Karczoch zwyczajny

Najbardziej cenionym składnikiem karczocha jest cynaryna (kwas 1,5-​dikawoilochinowy). Substancja ta charakteryzuje się znaczącym wpływem na funkcjonowanie wątroby. Cynaryna posiada właściwości żółciotwórcze i żółciopędne, dzięki czemu ułatwia trawienie pokarmów. Protekcyjny wpływ na komórki wątroby, to również zasługa jej działania. Wyciągu z karczocha pozwala też na obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego (łącznej frakcji „złego” i „dobrego”) we krwi, a także lipidów (trójglicerydów). W składzie karczocha znajduje się również inulina, która wpływa na regulację poziomu cukru we krwi, przy równoczesnym sprzyjaniu utracie zbędnych kilogramów. Ekstrakt z karczocha, zwykle w postaci tabletek lub ewentualnie wyciągów płynnych, jest coraz częściej docenianym preparatem aptecznym. Preparaty zawierające wyciąg z karczocha są przeznaczone dla osób, które chcą wspomóc pracę swojej wątroby, ułatwić jej regenerację i usprawnić trawienie pokarmów. Zalecany jest również pacjentom o podwyższonym poziomie cholesterolu i zwiększonej zawartości trójglicerydów we krwi.
Ciekawą właściwością tej rośliny jest zdolność pobudzania wydzielania żółci przez wątrobę. Zwiększona ilość żółci, jak również jej ułatwiony przepływ przez drogi żółciowe skutkuje polepszeniem zdolności trawienia przyjętych pokarmów. Sugeruje się, że karczoch może wykazywać także działanie odtruwające i lekko moczopędne, a także ograniczające rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych, co w efekcie pozwala oczyścić organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.

JAKOŚĆ

Produkty zawierające karczoch zwyczajny

POZNAJ

Nasze marki