Wątroba

Sylicynar®

Sylicynar®

Substancja czynna: 140 mg wyciągu suchego z ziela karczocha (Cynarae herbae...

czytaj całość

Sylimarol 35® mg

Sylimarol 35® mg

  Produkt Roku 2013 w kategorii „Preparaty na wątrobę” Nagroda przyznana przez...

czytaj całość

Sylimarol 70® mg

Sylimarol 70® mg

    Produkt Roku 2013 w kategorii „Preparaty na wątrobę” Nagroda przyznana przez...

czytaj całość

Sylimarol® Vita 150

Sylimarol® Vita 150

Substancja czynna: Wyciąg suchy z łuski ostropestu plamistego (Silybi mariani fructus...

czytaj całość

Sylimarol® Detox

Sylimarol® Detox

Sylimarol® Detox to kompozycja 4 składników: ziela skrzypu, liści pokrzywy,...

czytaj całość

Ostropest plamisty Tylko natura

Ostropest plamisty Tylko natura

Ostropest plamisty TYLKO NATURA dzięki zawartości wyciągu z ostropestu (Silybum...

czytaj całość

Essylimar 100 mg®

Essylimar 100 mg®

Produkt leczniczy przeznaczony do tradycyjnego stosowania w wymienionych wskazaniach, jego...

czytaj całość

Zielony jęczmień, ostropest plamisty i karczoch zwyczajny. Co warto wiedzieć o tych trzech ziołach?

Jeszcze do niedawna jęczmień kojarzył się z rozległymi polami, na których uprawia się go w różnych częściach świata, z mąką i kaszą jęczmienną oraz z surowcem do warzenia piwa i wytwarzania whisky. Jęczmień towarzyszy człowiekowi już od epoki kamiennej i jest jednym z najbardziej znanych zbóż. Od kilku lat dużą popularnością cieszy się także młody zielony jęczmień. Młode pędy jęczmienia są bardzo bogatym źródłem różnych składników odżywczych, a podawane w postaci kapsułek stanowią świetny suplement diety. Ostropest plamisty jest znany od starożytności i już wtedy był cennym surowcem do przygotowywania różnych specyfików. Karczoch zwyczajny również jest rośliną znaną od czasów starożytnych. Stanowił i do tej pory stanowi ważny składnik kuchni śródziemnomorskiej. Oprócz tego wchodzi w skład licznych preparatów ziołowych. Jakie właściwości sprawiają, że te trzy rośliny są tak poszukiwanymi suplementami diety? Kto powinien sięgać po preparaty, zawierające je w swoim składzie? Czy suplementy zawierające zielony jęczmień, ostropest i karczoch mogą być zażywane razem?

Na czym polega fenomen zielonego jęczmienia?

Na pierwszy rzut oka zielone pędy jęczmienia wcale nie wyglądają imponująco. Można je łatwo pomylić z młodą trawą, ponieważ mają świeżą, zieloną barwę. Dlaczego w takim razie cieszą się one takim zainteresowaniem? Niesamowity potencjał młodego jęczmienia bierze się z dużej liczby zawartych w nim składników czynnych: witamin (B1, B2, B6, B12, kwas foliowy i kwas pantotenowy), minerałów (potas, wapń, żelazo fosfor, magnez), błonnika, aminokwasów, chlorofilu i beta- sitosterolu. Ocenia się, że kiedy młode pędy jęczmienia mają po 30- 35 cm wysokości, są najbogatsze w substancje aktywne, a z ich dobrodziejstw mogą korzystać także ludzie. Witaminy z grupy B wpływają na prawidłowy stan licznych tkanek i organów, m.in. układu nerwowego, krwionośnego i pokarmowego. Są również niezbędne do właściwej pracy wątroby. Witamina B12 jest niezbędna w procesie wytwarzania czerwonych krwinek. Zielony jęczmień jest jej dobrym źródłem, dlatego może być polecany osobom na diecie wegetariańskiej. Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu konieczne są także beta- karoten, kwas foliowy i kwas pantotenowy. Substancje pochodzące z młodych pędów jęczmienia usuwają z organizmu wolne rodniki tlenowe, chroniąc go przed stresem oksydacyjnym. Na szczególną uwagę zasługuje także błonnik. Związek ten ma zdolność pęcznienia pod wpływem wody. W ten sposób wypełnia żołądek, wywołując poczucie sytości, dlatego może być pomocny podczas odchudzania. Beta- sitosterol z kolei jest związkiem, który hamuje wchłanianie cholesterolu i przyspiesza jego rozkład. Jego obecność sprawia, że zielony jęczmień może być polecany osobom, które muszą zwracać uwagę na poziom cholesterolu we krwi. Ponadto zielony jęczmień wspiera witalność organizmu oraz pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego. Zalecane dawkowanie suplementu diety z serii „Tylko natura" to 2 kapsułki dziennie, co odpowiada 400 mg zielonego jęczmienia.

Kiedy i jak stosować ostropest plamisty?

Ostropest plamisty wyglądem przypomina oset. Nic dziwnego- jest to roślina bardzo blisko spokrewniona z tymi chwastami. Jego liście mają na brzegach liczne, ostre kolce, a kwiaty, zebrane w duże kwiatostany, mają purpurową barwę. Znawcy twierdzą, że ostropest plamisty występował dziko na obszarze wokół Morza Śródziemnego. Stamtąd szybko rozprzestrzenił się na całą Europę i jeszcze dalej- do Iranu, Ameryki Północnej i Australii. W Polsce ostropest przeznaczony do celów farmaceutycznych i wytwarzania suplementów diety jest uprawiany na plantacjach, gdzie dba się o jego najwyższą jakość. Uwagę na ostropest zwracano już w starożytności. Rzymski przyrodnik Pliniusz Starszy sądził, że jest to bardzo ważna roślina lecznicza, natomiast Dioskorides, lekarz cesarza Nerona uważał, że ostropest stanowi remedium na ukąszenia węży. Ich przypuszczenia okazały się być nie do końca trafne. Bogactwem ostropestu plamistego są jego owoce. Otrzymuje się z nich wyciąg, w którym znajduje się substancja o nazwie sylimaryna. Ściśle biorąc, jest to kompleks kilku substancji czynnych wspomagających regenerację wątroby. Sytuacje, w których nasza wątroba jest zmuszana do intensywnej pracy, mogą być częste. W pierwszej kolejności można wymienić spożywanie tłustego, ciężkostrawnego jedzenia i napojów alkoholowych, zwłaszcza, jeżeli dzieje się to regularnie. Nieobojętne dla wątroby są też chemikalia. Niektórzy mogą mieć z nimi częsty kontakt przy okazji wykonywanego zawodu, niektórzy znacznie rzadszy, np. podczas stosowania środków chwastobójczych w przydomowym ogródku. Wyciąg z ostropestu wpływa także na prawidłową produkcję żółci oraz harmonijny przebieg procesu trawienia. Ostropest plamisty z serii „Tylko natura" zawiera 80 mg wyciągu z ostropestu w jednej kapsułce. Zalecane dawkowanie to 2 kapsułki dziennie, co odpowiada 160 mg wyciągu z ostropestu.

Komu może być polecany karczoch?

Wygląd karczocha także jest bardzo charakterystyczny. Można go rozpoznać po fioletowych kwiatach, zebranych w kuliste kwiatostany, otoczone łuskowatymi liśćmi o mięsistych nasadach. Karczoch zwyczajny pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego, dlatego był znany już w dawnej Grecji i Rzymie. Używano go wtedy przede wszystkim w celach kulinarnych. Marynowano go z dodatkiem miodu, octu i kminu. Potrawa ta najczęściej pojawiała się na stołach bogatych Rzymian, ponieważ karczoch był wówczas rarytasem. Również dzisiaj nie sposób wyobrazić sobie pewnych potraw bez jego dodatku. Obrane z liści główki karczocha (tzw. serca karczocha) pojawiają się na pizzy Quattro Staggioni. W Hiszpanii młode karczochy dodaje się do paelli i fritatty. Karczoch to także ważny składnik kuchni chorwackiej i greckiej. Z czasów starożytnych pochodzą pierwsze wzmianki o wykorzystaniu karczocha w lecznictwie. Uczeni z tej epoki opisywali go szeroko w swoich księgach. Dziś wiemy, że wyciąg z liści karczocha zawiera cynarynę. Substancja ta wspomaga pracę układu trawiennego, przede wszystkim wątroby i woreczka żółciowego. Poza tym wpływa na utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi. Dzięki temu karczoch może być polecany osobom, które dążą do zachowania poziomu cholesterolu w bezpiecznej normie. Zbyt wysoki cholesterol może stać się przyczyną problemów zdrowotnych, ponieważ jego nadmiar prowadzi do powstawania zakrzepów i zatorów w układzie krążenia. Po wyciąg z karczocha mogą również sięgać wszyscy, którym z różnych powodów zależy na utrzymaniu wątroby i układu trawiennego we właściwym stanie. Zalecane dawkowanie preparatu z serii „Tylko natura" to 2 kapsułki dziennie, co odpowiada 800 mg wyciągu z karczocha.

Wątroba - porady

Gdy wątroba odmawia posłuszeństwa, wspomóż ją naturalnie!

Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów naszego organizmu. Głównym zadaniem wątroby jest odtruwanie ustroju ze szkodliwych związków chemicznych, zarówno tych które pochodzą ze środowiska zewnętrznego, jak i tych które powstały...

czytaj całość

Leki na wątrobę - sylimaryna w profilaktyce i leczeniu dolegliwości wątroby.

Medycyna jest dziedziną nauki tak starą, jak stara jest ludzkość. Już od najdawniejszych czasów interesowano się ludzkim ciałem, jego działaniem oraz skutecznymi sposobami leczenia. Dzięki tej ciekawości medycyna stale się...

czytaj całość

Leki na niestrawność. Niestrawność - przyczyny, leczenie i zapobieganie

Przeciętnie każdego dnia na spożywanie posiłków, zarówno tych dużych, jak i tych drobnych poświęcamy około 2,5 godziny. Pożywne i zbilansowane pożywienie dostarcza organizmowi energii do działania. Smaczny i estetycznie podany...

czytaj całość

Zdrowa wątroba - ważny krok do dobrej formy na wiosnę

Zima się kończy, dni stają się dłuższe, a słońca jest więcej. Wiosna to dobry czas, aby zrobić coś dla siebie i dla własnego lepszego samopoczucia. Zimą nasza aktywność z reguły...

czytaj całość

Choroby wątroby - objawy. Regeneracja wątroby - leki

Zdrowa wątroba jest konieczna do utrzymania całego organizmu w dobrym stanie. W ludzkiej wątrobie toczy się jednocześnie prawie 500 różnych procesów, które umożliwiają prawidłową pracę pozostałych narządów. Bierze ona udział...

czytaj całość

Zielony jęczmień, ostropest plamisty i karczoch zwyczajny. Co warto wiedzieć o tych trzech ziołach?

Jeszcze do niedawna jęczmień kojarzył się z rozległymi polami, na których uprawia się go w różnych częściach świata, z mąką i kaszą jęczmienną oraz z surowcem do warzenia piwa i...

czytaj całość

Akcja: wątroba regeneracja! Jakie zioła na wątrobę?

Wiosna to czas odrodzenia i oczyszczenia. Nie bez przyczyny specjaliści od żywienia doradzają oczyszczanie organizmu właśnie po zakończeniu zimy. Kluczem do usunięcia toksyn z organizmu jest wspomożenie pracy i regeneracja...

czytaj całość

Jak bezpiecznie oczyścić organizm z toksyn?

Każdego dnia nasz organizm styka się z tysiącami różnych związków chemicznych. Część z nich jest niezbędna do życia i zachowania dobrego zdrowia. Można tu wymienić tlen z powietrza, wodę i...

czytaj całość

Sylimaryna i fosfolipidy stosowane razem dla kompleksowej ochrony wątroby

Kiedy sięgnąć po preparaty osłonowe na wątrobę? Wątroba to duży narząd, umiejscowiony w prawej, górnej części jamy brzusznej. Jest to jednocześnie organ pełniący wiele istotnych dla życia funkcji, związanych z syntezą,...

czytaj całość