Zielony jęczmień

Największym atutem zielonego jęczmienia jest jego wysoka zawartość witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Preparaty z jęczmienia to bogate naturalne źródło żelaza, magnezu, wapnia, fosforu, sodu, cynku, kwasu foliowego, beta-​karotenu oraz witamin z grupy B, C, E i K. Swoje właściwości młody jęczmień zawdzięcza także wysokiej zawartości błonnika pokarmowego i egzogennych aminokwasów – te ostatnie są szczególnie cenne dla organizmu ze względu na fakt, że nie jest on w stanie sam ich sobie wyprodukować. W skład jego pędów wchodzą również naturalne hormony i chlorofil. Substancje czynne młodej rośliny mają szczególnie silne właściwości antyoksydacyjne. Jej zdolność do neutralizowania wolnych rodników w organizmie ma korzystny wpływ na poprawę procesów odpornościowych i na wzmocnienie naturalnych sił witalnych. Młody jęczmień chroni także organizm przed powstawaniem niekorzystnych zmian. Wolne rodniki przyczyniają się do przyspieszenia procesów starzenia się tkanek i komórek, zaś ten – opóźnia widoczne efekty upływu czasu. W ziołolecznictwie jest wykorzystywany także wspomagająco przy zmianach skórnych, takich jak owrzodzenia czy trądzik. A stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie się ran. Preparaty z pędów młodego jęczmienia łagodzą bóle żołądka, a wysoka zawartość chlorofilu pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-​zasadowej organizmu (zmniejszając jego zakwaszenie). Wysokie stężenie chlorofilu i żelaza sprawiają, że preparaty z zielonego młodego jęczmienia stymulują produkcję hemoglobiny, co sprzyja lepszemu natlenieniu tkanek i komórek. Ze względu na swoje właściwości, polecany jest także jako preparat do płukania gardła i neutralizacji nieprzyjemnego zapachu z ust. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, jęczmień stał się bardzo popularny jako roślina wspomagająca procesy odchudzania i oczyszczania organizmu. Frakcja rozpuszczalnego błonnika wchodzącego w skład preparatów z zawartością młodego jęczmienia przyspiesza metabolizm tłuszczów, obniża poziom cholesterolu we krwi, zwiększa uczucie sytości i spowalnia proces opróżniania żołądka. Z kolei błonnik nierozpuszczalny w wodzie korzystnie wpływa na regulację pracy jelit, usprawnia pracę układu pokarmowego i zapobiega zaparciom – z tego względu jest polecany także diabetykom.

JAKOŚĆ

Produkty zawierające zielony jęczmień

POZNAJ

Nasze marki