Wątroba

Sylicynar®

Sylicynar®

Substancja czynna: 140 mg wyciągu suchego z ziela karczocha (Cynarae herbae...

czytaj całość

Sylimarol 35® mg

Sylimarol 35® mg

  Produkt Roku 2013 w kategorii „Preparaty na wątrobę” Nagroda przyznana przez...

czytaj całość

Sylimarol 70® mg

Sylimarol 70® mg

    Produkt Roku 2013 w kategorii „Preparaty na wątrobę” Nagroda przyznana przez...

czytaj całość

Sylimarol® Vita 150

Sylimarol® Vita 150

Substancja czynna: Wyciąg suchy z łuski ostropestu plamistego (Silybi mariani fructus...

czytaj całość

Sylimarol® Detox

Sylimarol® Detox

Sylimarol® Detox to kompozycja 4 składników: ziela skrzypu, liści pokrzywy,...

czytaj całość

Ostropest plamisty Tylko natura

Ostropest plamisty Tylko natura

Ostropest plamisty TYLKO NATURA dzięki zawartości wyciągu z ostropestu (Silybum...

czytaj całość

Essylimar 100 mg®

Essylimar 100 mg®

Produkt leczniczy przeznaczony do tradycyjnego stosowania w wymienionych wskazaniach, jego...

czytaj całość

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby - przyczyny, objawy, jak leczyć

Choć stłuszczenie wątroby kojarzone jest najczęściej z nadużywaniem alkoholu, to istnieje też inna odmiana tej dolegliwości – niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD). Czy jest to groźne schorzenie? Kogo dotyczy i jakie są jego przyczyny? Jakie objawy daje niealkoholowe stłuszczenie wątroby?

Stłuszczenie wątroby – czy to groźna choroba?

Najprościej mówiąc, stłuszczenie wątroby to odkładanie się tłuszczu w hepatocytach, czyli komórkach tego organu. W początkowym studium nie jest to groźne schorzenie, jednak zaawansowane stłuszczenie może negatywnie wpływać na funkcjonowanie wątroby. Może rozwijać się równolegle z zapaleniem wątroby. Nieleczone stłuszczenie wątroby może rozwinąć się w zwłóknienie lub nawet w marskość wątroby.

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby – przyczyny

Dotychczas nadmierne odkładanie się tłuszczu w wątrobie kojarzone było wyłącznie z nadużywaniem alkoholu. Dzięki postępowi diagnostyki wiemy obecnie, że stłuszczenie wątroby może pojawić się także u osób, które wcale nie piją alkoholu lub robią to sporadycznie. Może mieć związek także z innymi czynnikami, takimi jak: nadwaga i otyłość, dieta z dużą zawartością węglowodanów i tłuszczów zwierzęcych, cukrzyca typu 2, zaburzenia w metabolizmie lipidów, zażywanie leków lub narkotyków, zaburzenia hormonalne. Jednym z czynników sprzyjających rozwojowi NAFLD jest także wirusowe zapalenie wątroby typu C.

Największym zagrożeniem jest nadwaga i otyłość, a temu sprzyja siedzący tryb życia, mała aktywność fizyczna, stres, nieregularne spożywanie posiłków i zła dieta. Dużą szkodliwość upatruje się w żywności wysoko przetworzonej i typu fast – food, w diecie bogatej w tłuszcze zwierzęce i węglowodany, w objadaniu się (czyli spożywaniu zbyt dużej ilości jedzenia w stosunku do zapotrzebowania kalorycznego organizmu). Nie bez znaczenia pozostaje także nadużywanie leków przeciwbólowych, hormonalnych i uspokajających. Zaburzają one procesy metaboliczne i obciążają wątrobę, co w konsekwencji prowadzi do nieprawidłowej pracy tego organu i sprzyja rozwojowi stłuszczenia.

Objawy niealkoholowego stłuszczenia wątroby

Podobnie jak odmiana tego schorzenia wywołana przez alkohol, tak i w tym wypadku choroba może mieć bezobjawowy przebieg nawet na przestrzeni wielu lat. Czasami mogą pojawić się niespecyficzne objawy w postaci: ogólnego zmęczenia, osłabienia, złego samopoczucia i spadku aktywności. Może pojawić się, choć rzadko, powiększenie wątroby i śledziony, a przy znacznym zaawansowaniu stłuszczenia (gdy wątroba powiększa się) odczuwalny jest dyskomfort i ból pod prawym łukiem żebrowym.

Stłuszczenie wątroby jednoznacznie można zdiagnozować dopiero po przeprowadzeniu badań ultrasonograficznych lub biopsji wątroby.

Jak walczyć z tych schorzeniem? Jaka dieta na stłuszczoną wątrobę?

Najskuteczniejsza metoda leczenia niealkoholowego stłuszczenia wątroby to prowadzenie zdrowej diety „przyjaznej” wątrobie, regularna aktywność fizyczna, unikanie alkoholu i leków.

Jaka powinna wyglądać dieta przy stłuszczeniu wątroby?

Ważną rolę odgrywa wysoka zawartość pełnowartościowego zwierzęcego białka (w tym m.in. chudego mięsa drobiowego i rybnego, białka jaja kurzego, białek mleka). W przypadku produktów mlecznych warto wybierać produkty „chude”, będące bogatym źródłem bakterii probiotycznych z rodzajów Bifidobacterium i Lactobacillus, np. jogurt naturalny, maślankę, chudy lub półtłusty biały ser. Unikajmy serów żółtych, topionych i pleśniowych, tłustej śmietany i tłustego sera białego.

Zwróćmy uwagę, aby tłuszcze zwierzęce (masło, smalec, tłuste mięso np. wieprzowe) zamienić na nienasycone roślinne tłuszcze roślinne, najlepiej na oleje tłoczone na zimno, np. na oliwę z oliwek czy olej słonecznikowy. By ułatwić pracę wątroby istotny jest także sposób przygotowania posiłków – unikajmy smażenia, zdecydowanie lepiej jeść produkty gotowane lub duszone. Pamiętajmy także, aby lekkostrawnych zup nie zaprawiać tłustą śmietaną czy zasmażką. Także sam wywar lepiej przygotować na chudym mięsie, unikając tłustego.

Warto wyeliminować cukry proste (np. fruktozę), szczególnie te pochodzące z owoców. W diecie na stłuszczenie wątroby należy ograniczyć soki owocowe, dżemy, a nawet produkty mleczne z dodatkiem owocowych wsadów. Cukry proste są szybko wchłaniane z układu pokarmowego, a ich nadmierne spożycie skutkuje ich przemianą i odkładaniem się tłuszczu w wątrobie. Zdecydowanie lepiej na pracę wątroby wpływają węglowodany złożone (np. skrobia), które wchłaniają się powoli, a ich zapas jest przetwarzany na glikogen, który wątroba wykorzystuje do utrzymania stałego poziomu cukru we krwi.

By wspomóc prawidłowe funkcjonowanie wątroby, warto wspomagać się także preparatami ziołowymi na wątrobę, szczególnie tymi opartymi na wyciągach z ostropestu plamistego lub karczocha zwyczajnego. Te zioła na wątrobę wspierają jej regenerację, pracę komórek tego organu i metabolizm, stymulują prawidłową pracę układu pokarmowego, utrzymanie odpowiedniego poziomu lipidów i cholesterolu we krwi oraz ułatwiają utrzymanie prawidłowej masy ciała.

 

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby to schorzenie, które dotyczy coraz szerszej grupy osób i przez wiele lat może rozwijać się bezobjawowo. Nieleczone może prowadzić do poważnych chorób. Jednak odpowiedni tryb życia, w tym przede wszystkim dieta wspomagająca wątrobę i stała zmiana nawyków żywieniowych, mogą nie tylko ograniczyć rozwój stłuszczenia wątroby, ale także korzystnie wpłynąć na kondycję i zdrowie całego organizmu.

Wątroba - porady

Sylimaryna i fosfolipidy stosowane razem dla kompleksowej ochrony wątroby

Kiedy sięgnąć po preparaty osłonowe na wątrobę? Wątroba to duży narząd, umiejscowiony w prawej, górnej części jamy brzusznej. Jest to jednocześnie organ pełniący wiele istotnych dla życia funkcji, związanych z syntezą,...

czytaj całość

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby - przyczyny, objawy, jak leczyć

Choć stłuszczenie wątroby kojarzone jest najczęściej z nadużywaniem alkoholu, to istnieje też inna odmiana tej dolegliwości – niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD). Czy jest to groźne schorzenie? Kogo dotyczy i...

czytaj całość

Jak bezpiecznie oczyścić organizm z toksyn?

Każdego dnia nasz organizm styka się z tysiącami różnych związków chemicznych. Część z nich jest niezbędna do życia i zachowania dobrego zdrowia. Można tu wymienić tlen z powietrza, wodę i...

czytaj całość

Leki na wątrobę - sylimaryna w profilaktyce i leczeniu dolegliwości wątroby.

Medycyna jest dziedziną nauki tak starą, jak stara jest ludzkość. Już od najdawniejszych czasów interesowano się ludzkim ciałem, jego działaniem oraz skutecznymi sposobami leczenia. Dzięki tej ciekawości medycyna stale się...

czytaj całość

Leki na niestrawność. Niestrawność - przyczyny, leczenie i zapobieganie

Przeciętnie każdego dnia na spożywanie posiłków, zarówno tych dużych, jak i tych drobnych poświęcamy około 2,5 godziny. Pożywne i zbilansowane pożywienie dostarcza organizmowi energii do działania. Smaczny i estetycznie podany...

czytaj całość

Zdrowa wątroba - ważny krok do dobrej formy na wiosnę

Zima się kończy, dni stają się dłuższe, a słońca jest więcej. Wiosna to dobry czas, aby zrobić coś dla siebie i dla własnego lepszego samopoczucia. Zimą nasza aktywność z reguły...

czytaj całość

Gdy wątroba odmawia posłuszeństwa, wspomóż ją naturalnie!

Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów naszego organizmu. Głównym zadaniem wątroby jest odtruwanie ustroju ze szkodliwych związków chemicznych, zarówno tych które pochodzą ze środowiska zewnętrznego, jak i tych które powstały...

czytaj całość

Choroby wątroby - objawy. Regeneracja wątroby - leki

Zdrowa wątroba jest konieczna do utrzymania całego organizmu w dobrym stanie. W ludzkiej wątrobie toczy się jednocześnie prawie 500 różnych procesów, które umożliwiają prawidłową pracę pozostałych narządów. Bierze ona udział...

czytaj całość

Sylimarol, Sylivit, Syliflex, Sylicynar – przegląd leków wspomagających działanie wątroby

Problemy z prawidłowym funkcjonowaniem wątroby mogą szczególnie nasilić się podczas Świąt Bożego Narodzenia. W tym okresie częściej spotykamy się w gronie najbliższych przy zastawionych wybornymi potrawami stołach. Niestety dania przygotowywane...

czytaj całość