Morwa biała

Wśród najważniejszych składników liści morwy białej wyróżnia się flawonoidy o silnym działaniu antyoksydacyjnym (w tym także kwercetyna), alkaloidy (w tym kluczowy przy hamowaniu wchłaniania węglowodanów ze światła przewodu pokarmowego związek o nazwie DNJ), witaminy z grupy B (B1, B2, B6) oraz witaminę PP. Biała morwa (Morus alba) to roślina o różnych właściwościach. Jadalne owoce morwy białej są wykorzystywane od wieków m.in. jako środek moczopędny oraz pobudzający laktację (produkcję mleka u matek karmiących). W medycynie naturalnej wykorzystuje się także ekstrakty z kory korzenia morwy, który działa ochronnie na nerki i wątrobę. Liście zaś polecane są diabetykom ze względu na ich działanie hipoglikemiczne. Substancje w nich zawarte obniżają aktywność enzymów biorących udział w rozkładzie węglowodanów w przewodzie pokarmowym, co także wpływa na metabolizm cukrów złożonych (np. skrobi, sacharozy) i ogranicza ich rozkład do łatwo przyswajalnej glukozy. Mówiąc prościej – liście morwy białej powodują, że część węglowodanów nie jest trawiona w jelicie i zostaje wydalona. Pamiętajmy jednal, że działanie stabilizujące poziom glukozy we krwi mają jedynie liście, a nie owoce morwy białej. Ekstrakt z morwy białej ma także właściwości antyoksydacyjne, co hamuje utlenianie niektórych frakcji cholesterolu, przez co wspiera utrzymanie jego właściwego poziomu.

JAKOŚĆ

Produkty zawierające morwę białą

POZNAJ

Nasze marki