Artykuły

Artykuły, z których skorzystają nie tylko pacjenci, ale także farmaceuci chcący zgłębić lub utrwalić wiedzę na temat ziół.

27.05.2019

Zioła na trawienie - najlepsze domowe sposoby

Odchudzanie

Problemy z trawieniem dotyczą niemal każdego z nas. Niektórzy borykają się z nimi na co dzień, inni od czasu do czasu, np. po obfitych i ciężkostrawnych świątecznych posiłkach. Zgaga, ból brzucha, wzdęcia, zaparcia, kolka, odbijanie, uczucie ciężkości i pełności w jelitach – te nieprzyjemne objawy potrafią naprawdę utrudnić codzienne funkcjonowanie. Podpowiadamy, jak sobie z nimi radzić domowymi sposobami. Jakie zioła są dobre na trawienie?

Trawienie to skomplikowany proces – bierze w nim udział nie tylko wiele struktur przewodu pokarmowego, ale także narządy położone poza nim, jak: trzustka, wątroba, drogi żółciowe z pęcherzykiem żółciowym. Trawienie i przemiany metaboliczne są dodatkowo regulowane przez szereg hormonów, enzymów i innych substancji wspomagających przebieg przemiany materii w ludzkim organizmie.

Na prawidłowe trawienie wpływa wiele czynników, to przede wszystkim:

tempo metabolizmu, czyli szybkość przemian w organizmie, zależna w dużej mierze od skłonności dziedzicznych; dieta, jakość żywności, skład jadłospisu, zawartość w diecie produktów napędzających metabolizm (np. błonnika) lub tych utrudniających trawienie (m.in. dużo tłuszczów nasyconych, wysoko przetworzona żywność); płyny, przede wszystkim ilość zdrowych płynów (woda, herbaty ziołowe, soki owocowo-warzywne) wypijanych każdego dnia; aktywność fizyczna, codzienna dawka ruchu, tryb życia (aktywny czy siedzący); choroby towarzyszące wpływające m.in. na perystaltykę jelitową czy wydzielanie żółci i enzymów trawiennych.

Jak poprawić trawienie? 10 domowych sposobów na dobry metabolizm!

Spożywaj regularne posiłki. Spożywaj mniej obfite posiłki, ale częściej, w regularnych odstępach czasu - optymalnie co 3-4 godziny. Organizm łatwiej strawi mniejsze porcje żywności, ponadto wykształci się w nim tzw. pamięć metaboliczna – o określonych godzinach układ pokarmowy będzie wydzielał więcej enzymów trawiennych. Jedz niewielkie porcje. Częstsze, a mniej obfite posiłki to jedno. Jednak można jeszcze w inny sposób zmniejszyć zjadaną ilość żywności. Nie nakładaj na talerz od razu całego posiłku (wtedy raczej na pewno ją całą zjesz), ale małymi porcjami. Skończ posiłek, kiedy poczujesz, że głód został zaspokojony. Unikniesz w ten sposób przejedzenia. Gryź i dokładnie rozdrabniaj. Znajdź czas, aby spożywać posiłki w spokoju, bez pośpiechu. Im lepiej przeżute i rozdrobnione pokarmy, tym łatwiej je potem strawić. Zjedz, a potem popijaj. Spróbuj pić dopiero po skończonym posiłku. Jeśli jednak musisz pić w trakcie, pamiętaj, aby najpierw przełykać kęsy, a potem dopiero je popijać. Nigdy nie pij podczas przeżuwania! Dbaj o dobre nawodnienie organizmu. Wypijaj codziennie przynajmniej 2 litry zdrowych płynów, w tym: niegazowaną wodę, herbaty ziołowe, świeże soki owocowe i warzywne, zdrowe zupy, koktajle. Staraj się pić małymi porcjami, wówczas płyny zostaną lepiej wchłonięte do organizmu. Sięgnij po zioła wspomagające trawienie. Nie tylko nawadniają organizm, ale także usprawniają procesy trawienne. Jedz produkty bogate w błonnik. Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, pełni bardzo ważną rolę w procesie przesuwania treści pokarmowej w jelitach. Stymuluje perystaltykę i pomaga usuwać niestrawione, zalegające w jelitach resztki. Bogatym źródłem błonnika są warzywa, owoce ze skórką, produkty z pełnego ziarna (np. pieczywo razowe, grube kasze, razowe makarony), musli, płatki owsiane. Pokarmy z dużą zawartością błonnika pomagają uniknąć zaparć i przepełnienia przewodu pokarmowego. Zadbaj o probiotyki w codziennym jadłospisie. Probiotyki to produkty (np. jogurt naturalny, maślanka, kefir, kiszonki), które mają korzystny wpływ na florę jelitową, przez co nie tylko poprawiają trawienie i wchłanianie składników odżywczych, ale też wzmacniają odporność poprzez hamowanie rozwoju bakterii chorobotwórczych w jelitach. Pamiętaj: ruch jest dobry na trawienie. Niemal każda aktywność fizyczna pozytywnie wpływa na metabolizm, aby jednak bardziej „rozruszać" jelita warto postawić na ćwiczenia rozciągające, jogę, brzuszki, skłony, przysiady. Słuchaj swoich jelit. Nie powstrzymuj odruchu wypróżnienia, ponieważ może on zaniknąć. Przy twardym i bolącym brzuchu sięgnij po herbaty przeczyszczające, przy wzdęciach – pomóż odprowadzić gazy z jelit. Podczas uczucia przepełnienia, spróbuj mniej jeść przez kilka dni lub oczyścić organizm z nadmiaru resztek pokarmowych. Tego rodzaju problemy zdarzają się każdemu, trzeba jednak odpowiednio szybko na nie reagować, aby nie dopuścić do rozwoju poważniejszych schorzeń.

Jakie zioła na trawienie?

Herbaty ziołowe to naturalny i zdrowy sposób na poprawę trawienia i procesów metabolicznych w organizmie. Oto najpopularniejsze zioła na trawienie i dobrą pracę układu pokarmowego:

mięta pieprzowa – herbata ziołowa z mięty reguluje wydzielanie soku żołądkowego, stymuluje produkcję i wydzielanie żółci, poprawia ruchy jelit, ma działanie wiatropędne, melisa – ma działanie relaksujące i regulujące pracę układu pokarmowego, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, mniszek lekarski – wspomaga pracę wątroby i oczyszcza organizm z toksyn, koper włoski – zmniejsza uczucie pełności, pomaga zapobiegać wzdęciom, dziurawiec – reguluje pracę układu pokarmowego, wspomaga produkcję i wydzielanie żółci, rumianek – reguluje pracę jelit, pobudza wydzielanie żółci, korzystnie wpływa na apetyt, zapobiega nadmiernej fermentacji w jelitach, uczuciu pełności i wzdęciom, senes – zioło o działaniu przeczyszczającym, do krótkotrwałego stosowania przy zaparcia związanych z nieprawidłowym odżywianiem, aloes – ma działanie przeczyszczające, stymuluje wydzielanie żółci, ostropest plamisty – regeneruje i działa pozytywnie na pracę wątroby, wspiera produkcję żółci i poprawia trawienie.

Warto stosować także mieszanki ziołowe do zaparzania na trawienie, np. Alax fix z senesem i koprem, które działają wielokierunkowo na pracę układu pokarmowego.

Poznaj

Nasze marki

SylimarolUroseptFlexidermEssylimar