Artykuły

Artykuły, z których skorzystają nie tylko pacjenci, ale także farmaceuci chcący zgłębić lub utrwalić wiedzę na temat ziół.

23.09.2020

Wątroba a odporność

Odporność, grypa i przeziębienie

Wątroba pełni wiele funkcji w ludzkim organizmie. Wspomaga trawienie, odtruwa, produkuje żółć, bierze udział w przemianach węglowodanów – to tylko kilka spośród najważniejszych procesów, w których bierze udział. Ten organ ma wpływ także na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Wspierając wątrobę, wspieramy odporność.

Wątroba jest największym i wielokierunkowo działającym organem ludzkiego organizmu. Jest ważną częścią układu pokarmowego - produkuje żółć, która ułatwia trawienie i wchłanianie lipidów w przewodzie pokarmowym. Ponadto bierze udział w metabolizmie węglowodanów i lipidów, magazynuje zapasy witamin A, D, B12 i żelaza, rozkłada toksyny i neutralizuje je odtruwając organizm. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że wątroba pełni ważną rolę w kształtowaniu odpowiedzi immunologicznej na pojawiające się infekcje.

Jak wątroba wspiera odporność?

Organ ten pełni istotną role w tworzeniu odpowiedzi immunologicznej na zakażenie. Działa dwustopniowo. Zawiera specjalne komórki żerne, czyli tzw. makrofagi wątrobowe usuwające szkodliwe dla organizmu cząsteczki, które docierają do wątroby z krwią. Proces ten (fagocytoza) uwalnia czynniki odpornościowe, co wzmacnia ochronę przed infekcjami.

  • Wątrobowe komórki żerne (Browicza-Kupffera). Pod względem liczebnym stanowią drugą (po hepatocytach) grupę komórek występujących w wątrobie. Już sam ten fakt sugeruje, jak ważną pełnią funkcję. Makrofagi wątrobowe mają zdolność do fagocytozy, czyli „pochłaniania” i neutralizacji szkodliwych dla organizmu cząstek, takich jak: wirusy, bakterie, pasożyty, toksyny, uszkodzone białka oraz inne patogeny o negatywnym wpływie na organizm. Mówiąc bardziej obrazowo, komórki Kupffera niejako filtrują przepływającą przez wątrobę krew, wychwytując i „zjadając” szkodliwe cząstki.
  • Cytokiny i odpowiedź immunologiczna. Podczas fagocytozy („zjadania”) cząstek wirusów, bakterii i innych szkodliwych substancji, uwalniane są cytokiny. To grupa białek, które są niezbędne do uruchomienia i wytworzenia właściwej odpowiedzi immunologicznej w organizmie. Pojawiają się wówczas znane nam wszystkim objawy chorobowe (np. gorączka), które świadczą o tym, że organizm zwalcza chorobę.

Wspieraj wątrobę – wspierasz odporność!

Aby wspomniane mechanizmy dobrze działały, wątroba musi być sprawna. Dobra praca tego organu to ważny element budowania silnej odporności organizmu oraz sprawnego działania systemu detoksykacji. Szkodliwe substancje, zarówno te pochodzące z zewnątrz, jak i te wytworzone wewnątrz organizmu, zaburzają i osłabiają wiele procesów metabolicznych. A to z kolei osłabia odporność i zdolność do radzenia sobie z patogenami, takimi jak wirusy czy bakterie.

Chcąc zbudować silną barierę immunologiczną, trzeba wziąć pod uwagę pracę wątroby. Jej prawidłowe funkcjonowanie jest kluczowe dla utrzymania silnej odporności przed wirusami i bakteriami.

Jak zatem zadbać o wątrobę, aby jak najlepiej spełniała swoje funkcje?

  • Zdrowa dieta – zróżnicowana, bogata w składniki odżywcze z różnych grup, zawierająca odpowiednie ilości witaminy C i witamin z grupy B. Dieta dla wątroby to posiłki lekkostrawne, gotowane lub pieczone z niewielką ilością tłuszczu, zawierające dużo warzyw i owoców. Unikajmy ciężkostrawnych i smażonych posiłków, żywności przetworzonej, mocnej kawy i herbaty.
  • Stosowanie przypraw ziołowych – unikajmy dużej ilości soli, zamieniając ją na zioła, które wspomagają trawienie, takie jak: majeranek, bazylia, tymianek, mięta, oregano, kminek. Przyprawy te pobudzają wydzielanie soków trawiennych, usprawniają trawienie, działają rozkurczowo lub pobudzają wydzielanie żółci. Unikajmy natomiast przypraw, które mogą podrażniać błonę śluzową żołądka, takich jak: pieprz, ostra papryka, ocet, musztarda.
  • Odpowiednia masa ciała – odkładanie się tkanki tłuszczowej w organizmie może skutkować marskością, stłuszczeniem lub stanami zapalnymi wątroby. Nadmiar przyjmowanego pożywienia i niezdrowa dieta może doprowadzić do problemów z trawieniem oraz do odkładania się kamieni żółciowych.
  • Unikanie alkoholu – nawet niewielkie ilości alkoholu są szkodliwe dla wątroby. Jej zadaniem jest bowiem rozłożenie trujących składników alkoholu do substancji, które nie są szkodliwe dla organizmu. Wymaga to od niej uruchomienia wielu procesów metabolicznych. Jeśli alkoholu jest dużo lub jest przyjmowany regularnie, wątroba może „nie nadążyć” z jego neutralizacją, co prowadzi do rozwoju stanów zapalnych i innych schorzeń wątroby.
  • Picie ziołowych herbat – napary z mieszanek ziołowych są świetnym uzupełnieniem diety wspomagającej pracę wątroby. Dobrze, by zawierały składniki pobudzające wydzielanie soków trawiennych i żółci oraz ułatwiały usuwanie toksyn z organizmu, m.in.: mniszek, miętę, perz, kminek, karczocha, krwawnik, dziurawiec.
  • Stosowanie preparatów na wątrobę – dla regeneracji, wzmocnienia i usprawnienia pracy wątroby pomocne są leki i suplementy diety zawierające wyciągi ziołowe z ostropestu plamistego (np. Sylimarol® 70 mg https://www.herbapol.poznan.pl/pl/produkty/sylimarol-70-mg), karczocha zwyczajnego czy mniszka lekarskiego. Działają one ochronnie na wątrobę, wspierają odbudowę komórek i usprawnienie ich funkcjonowania.

O wzmocnienie odporności warto dbać przez cały rok, szczególnie jednak przed okresem jesienno-zimowym, kiedy infekcje wirusowe i bakteryjne są częstsze. By uszczelnić układ immunologiczny należy zadziałać wielokierunkowo, przede wszystkim stosując zdrową dietę i odpowiednią aktywność fizyczną. Zadbajmy także o dobrą kondycję wątroby, by organizm był gotowy na sprawne poradzenie sobie z pojawiającymi się zakażeniami.

Poznaj

Nasze marki

SylimarolUroseptFlexidermEssylimar