Acerola

Najbardziej charakterystyczną cechą tej rośliny jest bardzo duża zawartość naturalnej witaminy C, której w 100 gramach owocu może być nawet do 2500 mg. Działanie witaminy C (kwasu askorbinowego) jest wielokierunkowe – uczestniczy w wielu przemianach komórkowych, działa jako przeciwutleniacz, uszczelnia naczynia krwionośne, korzystnie wpływa na skórę oraz zmniejsza zmęczenie. Najczęściej wykorzystujemy jednak naturalną zdolność witaminy C do wspierania odporności organizmu. Należy pamiętać, że organizm człowieka nie wytwarza tej witaminy, więc całe dzienne zapotrzebowanie musi być zaspokojone przez pożywienie. Oprócz witaminy C, acerola bogata jest w prowitaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2 i B3) oraz szereg ważnych pierwiastków – takich jak wapń, żelazo, czy fosfor), które wspierają organizm.

JAKOŚĆ

Produkty zawierające acerolę

POZNAJ

Nasze marki