanie morwy białej.

Soki, suplementy, herbata z morwy białej, a nawet nalewki i konfitury mają szerokie zastosowanie w fitoterapi i w kuchni. Najważniejsze z nich to utrzymanie równowagi przemian metabolicznych węglowodanów w organizmie...

czytaj całość

Zioła i domowe sposoby na dobre trawienie

Problemy z trawieniem dotyczą niemal każdego z nas. Niektórzy borykają się z nimi na co dzień, inni od czasu do czasu, np. po obfitych i ciężkostrawnych świątecznych posiłkach. Zgaga, ból...

czytaj całość

Wiosenne oczyszczanie - ziołowy detoks organizmu

Zioła oczyszczające organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii działają na wiele sposobów. Aby oczyścić organizm na wiosnę, warto sięgnąć po herbaty ziołowe mające właściwości moczopędne, napotne, stymulujące pracę...

czytaj całość

Zioła pomogą Ci na wakacyjne problemy z trawieniem

Sezon grillowy w pełni, a wraz z nim ciężkostrawne i tłuste mięsne potrawy z rusztu. Ale wakacyjne problemy z trawieniem mają źródło nie tylko w grillowych ucztach. Pamiętajmy, że zaparcia...

czytaj całość

Karczoch zwyczajny - właściwości i zastosowanie

Karczoch zwyczajny, nie dość że niskokaloryczny i wspomagający odchudzanie, to dzięki zawartości cynaryny wpływa korzystnie na trawienie, pracę wątroby i poziom cholesterolu we krwi. Dlaczego warto włączyć karczocha do diety...

czytaj całość

Herbaty ziołowe i tabletki na dobre trawienie

Dolegliwości trawienne to problem, z którym każdy z nas spotyka się na co dzień. Trudności z trawieniem, uczucie pełności, zgaga, bóle brzucha, wzdęcia i zaparcia czy problemy z wątrobą mogą...

czytaj całość