Skrzyp polny

Ziele skrzypu polnego jest surowcem bogatym w substancje roślinne, mające korzystny wpływ na niektóre procesy zachodzące w organizmie. Występują w nim m.in. flawonoidy (np. izokwercytryna, ekwizetryna, galuteolina, apigenina), saponiny (np. ekwizetonina), kwasy organiczne (np. askorbowy, akonitowy), fenolokwasy, fitosterol, alkaloidy (np. nikotyna, palustryna), sole mineralne (ok. 10% – w tym wysoka zawartość krzemionki, częściowo rozpuszczalna w wodzie). Właściwości odwadniające ziela skrzypu wynikają ze współdziałania wielu substancji czynnych wchodzących w jego skład. Zasadniczą rolę odgrywają tu flawonoidy i różne składniki mineralne, przy czym najważniejsze to kwas krzemowy i sole potasowe. Dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, ziele skrzypu polnego wykazuje efekt moczopędny – zwiększa objętość wydalanego moczu i usuwa nadmiar moczanów. Z tego względu napary z jego ziela są stosowane jako środek moczopędny w mało nasilonych problemach dróg moczowych oraz pomocniczo w obrzękach spowodowanych zatrzymaniem wody i elektrolitów w organizmie. Regularne picie herbaty ze skrzypu zaleca się także w początkach kamicy moczowej. Ponadto, flawonoidy działają także rozkurczowo na drogi żółciowe i moczowe, uszczelniają naczynia krwionośne, przeciwdziałają obrzękom i poprawiają pracę serca. Substancje zawarte w zielu skrzypu mają korzystny wpływ na skórę, działają ściągająco, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Odwary z tej rośliny stosuje się zewnętrznie w celu przyspieszenia gojenia ran i do stymulowania odnowy tkanki łącznej – pomocniczo w większych uszkodzeniach skóry, np. po oparzeniach. Związki krzemu zawarte w skrzypie pomagają utrzymać prawidłową elastyczność i odporność naskórka, tkanki łącznej i kości oraz błon śluzowych. Ponadto krzemionka reguluje przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych, zapobiega odkładaniu się w nim związków tłuszczowych oraz reguluje gospodarkę hormonalną – szczególnie u starszych osób. Preparaty ze skrzypu mogą także pełnić funkcję suplementów uzupełniających niedobory niektórych pierwiastków, jak potas, magnez i niektóre mikroelementy. W starożytności stosowano go głównie ze względu na jego przeciwkrwotoczne właściwości. Jego ziele zwiększa krzepliwość krwi i pobudza w niewielkim stopniu produkcję krwinek czerwonych, a regularne stosowanie ma korzystny wpływ na poziom hemoglobiny w organizmie.

JAKOŚĆ

Produkty zawierające skrzyp polny

POZNAJ

Nasze marki