Artykuły

Artykuły, z których skorzystają nie tylko pacjenci, ale także farmaceuci chcący zgłębić lub utrwalić wiedzę na temat ziół.

18.01.2017

Czystek na wzmocnienie odporności

Przeziębienie i grypa

Czystek – zioło znane medycynie naturalnej od wieków – zyskuje obecnie coraz większą popularność. Naukowcy dostrzegają w tej roślinie niezwykły potencjał. Dlaczego? Czystek zawiera wiele cennych, substancji, które znajdują zastosowanie w profilaktyce schorzeń. Jest to roślina znana z silnych właściwości wzmacniających odporność organizmu. Co to jest czystek? Jakie są jego właściwości l? Jak stosować czystek, aby wykorzystać pełnię właściwości? Przyjrzyjmy się bliżej tej niezwykłej roślinie.

Co to jest czystek?

Czystek jest niewielkim krzewem rosnącym dziko na suchych i ciepłych terenach wzdłuż wybrzeży Morza Śródziemnego. W porze kwitnienia pokrywa się on małymi różowymi kwiatami o przyjemnym zapachu. Gatunków czystka jest ponad 50, jednak największym zainteresowaniem cieszy się czystek siwy (inaczej szary) Cistus incanus, któremu przypisywane jest najwięcej dobroczynnych właściwości. Najbardziej znany jest czystek grecki, lecz na rynku polskim częściej można spotkać czystek pochodzący z Turcji i Albanii.

Czystek właściwości i zastosowanie

Ziele czystka jest bogatym źródłem polifenoli – naturalnych antyoksydantów, których główna rola w organizmie polega na neutralizowaniu działania wolnych rodników. Składniki aktywne czystka zabezpieczają organizm przed niszczeniem komórek, opóźniają procesy ich starzenia, chronią komórki przed mutacjami, a cenne antyoksydanty zawarte w zielu czystka podnoszą odporność. Wzmacniają naturalne siły organizmu w okresach osłabienia i stymulują układ odpornościowy. Dodatkowo polifenole hamują uwalnianie histaminy i rozwój stanów zapalnych w naszym organizmie.

Czystek – gdzie kupić?

Ziele czystka znajdziemy głównie w sklepach zielarskich, tych ze zdrową żywnością i w aptekach. Należy wybierać zioła w postaci ciętych liści, gdyż to właśnie liście tej rośliny zawierają najwięcej substancji aktywnych. Do mielonego czystka często dorzucane są łodygi, które nie mają żadnych właściwości, a dodatkowo pogarszają smak herbaty. Warto także wybrać ziele czystka pochodzące z uprawy ekologicznej (produkt bio). Mamy wtedy pewność, że spożywamy produkt wysokiej jakości, niezanieczyszczony toksycznie.

Czystek – jak parzyć?

Czystka przygotowujemy podobnie jak inne herbatki ziołowe. Susz z czystka (jedną czubatą łyżeczkę) zalewamy wrzątkiem i parzymy ok 10 min. Dla poprawy smaku możemy dodać łyżeczkę miodu, plasterek cytryny, sok z malin, ksylitol, albo parzyć go jednocześnie z innymi ziołami, np. lipą, miętą.

Uwaga! By wydobyć z naparu całe bogactwo substancji i cudowne ich własciwości warto zaparzać jedną porcję aż trzy razy. Jedna łyżeczka zioła równa się trzem herbatkom.

Czystek - jak stosować?

Herbatę z czystka należy pić codziennie. Pierwsze efekty stosowania czystka można zauważyć po około miesiącu regularnego picia. Napar wypity raz na jakiś czas nie przyniesie pożądanych rezultatów.

Pamiętajmy!

Herbata z czystka uzupełnia naszą dietę w wartościowe składniki, mające korzystny wpływ na zdrowie. Ziele czystka kryje nadal wiele tajemnic. Naukowcy nie poprzestają nad badaniami tej rośliny, więc wkrótce zapewne możemy spodziewać się nowych doniesień o jego działaniu i nowych możliwościach zastosowania.

Poznaj

Nasze marki

SylimarolUroseptFlexidermEssylimar